Çetintepe Barajı Kahramanmaraş’ı da Sulayacak

Çetintepe Barajı Kahramanmaraş’ı da Sulayacak
Çetintepe Barajı ve sulama şebekesinin yapımı ile Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş il sınırları içerisinde 709.680 dekar arazi sulanacaktır.

Çetintepe Barajı ve sulama şebekesinin yapımı ile Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş il sınırları içerisinde 709.680 dekar arazi sulanacaktır.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman genelinde baraj, sulama ve pompaj yatırımlarının süratle devam ettiğini kaydetti.

AK Parti hükümetinin her alanda millete hizmet noktasında koyduğu hedeflere birer birer ulaştığını ve vatandaşların takdirine mazhar olduğunu belirten Ahmet Aydın, durmadan devam ettikleri bu yolda ilerleyeceklerini ifade etti.

Ahmet Aydın açıklamasında, şunları kaydetti: “Ciddi ve büyük bütçeli olan bu yatırımların projeleri, yapımı, inşaatları devam etmekte, ilimizin sahip olduğu kaynakların en etkin bir şekilde kullanılması ve hemşerilerimizin bundan istifade etmesi için çalışmalarımız artarak sürmektedir.

Bu bağlamda özellikle Adıyaman için çok önemli olan Koçali Barajı, Gömikan Barajı, Büyükçay Barajı HES Projesi, Çetintepe Barajı, Besni Barajı, Bebek I ve Aslanoğlu üniteleri, Bebek II ve Durak projeleri hakkında gelişmeleri ciddi manada takip etmekteyiz. Diğer yandan, onlarca gölet ve göl-su projeleri ve yapımı için de çalışmalar hızla ve gayretle tamamlanma aşamasına doğru yol almaktadır.

Koçali Projesi Adıyaman’ın doğusunda ve batısında 177.610 dekarlık zirai arazinin cazibe ile sulanması hedeflenmektedir. Adıyaman ilinin 2050 yılı içme suyu ihtiyacının karşılanması için yılda 31,5 milyon m³ içme suyu temin edilmesi hedeflenmektedir. Baraj ünitesinin inşaat ihalesi 2013 yılı ek programına alınmış olup, 16 Ocak 2014 tarihinde ön yeterlik ihalesi yapılmıştır. 12.09.2014 tarihinde mali teklifler alınmıştır. Ön mali kontrol aşamasına gelinmiştir.

Gömikan Barajı Projesi Proje ile cazibeli olarak 74.210 dekar zirai arazinin sulanması hedeflenmektedir. Baraj ünitesinin proje hazırlama işi tamamlanmıştır. Baraj inşaatı yapımının yatırım programına alınması maksadıyla genel müdürlük ve bakanlık nezdinde takiplerimiz ciddi manada devam etmektedir.

Çetintepe Barajı ve sulama şebekesinin yapımı ile Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş il sınırları içerisinde 709.680 dekar arazi sulanacaktır. Sulama alanının 290.190 dekarı Adıyaman ili sınırları içerisindedir. Baraj inşaatı devam etmekte olup, fisiksel gerçekleşmesi yüzde 15’dir.

Çelikhan Sula Tesisi ile 12.900 dekar arazi sulanacaktır. Proje hazırlama işi devam etmekte olup, tamamlanmasını müteakip yapım ihalesi yapılacaktır. 2014 yılı aralık ayı içerisinde Çelikhan Sulamasının en önemli ayağı olan Şerefhan (Görnek) Deresi üzerine yapılacak Taşdamlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı İnşaatı’nın ihalesi için ilana çıkılacak ve 2015 yılında inşaata başlanacaktır.

Büyükçay Barajı HES Projesi Adıyaman Kahta Projesi kapsamında olup, proje ile 123.220 dekar zirai arazinin cazibeli olarak sulanması ve yılda 84 milyon kilowatt-saat enerji üretilmesi hedeflenmektedir. Planlama tamamlanmış olup, ÇED Raporu hazırlanmaktadır. Süre uzatımı verilecektir. Baraj ve sulama ünitelerinin proje yapım ihalesi için özel teknik şartname hazırlanmasına başlanmıştır.

Atatürk Baraj Gölünden Pompaj Sulaması Projesi Bebek1 ve Aslanoğlu Ünitelerinin Planlama Ravizyonu ve Projesi ile 239.980 dekar arazinin Atatürk Baraj Gölünden pompajla sulanması hedeflenmektedir. Planlama kademesindeki çalışmaları tamamlanmıştır. Adıyaman İlinin cazibeli sulamalarının realize edilmesine müteakip planlaması hazır olan söz konusu projenin, yüksek terfi gerektirmeyen kısımların ileri kademedeki proje çalışmaları değerlendirilmiştir. Bu çerçevede toplam 55.780 dekar arazinin sulanmasına yönelik sulama şebekesinin proje hazırlamasına 08.08.2012 tarihinde başlanılmıştır. Proje hazırlama işinin 15.12.2014 tarihinde tamamlanması hedeflenmektedir. Planlama raporu idarece onaylanmıştır. Proje safhasına geçilmiştir.

Adıyaman Atatürk Baraj Gölünden Pompaj Sulaması Bebek-2 ile Durak Ünitelerinin Planlama Revizyonu ve Projesiyle Bebek-2 (217 ha) ve Durak (4.583 ha) Pompaj sulamasının planlama revizyonu ve kati proje yapım ihalesi için 28.08.2014 de ön yeterlilik ihalesi yapılmış olup, 13.11.2014 tarihinde teknik ve mali teklifler alınacaktır. İhale süreci devam etmektedir.

Besni Barajı ile Yukarıburun Çayır ve Güneykaş köyü arazilerinde cazibeli olarak 28.200 dekarlık arazinin sulanması hedeflenmektedir. Besni Barajı proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir. 2014 yılı sonunda proje yapımının bitirilmesi planlanmıştır. Baraj ünitesinin inşaatı yapımı 2015 yılı yatırım programına teklif edilmiştir. Sulama şebekesinin de proje hazırlama ihalesi 28.11.2013 tarihinde yapılmış olup, 03.02.2014 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Ön rapor hazırlanarak onaylanmıştır.

Göl-Su Projeleri ile ilimizde tamamlanan 9 adet gölet projemiz bulunmaktadır. Proje aşamasında 9 adet gölet projemiz bulunmakla birlikte bunun 2 tanesinin inşaat ihalesi için ilana çıkılmıştır. Planlama safhasında 2, ön inceleme safhasında da 2 adet gölet projesi bulunmaktadır.

Bu önemli projelerin yapımı ve inşaatında desteklerini esirgemeyen, başta Başbakanımız Sayın Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, milletvekillerimiz ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunar, tekrar Adıyamanlı hemşerilerime bu önemli proje ve yapımlarının hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.”

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.