Beylikdüzülü Vatandaşların Kötü Koku İsyanı

Beylikdüzülü Vatandaşların Kötü Koku İsyanı
Beylikdüzü’nde ikamet eden vatandaşlar, Ambarlı’da kurulan atık su arıtma tesislerinin çalışması sırasında ortaya çıkan kokudan şikayetçi. Vatandaşlar koku sorunun bir an önce giderilmesi için yetkile...

Beylikdüzü’nde ikamet eden vatandaşlar, Ambarlı’da kurulan atık su arıtma tesislerinin çalışması sırasında ortaya çıkan kokudan şikayetçi. Vatandaşlar koku sorunun bir an önce giderilmesi için yetkilerden yardım bekliyor.

Beylikdüzü Marmara ve Yakuplu Mahallesi sakinleri uzun zamandır ortalığa yayılan kötü kokudan şikayetçi. İSKİ Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çalışması sonucu ortaya yayılan koku nedeniyle sokağa çıkamaz ve camlarını açamaz hale geldiklerini ifade eden mahalleliler, yetkililere daha önce başvuruda bulundukları halde konu ile ilgili çözüm bulunmadığını ifade ediyor. Tesise yakın olan evlerde ise, çalışan makinelerin çıkardığı seslerden rahatsız olduklarını iddia eden mahalle sakinleri, yaşadıkları kötü koku ve ses sorununun bir an önce çözülmesini istiyorlar. Mahalleliler, gitgide artan koku nedeniyle sağlıklarından da endişe duyuyor.

Arıtma tesislerine yakın olan İhlas Marmara Evleri site sakinlerinin bir kısmı da çıkan kokudan rahatsız oldukları için yüzlerine maske takarak dolaşıyorlar. Site sakini vatandaşlardan Fatma Güler yaşadığı sorunları ifade ederek, “Salonumda oturamıyorum, balkonumda oturamıyorum. İstanbul gibi bir yere yakıştıramıyorum bu durumu” dedi.

“KOKU YÜZÜNDEN TAŞINMAYI DÜŞÜNDÜK”

Çıkan kokunun rüzgarla birlikte daha çok dağıldığını belirten Sermin Yıldız ise, “Kokular daha çok tesiste pompalama olduğu zaman oluyor. Rüzgar estiği için koku daha çok yayılıyor. Ben buraya geçen sene taşındım ve koku daha çok oluyor. Bizler yukarıda oturuyoruz ancak aşağı katlarda oturanlar kokuyu daha çok hissediyor. Koku çok olduğu için maskeyle dolaşıyoruz” dedi.

Daha önce ilgili belediye birimlerine şikayette bulunduklarını dile getiren site sakinlerinden Seher Karakoç, “Bazen belediyeyi arıyoruz bize diyorlar ki ‘Bazı dönemlerde filtrede bir sorun oluyor. Biz o sıkıntıyı gidermeye çalışıyoruz’ diyorlar ama hiçbir şey yapılmıyor. Ara ara koku çok fazla oluyor. Buralardan taşınmayı bile düşündük” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ KOKU NEDENİYLE BAHÇEDE OYNAYAMIYOR”

Koku nedeniyle yaşadığı sorunları dile getiren Aslan Güney, “Havanın rüzgarlı olduğu dönemlerde veya çok sıcak olduğu dönemlerde koku daha çok ortaya çıkıyor. Çocuklarımız bahçede oynamıyor. Bahçenin camını açamıyoruz evin camını açamıyoruz” dedi.

Sıcakta camları açamadıklarını ifade eden Hikmet Hatipoğlu da, “Koku yüzünden öğlen saatlerinde dolaşmıyoruz. Rüzgar olduğu zamanlarda buralar çok kokuyor. Ben üst taraflarda oturuyorum ona rağmen koku yüzünden balkonlarda oturamıyoruz. Balkonlarda oturduğumuz zaman kokudan duramıyoruz. Odaya giriyoruz camlarımızı açamıyoruz açtığımız zaman koku geliyor. Bu kokunun bir an önce yok edilmesi gerekiyor. Gereken yerlere bilgi verdik ancak ilgilenen olmadı” diye konuştu.

“AYNI SORUN BAŞKA YERLERDE GİDERİLDİ, BURADA NEDEN GİDERİLMİYOR”

İhlas Marmara Evleri Site Yönetimi Beyaz Masa Sorumlusu Fuat Özay konu hakkında açıklama yaparak, “Sitemizin de içinde bulunduğu, bu bölgeye yapılan tesislerin yaymış olduğu ağır bir koku var. Fakat buradaki sorun ilgili şikayette bulunduğumuzda standart cevaplar geliyor. Bununla ilgili sitemiz sakinleri kampanya da başlattı. Artık vatandaşlarımız bu durumda çaresiz ve ne yapacağını bilemiyor. Bizlerden de buradaki kokunun bir an önce giderilmesi için ne yapmamız gerekiyorsa ilgili yerlere müracaat etmemizi istiyorlar. Bizler de ne yapacağımızı şaşırdık. Gelen cevapların hepsi aynı tek isteğimiz bu vatandaşların rahat bir ortamda zaman geçirmesi ve bu kokudan kurtulmaları. Bizim sitemiz 17 bin nüfuslu küçük bir şehir. Buradaki mağduriyetin giderilmesini sürekli bildiriyoruz. İstanbul’un birçok yerinde bu koku giderildiği halde bizim burada neden giderilmiyor. Neden burası ile ilgili gerekli çalışmalar yapılmıyor” dedi.

Marmara Evleri’nde 17 bin kişinin ikamet ettiğini ifade eden beyaz masa sorumlusu Turhan Güler başka yerlerde aynı sorunların giderildiğini kaydederek, “Ataköy’de atık su arıtma tesislerinde bu sorun çözüldü kokudan bahsedilmiyor. Almanya’da oturan bir site sakinimiz geldi. Almanya’da çeşit çeşit arıtma tesisleri olduğunu ve sorun yaşanmadığını söyledi. Yetkililerden istediğimiz buna daha önem versinler eksik bir şey varsa yapılacak bir şey varsa onu yerine getirsinler” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.