Büyükşehir Belediyesi Süt Tankları Dağıttı

Büyükşehir Belediyesi Süt Tankları Dağıttı
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal mahallelerdeki kooperatiflerde kullanılmak üzere satın alınan 7 soğuk süt tankı Nergiz Mahallesinde düzenlenen törenle teslim edildi.Balıkesir Büyükşe...

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal mahallelerdeki kooperatiflerde kullanılmak üzere satın alınan 7 soğuk süt tankı Nergiz Mahallesinde düzenlenen törenle teslim edildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün tören öncesi yaptığı açıklamada "Balıkesir ili süt üretimi açısından ciddi potansiyele sahip. Yıllar itibariyle gelişmekle birlikte birinci veya ikinci sırada yer almaktadır. Süt kalitesini arttırmak için sağımdan hemen sonra sütün soğutma tankına hemen alınması lazım. Bu konuda ilimizde firmaların verdiği süt soğutma tankları var. Biz firmaların vermiş olduğu bu tankları kooperatifler adına vererek, kooperatif üyelerinin pazara erişimini, rekabet gücünü arttırmayı hedefledik. Bu bağlamda HAYKOOP ile beraber ilimizdeki kooperatiflerden kaç tanesinin sıkıntısı var, bozuk tankı var ya da kapasitesi yetmeyen kaç tane tankı var bunları belirledik. Bununla birlikte ilk etapta hızlı bir şekilde süt soğutma tanklarını veriyoruz. Bu tanklar yeni teknoloji tanklar. Bu tanklarla beraber sütün daha hızlı bir şekilde soğutularak, içerisindeki mikroorganizma faaliyetlerini minimize düşüreceğiz ve üreticinin pazar gücünü arttırmış olacağız. Bunu önümüzdeki dönemlerde daha da devam ettirerek, bütün kooperatiflerimizin sağlıklı sütü pazara sunmalarına gayret edeceğiz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, tarımın ve gıdanın başşehri Balıkesir’in hak ettiği yatırımları almaya devam ettiğini ifade ederek "Büyükşehir Belediyemiz Balıkesir’e yakışır şekilde bugün ilimizin ihtiyaçlarından birini gidermek üzere süt soğutma tankları dağıtacağız. Bunun mutluluğunu taşıyoruz. Biz tarım teşkilatı olarak, Tarım Bakanlığı olarak Balıkesir’i önemsiyoruz. Çünkü Balıkesir çiftçisiyle, üreticisiyle önemsenmeyi hak eden bir şehir. Her yıl yaklaşık 257 milyon TL Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı merkezi bütçeden Balıkesir çiftçisine tarımsal destek sağlıyor. Bu sağlanan desteklerle Balıkesir çiftçisi de hem Anadolu insanına hem de dünya mutfaklarına en kaliteli, en güvenli gıdayı sağlamış oluyor. 2004 yılında Balıkesir’in tarımsal ihracatı 100 milyon lirayken, alınan bu desteklerle Balıkesir çiftçisi tam 500 milyon tarımsal ihracat gerçekleştirdi. İnşallah bizler tarıma gönül vermiş insanlar olarak hem bakanlığımızın hem de Büyükşehir Belediyesinin sağladığı imkanlarla bakanlığımızın çizdiği 2023 ve 2071 projeksiyonu çerçevesinde tarımsal ihracatımızı ve tarımsal GSH’yi belli hedeflere çıkarma noktasında gayretlerimize devam edeceğiz"dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, Balıkesir’in Büyükşehir olmasıyla birlikte Özel İdare’nin daha önce kırsalda yapmış olduğu hizmetleri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak üstlendiklerini söyledi. Başkan Uğur, "Balıkesir’de yılda 1 milyon tona yakın süt üretiliyor, 600 bin büyükbaş hayvanımız var. Bunların yarısı süt inekçiliği, yarısı ise et için. Biz et ve süt hayvancılığını da daha bilimsel yapmamız lazım ki çiftçimiz para kazansın, yüzü gülsün. İstiyoruz ki verimliliği en yüksek inekler burada olsun. Süt kalitemizin yüksek olması lazım. Eğer yüksek verim alır isek elde ettiğimiz sütün kalitesi yüksek olursa daha pahalıya satılacak ve daha çok alıcısı olacak çiftçimizin yüzü gülecek. Biz Balıkesir’de modern hayvan çiftliklerinin olmasını istiyoruz, bunun içinde çalışmalar yapıyoruz. Almanya, Hollanda da bu işlerle uğraşan uzmanlarla yaptığımız toplantılar var. Dağıtacağımız bu süt tankları kooperatiflerin malı olacak. Şirketlere ödeyecekleri tank pirimi ceplerine kalacak. İstiyoruz ki kırsalda hayvancılık yapan kırsal mahallelerdeki insanlar ortak hareket etsin, ya şirket kuralım, yada kooperatif kuralım. Kooperatif yada şirket aracılığı ile yapacağımız modern damlara hepsi ortak olsun. Türkiye’de süt verimi en yüksek inekler Balıkesir’de olsun, en kaliteli süt Balıkesir’de üretilsin, insanların yüzü gülsün bunun için gayret gösteriyoruz. Bugünde bu 7 kırsal mahallemizin kooperatiflerine bu tankları hediye edeceğiz. Şimdi soğuk süt tanklarını dağıtıyoruz, daha öncede su tanklarını arazözleri dağıtmıştık. Onları da dağıtmaya devam ediyoruz. Kırsaldaki mahallelerimizde sulamada hayır yapıldığında tüm ihtiyaçlarda, Allah göstermesin bir yangın olduğunda kullanılsın diye dağıttık. İstiyoruz ki Balıkesir’in 890 mahallesinde süt tankı da olsun her şeyi olsun. Bütün emeğimiz gayemiz amacımız bu. İnşallah bütün bunları gerçekleştireceğiz. Kırsal Daire Başkanlığımız bir çalışma daha yaptı Ankara Üniversitesi su yönetimi enstitüsü Birleşmiş Milletler ile ortak bir proje var. Sulama ile ilgili olarak bir seminer yapıyor. Biz buraya 360 çiftçimizi göndereceğiz"şeklinde konuştu.

Önümüzdeki hafta içinde kovanlarla ilgili bir çalışma yapacaklarını söyleyen Başkan Uğur " 6612 tane kovan altlığı dağıtacağız. Büyükşehir’in çalışmaları çok. Sabah Müftülük binasındaydık konfrans salonu bitmemiş. Müftülükle bir protokol imzaladık orayı tamamlayacağız. GOP’da bir yurt var burası ile ilgili üniversiteler açılacak ne gibi eksiklikler var bunların tespiti yapılması için İlim Yayma Cemiyeti ile bir protokol imzaladık bu eksiklikleri tamamlayacağız., öğrencilere sahip çıkmak lazım . Büyükşehir çalışmalarına bu şekilde devam ediyor ilçe belediyelerimizle birlikte. Onlarda sağ olsunlar sizler için gece gündüz çalışıyorlar. Onlara da teşekkür ediyorum. Süt üreticiliğinde en büyük zahmeti hanımlarımız çekiyor, istiyoruz ki hanımlarımızda fazla zahmet çekmesin, onları zahmetten kurtaralım. O yüzden şirketleşip kooperatifleşelim istiyoruz. Eğer şirketleşip kooperatifleşmezsek modernleşmezsek önümüz kapalı, gittikçe tünel daralıyor. Onun için birlik beraberlikte fayda var. Bu birlik beraberliği hep birlikte sağlamamız lazım"dedi.

Konuşmaların ardından Süt tankları teslim edildi. Başkan Edip Uğur köydeki hanımlarla sohbet edip dertlerini dinledi.

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DÜZENLENEN TÖRENDE 7 KIRSAL MAHALLE KOOPERATİFLERİNE SOĞUK SÜT TANKLARI TESLİM EDİLDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.