Çin Hainan Eyaleti Muğla İle Kardeşşehir Olmak İstiyor

Çin Hainan Eyaleti Muğla İle Kardeşşehir Olmak İstiyor
Çin’in bir ada eyaleti olan Hainan Eyaleti’nden gelen Hainan komitesi 6 kişi Vali Amir Çiçek’i ziyaret etti. Hainan heyeti, Muğla ile kardeşşehir olmak için ikiyi görüşme yapmak için geldiklerini ve Hainan eyaleti ile Muğla’nın denize olan kıyıları nedeni

- Çin’in bir ada eyaleti olan Hainan Eyaleti’nden gelen Hainan komitesi 6 kişi Vali Amir Çiçek’i ziyaret etti. Hainan heyeti, Muğla ile kardeşşehir olmak için ikiyi görüşme yapmak için geldiklerini ve Hainan eyaleti ile Muğla’nın denize olan kıyıları nedeniyle benzerlikler taşıdığı açıklandı.

Muğla Valisi Amir Çiçek'i ziyaret eden heyette, Hainan Komitesi Başkanı Yu Xun, Hainan Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Wang Zhaomin, Hainan Komitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Wang Sheng, Hainan Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı, Sanya Komitesi Başkanı Zhao Puxuan, Çevirmen Zhang Dongdong yer aldı.

Ziyarette konuşan Vali Çiçek: “Çin ile Türkiye arasında ticari ilişkilerin yanı sıra dostluk ilişkileri de vardır ve bu dostluk ticari ilişkilerimizle artmaya devam edecektir. Muğla deniz, güneş, kum açısından sadece Türkiye’de değil dünyada da önemli bir yerdedir. Ormanlık alanımız ve tarım arazisi fazla. Çam ağacı çok olduğu için bu bölgede çam balı üretilir. Tarımsal ürünlerimiz çok çeşitlidir. Dünya çam balı üretiminin % 85’i ilimizde üretiliyor. Ayrıca burada kültür balıkçılığı da çok yaygın. Tesislerimizde alabalık üretimi yapılmaktadır. Mermercilikte de ilimiz çok önemli bir yerde. Muğla beyazı denilen Muğla’ya özgü mermerimiz 36 ülkeye ihraç ediliyor. 2 havalimanımız var. Yıllık 3,5 milyona yakın turist ilimizi ziyaret ediyor. Muğla’da Yat limanı ve mavi yolculuk önemli. Tarihi yerlerle bağlantılı yürüyüş yollarımız var. İlimize deniz yoluyla da giriş yapılıyor. Bu güzel yerleri görmenizi isteriz. Amacınızın kardeş şehir ilişkisi kurmak olduğunu biliyorum. Heyetinize teşekkür ediyorum”. Kardeşşehir için bizim de sizleri ziyaret etmemizde yarar var” dedi.

Hainan Komitesi Başkanı Yu Xun Vali Çiçek’e eyalet hakkında bilgi verdi. Xun, “Türkiye’ye ve Muğla’ya gelmekten dolayı mutluyuz. Bu bizim ülkenize ilk gelişimiz. Bu güne kadar hakkında çok şey duyduk ama hiç kendi gözlerimle görmemiştim. Gördüğümüz şehirler İstanbul ve Bodrum bizde çok iyi etki bıraktı. 2 ülke arasında tarihi bağlar çok eskiye dayanıyor. Özellikle son yıllarda iki ülkenin liderlerinin başkanlığında hem kültür, hem ekonomik anlamda ilerleme kaydedildi. Bu ziyaret esnasında çok fazla Çinli turist gördüm” dedi.

Hainan Komitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Wang Sheng ise, “Çin’in en güney ucunda bir adadır. 35 bin yüz ölçümüne sahip Hainan 9 milyon nüfusa sahiptir. İlinize göre kalabalık bir nüfusa sahibiz. Çok güzel doğal kaynakları var. % 60’ı orman, çok güzel ve kaliteli kumsalı var ve dünyada da bu konuda ön sıralarda. Eyaletimiz son zamanlarda özellikle turizmde çok büyük gelişmeler kaydetti. Yerli ve yabancı 38 milyon turist geliyor. Bütün adayı çevreleyen otoban, tren yolu ve 2 havalimanı var. 27 milyon yolculu havalimanı. Eyaletimizde sanayi de gelişmiş durumda. Özellikle petrokimya, otomotiv, ilaç, tarım. Kış’ın Çin’in kuzeyi çok soğuk olduğu için sebze üretiminde eyaletimize bağlı. Ana hedefimiz 2 şehrin arasındaki dostluğu geliştirmek. 2 şehir arasında benzerlikler kadar çok büyük farklılıklar da var. Bir an evvel bir dostluk bağı kurabilirsek ortak işbirliği geliştirebiliriz. Ülkemizin beklentisi iki taraf arasında faydalı olacak konularda çalışmak. Ümit ediyorum hem balıkçılık ile hem de turizm konusunda faydalı çalışmalar yapacağız. Hanian ile Muğla arasındaki tek fark nüfus” dedi.

Ziyaret anısına Vali Amir çiçek Çin heyetine Muğla’yı tanıtıcı kitapçıklar verirken, Çin heyeti, Hainan eyaletinin ünlü hat ustası tarafından Çin’ce yazılan dostluk mesajını verdi.

ÇİN HAİNAN EYALETİ MUĞLA İLE KARDEŞŞEHİR OLMAK İSTİYOR

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.