Chpli Yüksel Çamlı Barajı'nı Sordu

Chpli Yüksel Çamlı Barajını Sordu
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir için büyük önem taşıyan 21.5 milyon metreküp su depolama kapasiteli Çamlı Barajı’nın yapımının yıllardan beri hükümetçe engellendiğini belirterek, “Yoksa Çamlı Barajı bir altın madeni için feda mı edilecek” de

- CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir için büyük önem taşıyan 21.5 milyon metreküp su depolama kapasiteli Çamlı Barajı’nın yapımının yıllardan beri hükümetçe engellendiğini belirterek, “Yoksa Çamlı Barajı bir altın madeni için feda mı edilecek” dedi.

Yüksel, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Hamdi Alparslan ve DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse’nin birer konuşma yaptıkları “İzmir Yer altı Su Kaynakları Sempozyumu”na katıldı.

Bir zamanlar Salihli yakınlarından da geçen Gediz Nehri’nin tertemiz aktığını hatırlatan İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, eskiden suyunu içtikleri nehirden şimdi zehir aktığını belirterek şöyle dedi:

“Bir nehrin temizlenmesinin en iyi yolu, bu nehri kirleten kaynakların zararsız hale getirilmesidir. Bunun için yapılması gereken Gediz Nehri’ni kirleten sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölgelerde arıtma tesisleri kurmaktır. Geçen dönem CHP’li Salihli Belediyesi arıtma tesisini yaptı, kirlilik kaynaklarını ortadan kaldırdı. O dönemin AKP’li Turgutlu Belediyesi bu konuda bir adım atmadı. Hatta belediye başkanı , ‘Ben arıtma tesisi yapacak kadar enayi miyim?’ demişti.”

ÇİFTÇİDEN KORKTULAR

Bir süre önce TBMM’ye bir yasa getirildiğini ve yer altı sularının kontrolü ile ilgili bu yasanın çıkarılmasından yerel seçimler öncesinde vazgeçildiğini belirten Yüksel, “Seçimlerden önce çiftçinin tepkisinden korktukları için yasayı çıkarmaktan vazgeçtiler” dedi.

Özellikle yer altı kaynakları en çok tüketen sanayicilerin ne miktarda su kullandıklarının belirlenmesi gerektiğini ama bunun yerine AKP Hükümeti’nin çiftçinin üzerine gittiğini söyleyen Alaattin Yüksel şöyle dedi:

“Tarımdan niye başlıyorsunuz. Çiftçinin elindeki yer altı su kaynaklarını aldık. Saat bağlayarak suyu ücretlendirmeye kalkıştık. Hem 4 bin lira masraf edip sistemi kuracaksın hem de bedel ödeyeceksin. AKP, çiftçiye katkıda bulunması gerekirken üreticilerimizi zora sokuyor. Biz hala 60 yıl önceki yasayla idare ediyoruz. Yerel seçimler öncesinde çıkarılması ertelenen yasa hazırlanırken jeoloji mühendislerine danışıldı mı o da ayrı bir merak konusu. Ama o yasa mutlaka çıkarılmalı.”

BARAJ YAPILACAK MI?

Yer altı su kaynaklarının kirletilmemesi için neler yapılacağını da çok merak ettiğini belirten Yüksel şunları ekledi:

“Yarımada halkının temiz içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan ve Güzelbahçe’de kurulması planlanan Çamlı Barajı yapılacak mı, yoksa bir altın madenine feda mı edilecek. Altın madeninin atıkları yer altı sularını kirletiyor mu? Bu sempozyumda siz değerli bilim insanlarının görüşü ve tespitinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çaldağı’ndakinikel madeni için 2 milyon ağaç kesiliyor ama nikel madeni İzmir’in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacak Gördes Barajı’nı tehdit eder mi? Yer altı sularını kirletir mi? Bu soruların cevapları İzmirliler açısından hayati önem taşıyor.”

CHPLİ YÜKSEL ÇAMLI BARAJI'NI SORDU

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.