Bonzai Ölüm Tribine Sokuyor

Bonzai Ölüm Tribine Sokuyor
Son dönemde kamuoyunun gündeminde yer alan uyuşturucu madde bonzai, uzmanlar tarafından tartışılmaya devam ediyor.

- Son dönemde kamuoyunun gündeminde yer alan uyuşturucu madde bonzai, uzmanlar tarafından tartışılmaya devam ediyor.

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Araştırmaları Enstitüsü’nde görev yapan Uzman Dr. Ebru Aldemir, bonzai ile ilgili Ege Üniversitesi Haber Merkezi Ege Ajans’a açıklama yaptı. Uzm.Dr. Aldemir, “Bonzai kullanan kişi, sakin ve kendisine zarar veremeyeceği korunaklı bir ortamda bulunması gerekiyor” diye konuştu. Aldemir, bonzainin, piyasaya K2/Spice isimleriyle sunulan, kullanıcılar tarafından bonzai, jamaica veya jamaican olarak da adlandırılan bir sentetik uyuşturucu olduğunu söyledi. Diğer bir ifade ile sentetik olan, esrar etkileri ortaya çıkaran bağımlılık yapan bir madde olduğunu belirten Aldemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağımlılık yapıcı etkisi esrara göre çok yüksektir. Kimyasal bir maddedir, aseton ve fare zehri gibi çözücülerde çözülerek yavşan otu gibi bitkilere emdirilip piyasaya sunuluyor.”

“BONZAİNİN YAN ETKİLERİ ÇOK FAZLA”

Uzman Dr. Ebru Aldemir, bonzainin kullananlarda nabız ve kan basıncı yükselmesi yaptığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Kan basıncında yükselme kalp krizine neden oluyor. Bu durum bonzaiye bağlı ölümlerin bir kısmından sorumlu olabiliyor. Kaygı atakları, bulunulan yer ve zamanla bağlantının kopması, hayal görme ve kuşku ataklarına neden olabiliyor. Kişi de kaygı ve kuşku ataklarının da tetiklediği intihar düşüncesi ve intihar girişimine kullanan kişilerin 'ölüm tribi' olarak tanımladığı neden olabiliyor.”

Bonzai kullanan kişinin iyi gözlenmesi gerektiğini anlatan Aldemir, "Sakin ve kendisine zarar veremeyeceği korunaklı bir ortamda bulunması sağlanmalı, şayet kaygı atağı içinde olduğu, hayaller gördüğü veya intiharla ilişkili söylem ve eylemleri gözlemlenirse mutlaka en yakın bir hastanenin acil servisine başvurması sağlanmalıdır” dedi.

Aldemir, uzun süre bağımlı kişilerin tedavi olmak amacıyla üniversite ve devlet hastanelerinin AMATEM birimlerine başvurabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.