Buldan Barajında Kapalı Sisteme Geçiş Startı Verildi

Buldan Barajında Kapalı Sisteme Geçiş Startı Verildi
Sarıgöl Ovası’na su sağlayan Buldan Barajı’ndan ekonomik sulamada faydalanmak için hayata geçirilen kapalı sistem projesi tamamlandı. Sarıgöl Sulama Birliği Başkanı Halil Duran, Buldan Barajının kapal...

Sarıgöl Ovası’na su sağlayan Buldan Barajı’ndan ekonomik sulamada faydalanmak için hayata geçirilen kapalı sistem projesi tamamlandı. Sarıgöl Sulama Birliği Başkanı Halil Duran, Buldan Barajının kapalı sisteme geçmesi projesinin 2014 yılında düğmeye basıldığını, proje bedeli olarak 26 milyon 600 bin TL belirlendiğini açıkladı.

Sarıgöl Sulama Birliği Başkanı Halil Duran, projenin hayata geçirilmesi için çiftçilerden katkı payı olarak yüzde 10 ayrıldığını belirterek, "Proje 26 milyon 600 bin TL tutmakta. İlk önce açıklanan yüzde 80 devlet tarafından, geriye kalan yüzde 20’si ise çiftçiler tarafından karşılanacağı yönünde idi. Devlet çiftçilere kolaylık olsun diye Buldan Barajı’nın kapalı sisteme geçmesi için bu kez yüzde 90’ı devletçe, yüzde 10’u da çiftçilerden karşılanacağını açıklaması çiftçileri sevindirdi. Çiftçilerimizin katkı payı olarak dekar başına yaklaşık 130 TL ödeme yapmaları gerekmekte. Bizde Sarıgöl Sulama Birliği Meclisi olarak çiftçi katkı paylarını iki eşit taksitle almayı planladık." dedi.

"İHALEYE SARIGÖL SULAMA BİRLİĞİ OLARAK GİRMEK İSTİYORUZ"

Sarıgöl Sulama Birliği Başkanı Halil Duran, Birlik olarak ihaleye katılabilmek için, ilk etapta 130 bin TL’nin tamamlanarak yatırılması gerektiğini açıklayarak, "Bu konuda mahalle mahalle gezerek çiftçilerimizi bilgilendirilmekteyiz. Sarıgöl Sulama Birliği olarak bankalarla çiftçilerimize pay haklarını kolay ödeyebilmek için faizsiz olarak ’Çiftçi Kart’ verilerek taksitlerini ödeyebilecekler. Mutlaka çiftçilerimiz paylarını birliğimize gelerek ödemelerinde yarar vardır. Projenin sulama sezonu sonunda hayata geçmesi sağlanacak. Proje üç yılda tamamlanacak" şeklinde konuştu.

BULDAN BARAJI’NIN KAPALI SİSTEME GEÇMESİNİN YARARLARI

Sarıgöl Sulama Birliği Başkanı Halil Duran,Buldan Barajı’nın kapalı sistem geçmesiyle çiftçilerin daha hesaplı sulama yapacaklarını belirterek, "Buldan Barajı’nın su toplama kapasitesi 54 milyon metreküp olup, 20 bin dekarlık alan sulama imkanımız var ama biz sadece vahşi sulama ile 5 bin dekarlık alanı sulamaktayız. Bunun sebebi ise vatandaşlarımızın sondajlarının olması. Oysa proje tamamlandığında Buldan Barajından 23 bin dekarlık alan damlama sistemiyle sulama yapabilecek. Proje üç yılda tamamlanacağından ürünler hasat edildikten sonra çalışmalara yapılacak. Şu an sondajlardan sulama yapan çiftçilerimiz elektrik ücretlerinden yakınmaktalar. Her tarım alanlarına barajımızdan yapılacak damlama sistemiyle daha ucuza sulama yapacaklar. Konu hakkında sürekli olarak çiftçilerimiz bilgilendirilmekte olup, katılım paylarını yatırmalarını, projenin kısa sürede hayata geçirilmesinde çiftçilerimizin yararında olacak." dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.