Ceza Uygulamalarında Uzlaştırmacılık Konferansı

Ceza Uygulamalarında Uzlaştırmacılık Konferansı
Uzlaşma Bürosu Savcısı Süleyman Bal, uzlaşmayla yargı organlarının iş yükünün azaltıldığını, adalete erişimin hızlandığını ve masrafların asgari düzeye çekildiğini bildirdi.Adana Barosu tarafından ’Ce...

Uzlaşma Bürosu Savcısı Süleyman Bal, uzlaşmayla yargı organlarının iş yükünün azaltıldığını, adalete erişimin hızlandığını ve masrafların asgari düzeye çekildiğini bildirdi.

Adana Barosu tarafından ’Ceza Uygulamalarında Uzlaştırmacılık’ konulu konferans düzenlendi.

2005 yılında yasaya giren uzlaştırma konusunda konferansın açılışında konuşan Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Veli Küçük, Avrupa ve ABD’de çok köklü uygulama olan uzlaşmanın, esnek, geniş kapsamlı, sorun çözücü, katılımcı bir usul olduğunu söyledi.

Adana Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Adana Baro Başkan Yardımcısı Av. Murat Loğoğlu, avukat ve stajyer avukatların da izlediği Baro Tesisleri’ndeki konferansa Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu Savcısı Süleyman Bal ile Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Feridun Yenisey ve Psikolog - Psikometris Prof.Dr. Adnan Erkuş konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasının ardından Uzlaşma Bürosu Savcısı Süleyman Bal, ’Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçlar’ ve ’Hedef Uzlaştırma’ konulu bir sunum yaptı. Uzlaştırmanın amacının genel olarak mağdurun haklarının korunması ve suç faillerinin topluma kazandırılması olduğunu belirten Süleyman Bal, "Uzlaşmayla; faillerin kendi fiillerinin sonuçlarını görerek bizzat anlamaları, suçun faili ile mağduru arasında doğrudan iletişim kurulması, klasik yargı sisteminin üstesinden gelmekte zorlandığı mağdurların zayıflık duygusunu yenmelerine yardımcı olması, adalet sistemini, mücadeleci ve cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürebilmesi, yani onarıcı adalet sistemi sağlanmaktadır" dedi.

Uzlaşmayla yargı organlarının iş yükünün azaltıldığını, adalete erişimin hızlandığını ve masrafların asgari düzeye çekildiğini bildiren Cumhuriyet Savcısı Süleyman Bal, genel olarak uzlaşma kapsamına giren suçları da şu şekilde sıraladı:

"Kasten yaralama, taksirle yaralama, tehdit, konut ve işyeri dokunulmazlığının ihlali, kişilerin huzur ve sükununu bozma, hakaret, haberleşmenin gizliliğini ihlal, özel hayatın gizliliğini ihlal, hakkı olmayan yere tecavüz suçu, kayıp veya çalıntı eşya üzerinde tasarruf, açığa imzanın kötüye kullanılması, aile hukuku yükümlülüğünün ihlali, sır niteliğindeki bilgi ve belgeleri açıklama, yabancı devlet temsilcilerine karşı işlenen suçlar."

Prof. Dr. Feridun Yenisey de, uzlaşmanın tarih kadar eski bir müessese olduğunu anımsattı. Roma ve İslam Hukuku ile konu 18 yüzyılda kamu davası olarak ortaya çıktığını dile getirdi. Uzlaşmanın ceza uygulama kapsamının genişletilmesi, daha önce uygulamaya geçmiş olan yabancı ülkelerde uzlaşmaya karşı önyargılardan bahsettikten sonra ülkemizde uzlaşmaya ilişkin bazı düzenlemelerin uygulayıcıların iş yükünü arttırdığına işaret etti.

Psikolog ve Psikometris Prof.Dr. Adnan Erkuş ise, uzlaştırma yöntem-teknik, strateji ve taktikleri; Gözlem-görüşme teknikleri; Başaçıkma stratejileri; Kişiler arası iletişim konularına değindi.

ADANA BAROSU TARAFINDAN 'CEZA UYGULAMALARINDA UZLAŞTIRMACILIK'  KONULU KONFERANS YAPILDI.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.