Baykal Yorum Yapmadı

Baykal Yorum Yapmadı
CHP’nin eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı konusunda ciddi bir değerlendirme yapma aşamasına gelinmediğini belirtti. CHP’nin eski Genel Başkanı ve Antalya Millet...

CHP’nin eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı konusunda ciddi bir değerlendirme yapma aşamasına gelinmediğini belirtti.

CHP’nin eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, CHP eski Antalya İl Başkanı Özer Ülken ve bir grup partili ile Yeni Emek Mahallesi Muhtarı Ramazan Bıçak’ı ziyaret etti. Baykal, ziyaret sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağı şeklindeki soruya şöyle karşılık verdi: "Değerlendirmelerin konuşmaların yapılacağı günler çok doğal ama bunların hepsi iyi niyet temenni babında yapılan değerlendirmelerdir. Bu konuların daha ciddi olarak Türkiye’nin gündemine daha gelmediğini görüyorum. Bu konularda elbette siyasi partilerimiz önemli sivil toplum kuruluşlarımız, çeşitli toplum kuruluşlarımız anlayışlarını, tercihlerini, ifade edecektir. Bir şekillenme dönemi yaşayacağız. Daha sonra ortaya çıkar. Henüz bu konuda ciddi bir değerlendirme yapma aşamasına geldiğimiz kanaatinde değilim. Herkes iyi niyetli konuşur, daha çok isimler geçer. Böyle olmuştur. Bunu doğal karşılamak lazım. Asıl Türkiye’nin temel siyasi inançlarının bu konudaki anlayışlarını ortaya koymalarını beklemek lazım. Bu iş için konuşulacak daha çok değerli arkadaşlarımız var. Bu konu böyle insanların kendilerinin düşüneceği, kendilerinin düşünmesine izin verilecek bir konu değildir. Herkes düşünür, 72 milyonun her birisi böyle bir görevden onur duyar bunda şüphe yok da, burada önemli olan insanların kendilerinin ne düşündüğü değildir. Toplumun onlar hakkında ne düşündüğüdür. Bu konuda bir şey söylemek için çok erken. Daha işin başlangıcı, spekülasyonların yapılmaya başlandığı bir dönemdeyiz henüz. Bunların çok daha sonra Türkiye ciddi olarak konuşur, değerlendirir. Henüz böyle bir aşamasında değiliz"

"BU BÜYÜK BİR İŞTİR"

Baykal, Türkiye’de 52 milyon seçmen olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "52 milyon seçmenin karar alacağı bir konuda herkesin çok dikkatli, çok özenli davranmasına ihtiyaç var. İsimler ortaya atılır, sevenleri, takdir edilenleri olabilir ama bu kimseyi bu iş böyle olur noktasına getirmemelidir. Bu büyük iştir. Ciddi iştir. Herkesin bu konuya daha dikkatli ve daha soğukkanlı daha toplumun tercihinin ortaya çıkmasına anlayış gösteren bir yaklaşım içinde olmasına ihtiyaç vardır. Ben böyle bir tablo arzuluyorum. Adaylık, madaylık, geleceğim gideceğim diye bu işler olmaz."

"SÜREÇ YENİ İŞLEMEYE BAŞLIYOR"

Baykal, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sivil bir isim olması yönündeki açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Hepimizin bu konudaki tercihlerimizle ilgili yaptığımız açıklamalar. Ama bazı arkadaşlarımızın yaptığı açıklamalar çok belirleyici, çok önemli, vatandaş olarak açıklama yapmak bir türlü, bir partinin genel başkanı olarak açıklama yapmak başka bir anlam taşıyor. Biz izliyoruz, bakıyoruz. Herkes iyi niyetle Türkiye’nin bu kritik ortamında en doğru seçimin nasıl olacağı ile ilgili toplumun değerlendirmesine, düşüncelerini açıyor. Toplum da bunları alıyor, tartıyor ona göre bir şekillenme oluyor. Olacaktır diye umut ediyoruz. 52 milyonluk bir ortamın sahipleneceği düşünce önemli. Onu görmek lazım. Hepimiz buna yönelik anlayışlarımızı kamuoyunun değerlendirmesine sunuyoruz. Genel Başkanın anlayışını dinliyoruz, görüyoruz. Bu süreç yeni işlemeye başlıyor daha."

"PARTİ CİDDİ BİR DEĞERLENDİRME YAPMA DURUMUNDA"

Baykal, "CHP’de genel kurula gidilip gidilmeyeceği konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Parti bu konularda değerlendirme ve sorgulama dönemini başlattı. İl başkanları sanıyorum dün kısa bir görüşme yaptı. İleriki günlerde tekrar bir araya gelecekler. Sanıyorum yarın parti meclisi toplanacak. Bir değerlendirme yapacak. Cumartesi günü milletvekilleri bir araya geleceğiz. Orada bir değerlendirme yapacağız. Sonra da kamuoyunun değerlendirmeleri alınacak. Bir yol haritası çizilecek. Bu süreç işletiliyor. Bakalım nereye gider? Ne olur? İçinde bulunduğumuz durumu anlamaya, değerlendirmeye ve buradan gerekli sonuçları, dersleri çıkarmaya çalışıyor. Buna da ihtiyaç var. Genel kurul bu süreç sonrası belli olur. Parti toplumsal karar mekanizması oraya götürür mü götürmez mi onu göreceğiz. Her birimizin değerlendirmeleri vardır, bunu parti içinde paylaşma dönemindeyiz. Bunu yaşayalım, görelim. Elbette parti bu noktada ciddi bir değerlendirme yapmak konumunda, onu arıyor ve onu yapıyor."

"ANTALYA’DA ÜZÜNTÜ VERİCİ TABLO"

Deniz Baykal, "Antalya Bükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın seçim itirazının YSK tarafından reddedilmesi ve CHP’nin Antalya’yı kaybetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Bu seçim Antalya’da bizim için çok derslerle dolu bir seçim oldu. Ortaya çıkan sonuç bizi mutlu eden sonuç değildir. Bu aşamada yapılması gereken şey bu sonucu en iyi şekilde sorgulamak, irdelemek ve değerlendirmektir. Yapılmış yanlışları tespit edip bir daha böyle yanlışlıkların yapılmaması için gerekli önlemleri almak, özeni sergilemek ve yeni bir kararlılıkla yola çıkmak. İstediğimiz sonucun olmadığı açık. Çok üzüntü verici bir tablo. Ama buraya nasıl, niçin gelindi? Nerede ne hatalar yapıldı? Bunları herkesin kendince değerlendirmesi gerekir. Her seçimin içinde dersler gizlidir. Bu noktadan sonra artık herkesin bu seçimden gerekli sonuçları çıkarmasına ihtiyaç var. Daha önce yapılan değerlendirmeler gerçekleşir, gerçekleşmez belli değildi. Ama şimdi ortaya çıkan bir sonuç var. Bu sonuç üzüntü verici bir sonuçtur. Niye böyle olmuştur? Nerede hata yapılmıştır? Birbirine suçlama gayretine girmeden, kendini anlamsız şekilde savunma çabasına kalkışmadan, gerçekçi, sorumlu ciddi bir şekilde bunu değerlendirmek lazımdır. Çok ciddi yanlışlar, büyük hatalar yapılmıştır. Hatalar bir sürecin sonucunda oluşmuştur. Bunlar son anda son günde yapılan hatalar değildir. Şimdi bu tabloyu gördükten sonra durumu yeniden değerlendirmek yeni bir başlangıca ihtiyaç var."

"ANTALYA’DA YENİ BİR ANLAYIŞA İHTİYAÇ VAR"

Baykal, yeni bir başlangıç yapmak gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Bu başlangıcı yaparsak Antalya eskisinden de güçlü şekilde CHP’nin sosyal demokrasinin en parlak sonuçlar aldığı bir kent haline çok kısa sürede kolayca gelir. Çok kolayla yapılmıştır bu hatalar, çok kolayca eldekiler göz göre göre kaçırılmıştır. Umarım gerekli ders alınır ve bundan sonra yeniden yola çıkarız. Bunun olacağını düşünüyorum. Gün olaylardan ders çıkarma zamanıdır."

Siyasetin uzun vadeli bir iş olduğunu anlatan Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "Siyasette nihai hakem zamandır. Zaman her şeyin iç yüzünü gerçeğini ortaya koyar. Bunları görmek lazımdır. Siyasette vefa önemlidir. Siyasette en önemli yol gösterici ilke vefa olmalıdır. Çünkü vefada emeğe saygı vardır. Başarıyı sağlayan davranışları değerlendirmek onurlandırmak vardır. Başarıyı tekmelerseniz başarıyı yakalayamazsınız. Başarıyı sayı göstermeyi öğrenmek lazımdır. Daha yüksek başarıya sizi götürecek olan da budur. Çok alınacak derslerle dolu dönem yaşadık. Keşke böyle olmasaydı. Ama oldu. Şimdi Antalya’da yeni bir siyaset dönemini kimseyi suçlama çabası içine girmeden, kendini aklama çabası içine yönelmeden, inandırıcı uzak açıklamalara bel bağlamadan, ayağı yerde gerçekçi bir şekilde çizgiyi çizmek ve yepyeni bir başlangıca yönelmek lazım. Bu yapacağız. Bunun ortaya çıkması haklinde Antalya’da CHP’nin deneyimi kadroları doğru yönlendirildiği zaman en parlak sonuçları almaya elverişlidir."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.