CASSİNİ, SATÜRN'ÜN UYDUSU TİTAN'DA ARACI MOLEKÜL KEŞFETTİ

CASSİNİ, SATÜRN'ÜN UYDUSU TİTAN'DA ARACI MOLEKÜL KEŞFETTİ
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin uydusu Titan'ın atmosferinde kompleks organik bileşkeler üretmeye yarayan bir molekül keşfetti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) internet sitesinden yapılan açıklamada, Satürn keşif aracı Cassini'nin "CAPS" adı verilen plazma spektrometresinin Titan'ın sisler içindeki yukarı atmosfer bölgesinde "negatif yüklü karbon zincir iyonları" tespit ettiği bildirildi.

Bilim adamları lineer özellikteki bu negatif yüklü iyonların daha karmaşık moleküllerin ve organellerin yapı taşını oluşturduğuna dikkati çekti.

Uydunun atmosferinde 950-1300 metre irtifada tespit edilen karbon zincir iyonların aşağı inildikçe azaldığı ve bununla birlikte havadaki organik parçacık kümelenmelerinin arttığı gözlendi. Bilim adamları söz konusu kümelenmelerin iyonların tetiklediği kimyasal reaksiyon sonucu oluşmuş olabileceğini ileri sürdü.

Nitrojen ve metan ağırlıklı bir atmosfere sahip olan Titan'ın atmosferinde bu türden bir aracı moleküle rastlanmasının şaşırtıcı olduğunu kaydeden bilim adamları, bunun Dünya'nın erken oluşum evresindeki karmaşık kimyasal yapıları hatırlattığını vurguladı.

Keşfin detayları "The Astrophysical Journal Letters" dergisinde yayımlandı.

CASSİNİ, SATÜRN'ÜN UYDUSU TİTAN'DA ARACI MOLEKÜL KEŞFETTİ

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.