BİLİM ADAMLARI 3 BOYUTLU YAZICI İLE İNSAN DERİSİ ÜRETTİ

BİLİM ADAMLARI 3 BOYUTLU YAZICI İLE İNSAN DERİSİ ÜRETTİ
İspanyanın başkenti Madrid'teki Carlos III Üniversitesi’nden araştırmacılar, biyolojik bileşenler, kök hücreler ve insan deri hücrelerinden oluşan bir 'biyo-mürekkep' karışımından biyo-yazıcı yardımıyla insan derisi üretti.

İspanya’daki bilim insanları, üç boyutlu ‘biyo-yazıcı’ yöntemi kullanarak gerçek insan derisi ürettiklerini açıkladı. Daily Express’in haberine göre başarılı sonuçlar elde eden ekip, ürettikleri insan derisinin başka araştırmalarda, yanık deri tedavisinde, deri naklinde ve yapay iç organ üretiminde kullanılabileceğini belirtti. 

fft16_mf9185309.jpeg

Araştırmanın başındaki isim olan biyomühendislik bölümü profesörü José Luis Jorcano konuyla ilgili, “Çığır açıcı tekniğimiz sebebiyle çok heyecanlıyız. Üç boyutlu biyo-yazıcı, insan dokusu üretimine dair bildiğimiz bütün yöntemleri kökten değiştirebilir. Tedavi ve nakil uygulamalarının yanı sıra endüstriyel ürünlerde, yeni ilaçlarda, kozmetik sektöründe ve kimyasallarda kullanılabilir. Biyo-mürekkebe farklı hücre tipleri eklenerek organ dokuları üretilebilir, hasarlı ya da hasta dokular yenileriyle değiştirilebilir” dedi.

fft16_mf9185310.jpeg

Yaklaşık 15 yıllık bir çalışmanın ürünü olan biyo-mürekkep temelli deri, gerçek insan derisine benzer şekilde çevre koşullarına karşı koruma sağlayan üst deri katmanı ‘epidermis’ ile cilde elastiklik ve güç kazandıran kolajen maddesini üreten alt katman ‘dermis’ten oluşuyor. Biyo-yazıcı, 100 santimetre karelik bir deri parçasını, 35 dakikada üretebiliyor.

Yeni teknolojinin öncelikle farelerde denendiği ve yeni derinin canlı dokularla uyum sağladığı görüldü. Önümüzdeki yıl içerisinde yapılacak testlerin ardından insanlarda da kullanılacağı belirtildi.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.