Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:
Kocaeli’de Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Kurul Toplantısı’na katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yunanistan hükümetinden Lozan’a harfiyen uymasını bekliyoruz” dedi.

- Kocaeli’de Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Kurul Toplantısı’na katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yunanistan hükümetinden Lozan’a harfiyen uymasını bekliyoruz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli’de Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Bakan Işık ile birlikte Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ve çok sayıda dernek üyesi katıldı. Toplantıda konuşan Karaosmanoğlu, “Her zaman yanınızda olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Biz bunu bir görev olarak tanıyoruz. Biz yerel yöneticiler olarak her zaman kardeşlerimizin yanındayız. Bize düşen hangi konuda bir probleminiz varsa yardımcı olabileceğimiz her konuda yanınızdayız. Burası hepimizin vatanı. Hepimizin hür olarak güven içerisinde yaşayacağı bir bölge. Kocaeli bu anlamda, yerel yönetim olarak tüm derneklerimizin, vakıflarımızın hep yanında oldu” dedi.

Yunanistan’da yeni seçilen SYRIZA hükümetinden beklentilerini dile getiren Bakan Fikri Işık ise, “Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tarihin hiçbir döneminde hiçbir halkın dinine, diline, kültürüne baskı yapmadık. Hatta bugün Hristiyan vatandaşlarımızın ibadeti için devlet bütçesinden kiliseleri restore ediyoruz. Bunlar da bizim tarihi mirasımızdır diyoruz ve onları hiçbir zaman ayırt etmiyoruz. Bizi çok eleştiren oluyor. Akdamar Kilisesi’ni niye restore ettiğimizi soranlar oldu. Edeceğiz, onlar da bu topraklara ait. Ama aynı şeyi Yunanistan hükümetinden de bekliyoruz. Yunanistan hükümetinden en önemli beklentimiz Lozan Antlaşması'na harfiyen uymasıdır. Yeni hükümetten bu noktada beklentimiz Lozan’da attığı imzalara sadık kalmasıdır. Batı Trakya’ya gittiğimde bizzat gördüm. Orada bizim toplumumuzun seçtiği müftüyü tanımayıp, resmi müftü atamanın hiçbir mantığı yoktur. Orada Türk kültürünü asimile etmeye yönelik hiçbir gayretin anlamı yoktur. Hatta bu durum Lozan’a açıkça aykırıdır. Bizim toplumumuzun dini değerlerini yaşaması, dinini yaşaması, çocuklarına dinini öğretmesi ve bu noktada tam bir özgürlük içerisinde bulunmasını Yunanistan hükümeti sağlamak zorundadır. Allah’a şükürler olsun ki artık Türkiye eski Türkiye değil. Biz orada oturan insanlarımızın, orada yaşayan insanlarımızın çocuklarını Türkiye’de alıyoruz, eğitiyoruz. Artık dünya standartlarında eğitim verme noktasında Türkiye’nin bir sıkıntısı yok. Türkiye’ye gelmek isteyen herkese bu noktada kapımızı açıyoruz. Bu noktada sadece Batı Trakyalılara değil, Türk ve İslam dünyasından hatta pek çok başka ülkeden, Hristiyan olur, başka dinden olur herkese kucak açıyoruz. Şu anda sadece Kocaeli Üniversitesi’nde binin üzerinde yabancı öğrenci bulunuyor. Türk soylular hariç. Türkiye bu noktaya geldi. Ama istiyoruz ki Lozan Antlaşması’nın gereğini Yunanistan hükümeti de yerine getirsin. İnşallah bu noktada bizler hükümet olarak her türlü gayreti göstereceğiz. Ama çağımız sivil toplum örgütlerinin çağı. Birlikte hareket edersek, birlikte gayret gösterirsek inanıyorum ki daha etkin sonuç alacağız. Sadece hükümete bırakmayacaksınız. Sizler bize yol göstereceksiniz. Sizler bize öneri getireceksiniz. Sizler bizimle birlikte çalışacaksınız. Biz de sizlerin sorunlarını, oradaki soydaşlarımızın maddi, manevi hiçbir şeyden kaçınmadan inşallah bu gayretimizi, çalışmamızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FİKRİ IŞIK:

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.