Ceyhan Camii'nin Restorasyonunda Sona Gelindi

Ceyhan Camiinin Restorasyonunda Sona Gelindi
Restorasyon çalışmaları bitmek üzere olan Ceyhan Cami’inde İlçe Müftüsü Muhsin Demirel ile birlikte incelemelerde bulunan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, restorasyonu üstlenen firma yetkililerinden de camideki son durum hakkında geniş kapsamlı bilgile

Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, ilçenin en önemli tarihi miraslarından biri olan Ceyhan Cami’in kısa süre sonra ibadete açılacağını belirterek, “Vatandaşlarımız belki dedelerinin, atalarının yıllar önce olduğu gibi 164 yıl sonra orijinal haliyle yeniden namaz kılacaklar ve o mirası paylaşmış olacaklar” diye konuştu. 

  Restorasyon çalışmaları bitmek üzere olan Ceyhan Cami’inde İlçe Müftüsü Muhsin Demirel ile birlikte incelemelerde bulunan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, restorasyonu üstlenen firma yetkililerinden de camideki son durum hakkında geniş kapsamlı bilgiler aldı.

  Elbistan’daki en önemli kültürel miraslardan olmasına rağmen yıkılma tehlikesi nedeniyle 2011 yılı başından beri ibadete kapalı bulunan Ceyhan Camii’ndeki restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor. İlk restorasyon ihalesini kazanan firmanın işi yarım bırakmasının ardından tekrar düzenlenen ikmal ihalesini alan firma, camiyi tekrar ayağa kaldırdı. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmada ilk yapıldığı 1850 yılındaki orijinal haliyle minaresi tamamlanırken caminin iç kısmındaki ince işler de bitirilmek üzere. Elbistan Müftlüğü de bu camiye serilecek halının siparişini verirken, cami ibadete açılmak için gün sayıyor.

  164 yıl önce Selçuklu mimarisi örnek alınarak inşa edilen ancak yıkılma tehlikesi dolayısıyla 3 yıldan fazla bir süredir ezan sesinin duyulmadığı Ceyhan Cami’indeki son hazırlıkları yerinde gören Kaymakam Akkoyun, ilçe için önemli olan bu tarihi mekanın eski haline uyumlu bir şekilde restore edilip tekrar ibadete açılmasının önemine işaret etti. Kaymakam Akkoyun, “Ceyhan Cami’ni ilk haline döndürerek hem tarihi yeniden canlandırılacak hem de ilçemiz bu kültür mirasımıza tekrar kavuşacak” ifadelerini kullandı.

  “Elbistan’ımızın bu güzide camisi kapısını tekrar cemaate açması konusunda da Elbistan Kaymakamlığı olarak elimizden geleni yapıyoruz” diyen Kaymakam Akkoyun, - “Elbistan’ın çok önemli ve tarihi camilerinden biri olan Ceyhan Cami’in restorasyon ihalesi Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce gerçekleştirildi. Elbistan, tarihi ve kültürel altyapısı çok kuvvetli olan bir ilçemiz. Ciddi tarihi eserler var. Camilerimiz de bu tarihi eserler içerisinde önemli bir yer tutuyor. Ceyhan Camii, aslına uygun olarak yapım çalışmalarını inceliyoruz. Gayet güzel. Yakın zamanda hizmete sunulduğu zaman vatandaşlarımız burada tarihi ve huzurlu bir atmosfer içerisinde namaz kılacaklar. Belki dedelerinin, atalarının yıllar önce namaz kıldığı camiin asıl halinde olduğu gibi, yeniden namaz kılacaklar ve o mirası paylaşmış olacaklar. Memleketimiz de tekrar tarihi bir kıymetine kavuşmuş olacak. Yakın bir zamanda da açılışını gerçekleştirdiğimiz zaman hayırlı bir hizmeti de yerine getirmiş olacağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

  Elbistan Müftüsü Muhsin Demirel ise, müftülük olarak cami restorasyonunu yakından takip ettiklerini dile getirdi. Demirel, restorasyon kapsamında bulunmayan cami halısının da siparişinin Elbistan Müftlüğü tarafından verildiğini hatırlattı.

aw279546_02.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.