Bingöl’de Orköy Projeleri

Bingöl’de Orköy Projeleri
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü'nce pilot il seçilen Bingöl’de Orköy kredileri kapsamında orman köylerinde dış cephe mantolama projesi uygulanıyor. Projeden ferdi kredi kullanan kişiler faizsiz 5 yıl vadeli geri ödeme yapabilecek.

- Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü'nce pilot il seçilen Bingöl’de Orköy kredileri kapsamında orman köylerinde dış cephe mantolama projesi uygulanıyor. Projeden ferdi kredi kullanan kişiler faizsiz 5 yıl vadeli geri ödeme yapabilecek.

Orköy kapsamında bulunan orman köyleri sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmeye devam ediyor. 2014 yılında Orköy kapsamında verilen krediler ile bina dış cephe yalıtımı uygulamaları yapılıyor. Uygulama hakkında bilgi veren Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü M. Murat Bilinmiş, 2014 yılında Orköy kredileri kapsamında orman köylerinde uygulamaların başladığını söyledi. 2014 yılı çalışma programı kapsamında Orköy servisince Bingöl merkeze bağlı Yeşilköy köyünde 14 ünite dış cephe mantolama projesi kredisinin uygulandığını belirten Bilinmiş, Bingöl’ün Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü'nce pilot il seçildiğini ve bölge bazında bu projenin ilk kez uygulamaya geçtiğini ifade etti. Projenin sosyal amaçlı olduğunu ifade eden Bilinmiş: “Faizsiz, 5 yıl vadeli olup her yıl bir taksit ödeme planı dahilinde ve 100 metrekareye kadar orman köylerinde istekli olan vatandaşların evinde uygulanmaktadır" dedi.

"HEM KÖYLÜ ISINACAK HEM ORMANLAR YOK OLMAYACAK"

Çalışmanın önemine vurgu yapan Bilinmiş, proje kapsamında ağır geçen kış şartlarında hem vatandaşın rahat edeceğini hem de orman üzerindeki tahribatların azalacağını ifade etti. Bilinmiş, "Köylerde yaşayan vatandaşların ağır geçen kış şartlarında evlerinde sıcak ortamda hayatlarını sürdürmeleri planlandığı gibi odun tüketiminin fazla olduğu kış aylarında projenin katkısıyla odun tüketiminin azaltılması ve böylece ormanlar üzerindeki sosyal baskı da azaltılmış olacaktır. Böylece doğaya olan baskı ve tahribat azaltılmış olacaktır" diye konuştu.

Projeye yoğun ilgiyle karşılandığını anlatan Bilinmiş, şunları kaydetti:

"İşletme müdürlüğümüze bu proje kapsamında orman köylerinin yoğun istekleri olmakta ve bu başvurular dikkate alınarak bundan sonraki yıllarda yapılacak olan çalışmalara bu projeye ağırlık verilecektir. Ayrıca Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Lediz Mikrohavzası'nda bulunan Yiğitbaşı köyünde 7 ünite, Balgöze köyünde 22 ünite, Şehittepe köyünde 13 ünite, Dereköy köyünde 7 ünite, Meşedalı köyünde 8 ünite, Sürekli köyünde 4 ünite ve Ardıçdibi köyünde 5 ünite olmak üzere toplam 66 ünite Dış Cephe Mantolama Projesi uygulanacaktır. Lediz Mikrohavzası Projesi'nde uygulanacak kredinin yüzde 70 hibe destekli devlet katkısı olup yüzde 30’unu ise projeden yararlanacak olan vatandaşlardan karşılanacaktır.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.