“Bu düzenleme Cumhurbaşkanına..."

“Bu düzenleme Cumhurbaşkanına..."
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerin tamamına yargı yolunu açıyor. Bu düzenleme Cumhurbaşkanına...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerin tamamına yargı yolunu açıyor. Bu düzenleme Cumhurbaşkanına siyasi sorumluluğu ilk defa getiriyor" dedi.

İstinaf Mahkemelerinin Değerlendirme Toplantısına katılan Adalet Bakanı Bozdağ, Anayasa teklifi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şuan da Cumhurbaşkanının yaptığı işlemlerin hepsinin yargı denetimine kapalı olduğunu kaydeden Bozdağ, "Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerin tamamına yargı yolunu açıyor. Cumhurbaşkanının her türlü eylem ve işlemleri yargı denetimine açılıyor. Anayasamızın 105. maddesine göre, Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu yoktur. Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerden dolayı Başbakan ve ilgili bakan sorumludur. Bu düzenleme Cumhurbaşkanına siyasi sorumluluğu ilk defa getiriyor. Soru sormak suretiyle meclisin denetim yolları var, bu işletilecek. Gündem dışı konuşmalar var, bu yolla siyasi denetim, yasama denetimi yoluyla yerine getirilmiş olacak. Genel görüşme açılarak burada denetim yapılacak. Meclisin yasama denetimi yaparken bir siyasi denetimde yaptığının altını çizmemiz gerekiyor. Halkın doğrudan bir siyasal denetimi olacak. Bu son derece önemli, büyük bir değişikliktir. Cumhurbaşkanının bugün vatana ihanet dışında cezai açıdan suçlandırılması mümkün değildir. Pratiğe baktığımız zaman, Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet suçu ile suçlandırılabilir. Yeni düzenlemede, Cumhurbaşkanı yine vatana ihanet ile suçlandırılabilecektir. Bugün 600 milletvekilinin olduğu bir yerde Cumhurbaşkanı 400 milletvekili ile suçlandırılabilecek. Bu suçlamada karar almayı daha kolaylaştıracaktır. İşlediği iddia edilen bütün suçlardan dolayı parlamentonun belli şartlar altında Cumhurbaşkanını suçlamasının önü açılıyor. Bugün ki düzenlemede, Cumhurbaşkanı vatana ihanetten suçlandı ve ceza aldı. Ne olacak belli değil. Mahkeme ne kadar sürecek belli değil. Bu yeni düzenlemede mahkemenin ne kadar süreceğine bir sınır koyuyor. Ceza aldığı zaman Cumhurbaşkanlığının da düşeceği Anayasada açıkça yazıyor. Bu, son derece önemli bir adımdır. Burada tek adamlık, diktatörlük olabilir mi?" diye konuştu.

"BİR PARTİNİN ÜYE SEÇME İMKANI YOKTUR"

HSYK'nın üye oluşumu ve çalışma sistemi ile ilgili de bilgi veren Bozdağ, "Yeni düzenleme ile 22 üye sayısı 13'e inmektedir. 3 daire var, 2'ye inmektedir. Üyelerin dağılımı; 3 Yargıtay, 1 Danıştay, 7 parlamento tarafından seçilecek olanlar ve 4 Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek olanlardır. Bu çok eleştiri alıyor muhalefet tarafından. Cumhurbaşkanının yetkileri arttırılıyor, parlamentoda da çoğunluğu var, orayı da seçecek, kendi de atayacak ve dolayısıyla yargı tek kişiye bağlanmış olacak. Bu çok kocaman bir yalandır. Cumhurbaşkanı yetkileri arttırılmıyor. Şuanda da 4 kişi seçiyor. Parlamentonun 3'te 2 çoğunluk ile üye seçmesi öngörülüyor. Bu, 367 milletvekili ile üye seçilecek. AK Parti'nin milletvekili sayısı 316. Hadi diyelim biz MHP ile anlaştık. 2'si beraber 356 yapıyor. Parlamentodaki en az 3 partinin anlaşması ile ancak HSYK'ya üye seçilecektir. Bir partinin üye seçme imkanı yoktur" açıklamasında bulundu.

"YASAMA VE YÜRÜTMEYİ BİRBİRİNDEN TAM AYIRMAKTA"

Anayasa değişiklik teklifinin Türkiye'de çok önemli büyük bir reformu içerdiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, "Yasama ve yürütmeyi birbirinden tam ayırmakta, birbirine karşı daha bağımsız hale getirmektedir. Şimdi yürütme yasamadan çıkıyor. Halk doğrudan yürütmeyi seçemiyor. Yeni düzenlemeyle vatandaş doğrudan yürütmeye kendi seçecek, yasamayı kendi seçecek. Bu milli egemenliğin halka daha geniş anlamda yansıtılması ve halkın yürütmeyi seçmede de etkin ve belirleyiciliğinin tam sağlanması bakımından son derece önemli bir demokratikleşme adımıdır" diye konuştu. "Bu teklif bir rejim değişikliği değildir, hükümet sistemi değişikliğidir" diyen Bakan Bozdağ, "Bu teklif Anayasanın ilk 4 maddesinde doğrudan veya dolaylı herhangi bir değişiklik içermemektedir. Bu maddeleri zayıflatan bir değişiklik de içermemektedir. Aksine Anayasada ifadesini bulan Cumhuriyetimizin "demokratik devlet', "hukuk devleti" niteliklerini daha güçlü hale getirmekte, onları daha da tahkim etmektedir" şeklinde konuştu.

"ASKERİ YARGI KALDIRILIYOR"

Bakan Bozdağ, Yeni Anayasa değişiklik teklifinde yargı ile ilgili son derece önemli düzenlemelerin yer aldığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Burada yargı ile ilgili de son derece önemli düzenlemeler yer almaktadır. Esasında yargı açısından baktığımızda hukuk devletini tahkim eden, demokratik hukuk devleti bakımından da son derece tarihi öneme haiz adımlar atılmaktadır. Anayasamızda "yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır" ifadesi var. Bunun yanına "tarafsız" kelimesi ilave ediliyor. Bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır. Tarafsızlık yargı niteliğinde tartışmalarda en üst noktalarda yer alan eleştiri konusu. Şimdi bu bir anayasal dayanağa kavuşturuluyor. Bir anayasal müessese yoktu şimdi onu getirmektedir. Bu büyük bir adımdır. Türkiye'de sivillerin yargılandığı ceza mahkemeleri olduğu gibi, sivillerin hak aradığı idari mahkemeler var. Aynı şekilde asker kişilerin yargılandığı Askeri Ceza Mahkemeleri, Askeri Yargıtay var ve idari eylem ve işlemleri dolayısıyla da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi var. Hukuk devletinde tek yargı olur, iki tane yargı olmaz. Askerler ayrı usule tabi, siviller ayrı usule tabi. Askerler ayrı mahkemede yargılanıyor, siviller ayrı mahkemede yargılanıyor. Bu sanki Türkiye'de iki ayrı devlet varmış görüntüsü yaratıyor. Bir yandan çift başlı bir yürütme var diyoruz, hem başbakan, bakanlar kurulu var hem de cumhurbaşkanı var. Çift başlı bir yürütme. Öte yandan çift bir yargılama usulü var. Şimdi yargılamada birliği sağlayan tarihi bir adım atılıyor. Askeri yargı kaldırılıyor. Sadece disiplin mahkemeleri kurulabilecek. Askeri Yargıtay kaldırıyor, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılıyor. Askeri Yargıtay Yargıtay ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de Danıştay ile birleştiriliyor. Bu hukuk devletini zayıflatan bir şey midir? Hayır."

(Abdullah Sarıca - İlker Turak - Pelin Üzek / İHA)

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.