Burası da flamingo cumhuriyeti

Burası da flamingo cumhuriyeti
Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan ve doğal güzelliği ile dikkat çeken Hersek Lagünü, Şubat ayında flamingoları ağırlıyor.

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan ve doğal güzelliği ile dikkat çeken Hersek Lagünü, Şubat ayında flamingoları ağırlıyor. Büyük fabrikaların ve metropol şehirlerin tam ortasında yer alan lagünde yer alan ve nesli tükenmek üzere olan Rumex Bithynicus bitkisinin korunması için de özel çaba sarf ediliyor.

İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nin tam ortasında bulunan Yalova'nın Altınova ilçesinde yer alan Hersek Lagünü doğal güzelliği ile dikkat çekiyor. Körfez Geçiş Köprüsü'nün hemen yanı başında bulunan ve her yıl onlarca farklı kuş türüne ev sahipliği yapan lagünün ziyaretçileri de eksik olmuyor. Özellikle geçiş güzergahında bulunduğu için hafta sonları göl, doğa severlerin ilgisini çekiyor. Kuş bilimciler de göle gelerek keşif yapıyor.

FLAMİNGOLARIN DANSI

Kuş bilimcilerinin de sık sık ziyaret ettiği Hersek Lagünü şu sıralar ise flamingoları ağırlıyor. Her yıl binlerce flamingo, gölün hemen hemen her alanını kullanarak doğa ve kuş severlere görsel güzellik sunuyor. Toplu olarak gezen ve birbirlerinden hiç ayrılmayan flamingolar, adeta gölde dans ediyor. Önemli bir kuş alanı olarak bilinen Hersek Lagünü'nde 2012 yılında yapılan sayımda 37 türden 5 bin 356 su kuşu tespit edildi. Bu sayı, 152 hektarlık bir sulak alan için oldukça yüksek olarak kabul ediliyor.

"METROPOLLERİN ORTASINDA BİR KUŞ CENNETİ"

Alana kuş oteli dediklerini ifade eden Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, "Manyas'tan sonra bölgedeki en iyi yerlerden bir tanesi. Manyas kadar büyük değil ama, metrekareye düşen kuş sayısı olarak Manyas'tan fazla. Burası 10 yıldan beri bizim korumamız altında. Sağolsun Orman ve Su İşleri Müdürlüğümüz, bakanlığımız, avcılarımız bize destek veriyorlar. Bu süreç içinde kuş sayımız gözle görülür şekilde arttı. Geçmişte kuş sayımı ile ilgili tam veri yokken şimdi kuş dernekleri ile birlikte çalışıyoruz. Ayda 2 gün kuşlar sayılıyor. Cinsleri, sayıları hakkında bilgi topluyoruz. Geçmişte yapılmış ama yılda 2 sefer olarak. Şimdi belediyemiz ile koordineli olarak yapılıyor. Çok özellikli 10-12 tane kuşlarımız geliyor. Değerli bir yer. Tam Körfez Geçiş Köprüsü'nün altında. Arkamızda antik kent var, Osmanlı külliyesi var. İstanbul'a, Kocaeli'ye, Bursa'ya çok yakın bir alanda. Metropollerin ortasında bir kuş cenneti. İnşallah biz burayı yaşatacağız" dedi.

"FLAMİNGOLARIMIZ HER SENE BİZİM KONUKLARIMIZ"

Flamingoların her sene ilçeye konuk olduğunu belirten Metin Oral, "Geçen sene rekor yaptılar. Bölgedeki en fazla flamingo sürüsü burada konakladı. Nadirde olsa yavrulama yaptılar. Binin üzerinde flamingo geldi. İnşallah bu yıl da o sayıyı yakalayacağız" diye konuştu.

Bölgenin korunması ve gelişmesi için yapılması planlanan çalışmalardan da bahseden Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, "10 yıl önce burada av serbestti, onu yasaklattırdık. Burası resmi kuş avlama yeriydi. Bu hayvanlara yazık. Buraya atık gelmiyor. Çok fazla içeriye dokunamıyoruz. Çünkü içinde kuşlardı çeken ve nadir görülen bir bitki var. Kuş gözlem kulelerimizin şu anda projeleri hazırlandı. Kuşçularımızın belirlediği noktalara kulelerimizi yapacağız. Öğrencilerimiz ve gelen vatandaşlarımız için eğitim merkezimiz olacak. Bu bölgede kuşların dengesini bozmayacak şekilde botanik bahçemiz olacak" şeklinde konuştu.

RUMEX BİTHYNİCUS İÇİN ÖZEL ÇABA

Hersek Gölü'nde ayrıca, nesli tükenmekte olan Rumex Bithynicus bitkisi de bulunuyor. Türkiye'de İznik Gölü'nden sonra sadece bu alanda bulunan Rumex Bithynicus, kuşların da önemli besin kaynakları arasında yer alıyor. Rumex Bithynicus'un korunması için özel çaba sarf ediliyor.

Göl çevresinde kuşların yanı sıra sansar, kızıl tilki, yabani tavşan, sincap gibi hayvanların da bulunduğu öğrenildi. Ayrıca IUCN tarafından koruma altına alınan vatoz DA (Dasyatis pastinaca) lagünde bulunuyor. Göl çevresinde yer alan Hellenopolis Antik Kenti de, tarih meraklılarını ağırlıyor.

Burası da flamingo cumhuriyeti

Burası da flamingo cumhuriyeti

Burası da flamingo cumhuriyeti

Burası da flamingo cumhuriyeti

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.