Bilim Dünyası İkçü’de Buluştu

Bilim Dünyası İkçü’de Buluştu
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Kâtip Çelebi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası...

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Kâtip Çelebi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Kâtip Çelebi Araştırmaları Sempozyumu, yurt dışından ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden konuk akademisyenlerin katılımıyla başladı.

Sempozyumda, 6’sı yurt dışından olmak üzere 34 tebliğ sunulacak.

Sempozyumda, Kâtip Çelebi’nin hayatı, düşünce dünyası, eserleri ile yaşadığı dönemin sosyal ve ekonomik hayatı ele alınacak.

“ÇELEBİ’YE HAS YENİ BİR KURUMSAL MODEL OLUŞTURMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Tarih, coğrafya bibliyografya ve biyografya sahalarında dünya bilim tarihinde önemli çalışmalara imza atan Kâtip Çelebi’ye vurgu yapan Rektör Prof.Dr. Akhan da, bu değerli bilim insanının yüzlerce yıl önce bilim dünyasına sağladıklarının bilinciyle ilerleme kaydettiklerini vurguladı. Prof.Dr. Akhan, üniversitede, nitelikli bir bilimsel üretim sürecinin tesis edilebilmesi için, çok sayıda faktörü dikkate alarak çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Bilimsel üretimin, farklı alanlarda, eşgüdümle gerçekleştirilmesini sağlayacak bir kurumsal alt yapı tesis etmekteyiz. Bu sayede, daha önce bir arada bulunmayan bölümleri birlikte çalışmaya teşvik ederek, yeni bir kurumsal model oluşturmaya gayret ediyoruz.”

ÇELEBİ’NİN ESERLERİ TÜM MEDENİYETLERİN ORTAK SENEDİDİR

Devlet eski Bakanı Prof.Dr. Mehmet Aydın da, Bir Medeniyet Mütefekkiri Olarak Kâtip Çelebi bildirisinde, medeniyet kavramından yola çıkarak; Kâtip Çelebi’nin bize bıraktığı mirasa vurgu yaptı. Prof.Dr. Aydın, bazı insanların emeğinin bir tek medeniyete hizmet olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Bütün medeniyetlere hizmettir. Öyle bir başarı bilgi birikimi ortaya koyar ki; O sadece İslam Medeniyeti için değil Osmanlı Medeniyeti için değil Avrupa Medeniyeti içinde büyük bir kaynak olur. Kâtip Çelebi işte böyle bir insandır. Onun yazdıkları yazılmasaydı Batı’daki bilim çalışmalarının yapılması kolay olmazdı. Çünkü onlar için hazır kaynaklar duruyordu zaten. Çok erken tarihlerde batı dillerine çevrilmiş olması bir medeniyet insanı olmasından kaynaklanıyor. O kaynaklar sadece İslam Medeniyetinin senetleri değil; Roma, Yunan, Hint, Çin medeniyetlerinin de süzme rafine bilgileridir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.