Bu Da Havuç Festivali

Bu Da Havuç Festivali
Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi, Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan Kaşınhanı Mahallesi’nde ilk kez "Havuç Festivali" düzenledi. Meram Belediyesi tarafından bu yıl i...

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi, Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan Kaşınhanı Mahallesi’nde ilk kez "Havuç Festivali" düzenledi.

Meram Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Havuç Festivali", Kaşınhanı İstasyon Mahallesi Cumhuriyet İlkokulu bahçesinde gerçekleştirildi. Festivale AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Çalık, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Halk Sağlığı İl Müdürü H. Murat Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Geleneksel hale getirilecek festivalde konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Bölgemiz insanının emeğini, alın teriyle karıştırarak umutlarını yeşerttiği bu bereketli topraklarda sizleri misafir etmek bizim için onur verici bir durum. Adaylığımız döneminde Kaşınhanı Mahallemizi ziyaretimizde sizler havucun markalaşması için talepte bulunmuştunuz ve biz de size söz vermiştik. Bugün verdiğimiz bu sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bu festivali geleneksel olarak her yıl yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

HAVUCUN YÜZDE 60’I KAŞINHANI’NDAN

Bölge insanı için önemli bir geçim kaynağı olan havucun tanıtılması ve pazar payının yükseltilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Başkan Toru, "Ülkemizde 2013 yılı itibariyle 569 bin ton havuç üretildiği görülmektedir. Bunun yaklaşık 300 bin tonunun bölgemizde üretilmesi, işgücü ve pazar payı açısından bölgemizi önemli kılmaktadır. Ülkemizde üretilen havucun yüzde 60’ı Kaşınhanı Mahallemizden karşılanmaktadır. Dünyada havuç üretimi açısından Avrupa ülkeleri ön sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde kışlık bir sebze olarak üretilen havuç dünyada her mevsim tüketilen bir sebzedir. Ayrıca ülkemizde turşu haricinde konserve edilmezken, Avrupa ülkelerinde konserve edilerek tüketilmektedir. Havuç üretimi açısından ülkemizde önemli bir pazar payına sahip olan bölgemizin tanıtılması, desteklenmesi ve yetiştiricilerin eğitilmesi daha kaliteli bir havuç üretimini sağlayacaktır. Belediye olarak düzenleyeceğimiz festivallerle pazar payının daha da yükseltilmesine katkı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

"EL BİRLİĞİYLE KONYA’MIZI ÇOK DAHA FARKLI YERLERE TAŞIYACAĞIZ"

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise, havuç üretimi noktasında ülkemizde önemli bir potansiyele sahip olan Kaşınhanı’nın tanıtımının daha iyi yapılması gerektiğine vurgu yaparak, "İnşallah el birliğiyle Kaşınhanı havucunu tescillenmiş bir halde Türkiye’ye tanıtırız. Konya, 12 yıllık iktidarımız döneminde çok önemli yatırımlar aldı ve inşallah almaya da devam edecek. Konya’dan bir başbakanın çıkması, şehrimizin sadece ülkemizde değil tüm dünyada tanıtılması için büyük önem taşımaktadır. El birliğiyle Konya’mızı çok daha farklı yerlere taşıyacağız. Konya taşınırken, Kaşınhanı da hak ettiği yere ulaşacaktır. Böyle bir festivali düzenlediği için Meram Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Festivalde Meram Belediyesi koordinesinde oluşturulan ‘Sağlıklı Yaşam Platformu’nun ilk çalışması olan ‘Bizim Bulgurumuz’ kampanyası da başlatıldı. Kampanya başlangıcı olarak öğle yemeğinde festivale katılanlara bulgur pilavı ikram edildi. En iyi havucu üreten çiftçilere altın hediye edildi. Halk oyunu gösterilerinin renk kattığı festivalin son bölümünde sanatçı Latif Doğan sahne aldı. Sevilen sanatçı, seslendirdiği türkülerle katılımcılara coşturdu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.