Çiftçi Kan Ağlıyor

Çiftçi Kan Ağlıyor
Son yılların en kurak dönemini yaşayan ve mevsim normalleri dışında seyreden hava sıcaklıklarından etkilenen Aksaray’da üreticiler, yüzde 40 oranında zarara uğradı. Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin K...

Son yılların en kurak dönemini yaşayan ve mevsim normalleri dışında seyreden hava sıcaklıklarından etkilenen Aksaray’da üreticiler, yüzde 40 oranında zarara uğradı.

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray’da tarım ve hayvancılık oranında ciddi bir sıkıntı olduğunu belirterek, devletten sulama desteklemelerinin artırılması ve çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi talebinde bulundu. Koçak, yağmur yağmaması nedeniyle son yılların en kurak yılını yaşadıklarını ifade ederek, "Aksaray’da bir tane barajımız var ve bu bizim için daha da ciddi bir sıkıntı. Şu anda Aksaray Mamasın Barajı’nda 50 milyon metreküp suyumuz var ve bu yetersiz. Bunun yaklaşık 12 milyon metreküpünü de içme suyu olarak belediye kullanıyor. 30 milyon metreküp de üreticilerimize kalıyor. Bu da kesinlikle yetmez. Bu ekinlerimize, arpaya, buğdaya sadece bir can suyu verebilir. Yeşil bitkimiz, pancarımız, silajımız, yoncamız susuz kalacak” dedi.

“ACİLEN VAHŞİ SULAMADAN KURTULMALIYIZ”

Çiftçilere sulama çağrısında bulunan Koçak, “Ben buradan üreticilerimize sesleniyorum. Bundan sonra suyumuzu iyi bir şekilde kullanalım. Vahşi sulamadan vazgeçip yağmurlama veya damlama sulama sistemlerine geçelim. Son teknoloji sulama sistemlerini kullanalım. Sulama sistemlerine devletimiz zaten yüzde 50 hibeli krediler veriyor. Bunlardan faydalanarak acilen damlama veya yağmurlama sulama sistemine geçmeliyiz. Yoksa zaten yetmeyen suyumuz bizi daha fazla zarara uğratacak” şeklinde konuştu.

Sulama sistemlerindeki hibelerin bu yıl için biraz daha artırılması talebinde bulunan Koçak, “Şu anda üreticilerimiz sıkıntıda olduğu için yüzde 50 hibeyi yetersiz buluyorum. Özellikle bu yıl bu desteğin biraz artırılmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin bu gibi teknolojiye yönlendirilmesi gerekir. Yani çiftçilerimiz yağmurlamaya suyu az sarf eden sistemlere yönlendirilmeli. Bunun için de desteklemelerin biraz daha artırılmasını istiyoruz. İnşallah bundan sonra da yağışlar olur da çiftçilerimiz kurtulur” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZİN YÜZDE 40’I ZAYİ OLDU”

Bu yıl kuraklık ve hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle ciddi bir ürün kaybı yaşandığını belirten Koçak, “Aksaray’da hava sıcaklığı ve hava soğukluğu mevsim normallerinin dışında ilerledi. Kuraklık nedeniyle üreticilerimiz yüzde 20 oranında zarar gördü. Geçtiğimiz günlerde birde don olayı yaşandı ve yüzde 20 oranında da oradan zarar gördük. Dolayısı ile Aksaray’da yüzde 40 oranında üreticilerimiz zarar gördü. Üreticilerimiz ciddi sıkıntı içerisinde. Biz Ziraat Odası olarak üreticilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi’ye olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.