Batman'da Dbp Bölgeler Toplantısı Yapıldı

Batmanda Dbp Bölgeler Toplantısı Yapıldı
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından Batman'da düzenlenen toplantı Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı.

- Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından Batman'da düzenlenen toplantı Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı.

Toplantıya DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Batman Belediyesi Eş Başkanları Sabri Özdemir, Gülistan Akel, STK temsilcileri ile parti üyeleri katıldı. Toplantıda Abdullah Öcalan'ın gönderdiği mektubun okunmasının ardından bir konuşma yapan Emine Ayna, bu coğrafyada yaşayan Kürtlerin, bu coğrafyanın esas halklarından biri olduğunu söyledi. Kürtlerin var oldukları günden bu yana kimlik mücadelesi verdiklerini söyleyen Ayna, "Örneğin Türklerin bu coğrafyaya Orta Asya’dan geldikleri söylenir. Ama Kürtler için böyle bir şey yoktur. Kürtler dünyanın herhangi bir yerinden bu coğrafyaya gelmediler. Bu coğrafyanın esas halklarından biridirler. Var olduklarından bu yana ulusal kimliklerini kabul ettirme çabasındadırlar. Bunun esası dildir, kültürdür, tarihtir. Tarihsel deneyimlerinin paylaşımıdır. Kürtlerin tarihi, yaşadıkları coğrafyada hangi devlet varsa o devlete mal edilen, ulusal kimlik neyse o tarih onlara mal edilmiştir. Örneğin Türkiye'de ise Kürtlerin tarihi Türklere, İran'da Farslara, Irak'ta Araplara mal edilmiştir. İşte kendi tarihlerinin gasbı söz konusudur. Oysa şunu söyleriz. Kürtler için sadece fiziksel soykırım değildir. Kültürel, siyasal soykırımdır. Bu nedenle bunları özellikle vurgularız. Tümüyle soy kırılmıştır. Yok edilmek istenmiştir. Buna rağmen bir direniş vardır" dedi.

"AYRI BİR DEVLET İSTEMİYORUZ"

Bugün Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde birkaç şeyi ortaklaştırmak istediklerini ifade eden Ayna, "Bir Türk ulusal kimlik haklarını nasıl kullanıyor ise bir Kürt de bu coğrafyada aynı şekilde kullansın. Bir Türk'ün ulusal kimlikte bir dili varsa, bir Kürt'ün de olsun. Biz bunu geçmişte konuştuğumuz zaman bize söylenen Kürtçe resmi dil değil. Biz de diyorduk ki o zaman resmi dil yapın. Eğer anadilde eğitimin önündeki engel resmi dil ise o zaman resmi dil yapın. Tek dil demeyin. Biz de diyoruz ki buna gerek yok. Biz bağımsız devlet istemiyoruz. Sizinle birlikte yaşayalım. Siz eğer resmi dil istiyorsanız Kürtlere devlet kurun diyerek Kürtleri buna mı teşvik ediyorsunuz? Hayır, buna gerek yok. Aynı coğrafyada yaşayan halklar var ve kendi dillerinde eğitim görüyorlar. Türkiye kendi kendine yeni bir adet çıkarmasın, bunlara karşıyız" şeklinde konuştu.

Ülkede yaşananları bu süreçte bir silahlı mücadele ile değil, siyasi bir mücadele ile hayata geçirebileceklerine inandıklarını belirten Ayna, "Biz bunu yapmak istiyoruz. Türkiye'yi buna çağırıyoruz. O ne yapıyor. Bir aya yakındır bu süreçte devletin bütün engellemelerine rağmen, siyasi mücadeleyi yükseltmeye, bürokratik mücadeleyi yükseltmeye, silahları susturmaya çalışan Abdullah Öcalan'la görüşmüyor. Görüştürmüyor. DBP olarak, sakın ola ki, Kürt halkına karşı Öcalan üzerinden hesap yapmasınlar. Sakın ola ki Öcalan'ı Kürt halkına karşı bir tehdit aracı olarak kullanmasınlar. Son bir aydır yapılan budur. Her konu tartışma konusu olabilir. Ama Kürt halkı için Öcalan tartışma olamaz. Sakın ola Kürtlere karşı kullanmasınlar. En hassas noktasıdır Kürtlerin. En tartışmasız noktasıdır" diye konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

BATMAN'DA DBP BÖLGELER TOPLANTISI YAPILDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum