Çinliler Mermer Ocaklarını Ele Geçiriyor

Çinliler Mermer Ocaklarını Ele Geçiriyor
Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu, 2013 yılında Türkiye’den 960 milyon dolar blok mermer alımı gerçekleştiren ve bu alandaki ihracatında en önemli partneri konumunda olan Çin’in son yıllarda gözünü merme

- Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu, 2013 yılında Türkiye’den 960 milyon dolar blok mermer alımı gerçekleştiren ve bu alandaki ihracatında en önemli partneri konumunda olan Çin’in son yıllarda gözünü mermer ocaklarına diktiğini söyledi.

Türkiye’den blok mermer alımını 2013 yılında yüzde 264 arttıran Çin, gözünü Türk mermer ocaklarına dikti. MADSİAD Başkanı Efendioğlu, "Türk ortaklı görünen Çin merkezli firmalar, değeri 450-500 dolar olan taşı 140 dolara, ülkesinde kendi şirketine satarak, vergi zararına yol açıyor. Ülke ekonomisine yaşattıkları kayıp bir yana, doğaya yönelik de tahribat var. Taşların karlı iyi bölgeleri alınarak, katma değeri düşük olan bölgelerini ise atılıyor" dedi.

Efendioğlu, ocakların rezerv ömrü tamamlanıp rehabilitasyon gündeme geldiğinde, muhatap bulunamayacağını, ocağını Çinlilere kiralayan işletmecilerin ise masraflarını karşılamakta zorluk çekeceklerini söyledi. Benzer krizin birkaç yıl önce Kanada’da yaşandığının altını çizen Efendioğlu, Çinlilerin gün geçtikçe Türk mermer sektörünün kurallarını belirler noktaya geleceklerini, yabancı yatırımcı statüsünde olan Çinlilerin, Türk yatırımcılara göre daha kolay yatırım yapabildiklerini ifade etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.