Borsa İstanbul'da 'Sürdürülebilirlik Endeksi'nin Başlama Tarihi Belirlendi

Borsa İstanbulda Sürdürülebilirlik Endeksinin Başlama Tarihi Belirlendi
Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer alacağı 'BIST Sürdürülebilirlik Endeksi' 4 Kasım 2014 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlanacak.

- Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer alacağı 'BIST Sürdürülebilirlik Endeksi' 4 Kasım 2014 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlanacak.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, borsaların çevresel, sosyal, kurumsal yönetim konularındaki risklerine ilişkin politika oluşturmaları sürecinde şirketlere yol gösteren ve şirketlerin sürdürülebilirlik politikalarına ilişkin bilgiyi de sorumlu yatırımcılara ileten bir platform oluşturmak gibi önemli bir misyona sahip olduğu düşüncesinden yola çıkarak Borsa İstanbul, 4 Kasım 2014 tarihi itibarıyla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ni hesaplamaya başlıyor.

Endekste yer alacak firmalar, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan’ın katılımıyla düzenlenecek olan Sürdürülebilirlik Endeksi Toplantısı ile açıklanacak.

BORSA İSTANBUL, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ'NDE EIRIS İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAK

Dünya Borsalar Federasyonu’nun “Sürdürülebilir” borsalarından biri olan Borsa İstanbul, çevresel, sosyal, kurumsal yönetim konularındaki risklere ilişkin politika oluşturmaları sürecinde şirketlere yol gösteren ve şirketlerin sürdürülebilirlik politikalarına ilişkin bilgiyi de sorumlu yatırımcılara ileten bir platform oluşturmak misyonuyla çalışmalarına başladığı Sürdürülebilirlik Endeksi için 25 yılı aşkın bir süredir çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında uzmanlaşmış, küresel ölçekte 100’den fazla varlık sahibi, yöneticisi ve endeks hesaplayıcıya hizmet veren Ethical Investment Research Services Limited (EIRIS) ile birlikte çalışıyor.

Ocak-Mart 2014 döneminde BIST 30 endeksinde yer alan şirketler EIRIS tarafından, 30 Haziran 2014 tarihi itibariyle kamuya açık olan bilgileri kullanılarak değerlemeye tabi tutularak Borsa İstanbul tarafından belirlenen ve minimum kriterleri sağlayan şirketler endekse dahil edildiler.

Endeks, şirketlere kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını yerel ve küresel anlamda karşılaştırma imkanı verecek. Endeks ile şirketlere iyileştirme yapmak ve yeni hedefler belirlemek için bir performans değerlendirme aracı sunulmuş ve kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirliklerini, sürdürülebilirlik konularına ilişkin risk yönetim becerilerini geliştirme imkanı sağlanmış olacak. Endeks ayrıca yatırımcıların sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyen şirketleri ayırt edip bu şirketlere yatırım yapmalarını sağlayacak bir araç sunacak. Endeksin diğer bir amacı da Türkiye’de ve özellikle Borsa İstanbul şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki anlayış, bilgi ve uygulamaların artmasına katkıda bulunmak.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.