Çorum’da Adli Yıl Açılışında Adalet Vurgusu

Çorum’da Adli Yıl Açılışında Adalet Vurgusu
Çorum’da adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende adalet vurgusu yapıldı.Adliye Sarayı önünde düzenlenen törene Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Hali...

Çorum’da adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende adalet vurgusu yapıldı.

Adliye Sarayı önünde düzenlenen törene Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel, Çorum Barosu Başkanı Av. Altan Akpınar, yargı mensupları ile avukatlar katıldı.Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel ve Baro Başkanı Altan Akpınar tarafından Atatürk Büstü’ne çelenk sunuldu.

Törende bir konuşma yapan Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, “Bizim tarafımız daima hukuktur, hukukun üstünlüğüdür. Pusulamız; haktır, adalettir” dedi.

Doğruya doğru demek namus borçları olduğunu kaydeden Akpınar, son dönemde yüksek yargının esen rüzgara göre tavır almasının, avukatların, baroların, hukukun üstünlüğü mücadelesindeki önemini daha da artırdığını belirtti.

Yeni adli yıla yerel anlamda da sorunsuz girmediklerini dile getiren Akpınar, “Çorum Adliye Sarayı hizmete girmesinin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen fiziksel anlamda gereksinimlere cevap verememektedir. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için en iyi alternatif ek bina yapılması olacaktır. Ek bina ile ilgili hem bizim, hem de Başsavcımızın girişimleri olmuştur. Bu girişimler sonuçsuz kalmamış talebimiz 2016 yılı yatırım programına alınmıştır. Başsavcılığımızla işbirliği içinde hareket ederek bu sorunu çözeceğimizden eminiz” diye konuştu.

Son günlerde artan terör olaylarına da değinen Akpınar, “Son günlerde gençlerimizi bir bir toprağa veriyoruz. Yaşam hakkı her şeyden yücedir. Hangi sebeple olursa olsun, kan üzerinden yapılan pazarlığa göz yummamız söz konusu değildir. Şehitlerimize rahmet, ailelerine ve ulusumuza sabır, başsağlığı diliyorum.

Teröre, hukuksuzluğa karşı adalet paydasında buluşalım ve hep birlikte, bir kez daha adalet mülkün temelidir, ülkemizin adaletsiz kalmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

YARGI ÜLKENİN İTİBARIDIR

Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel, yargının itibarının, ülkeni itibarı olduğunu, gelişmiş toplumların hukuk sisteminin de gelişmiş olduğuna dikkat çekti.

Yargı bağımsızlığının, hukuk devletinin ön koşulu ve adil yargılamanın temel gayesi olduğunu dile getiren Yüksel, “Bundan dolayı hakim hem bireysel, hem de kurumsal yönleriyle yargı bağımsızlığını temsil ve muhafaza etmelidir. Tarafsızlık, yargı görevinin tam ve doğru bir şekilde yerine getirilmesinin esasıdır. Bu ilke sadece bizatihi karar için değil, aynı zamanda kararın oluşturduğu süreç açısından da geçerlidir. Doğruluk ve tutarlılık, yargı görevinin düzgün bir şekilde yerine getirilmesinde esastır. Hakimlik makamının gerektirdiği performans açısından gerekli olan; herkesin mahkemeler önünde eşit muameleye tabii tutulmasını sağlamaktır. Ehliyet ve liyakat, hakimlik makamının gerektirdiği performansın ön koşuludur. Kişisellikten arınmış, akla, vicdana, dosya kapsamına ve evrensel hukuk ilkerine uygun kararların verebildiği, esası koruyan pratik usul kurallarının uygulandığı, kısa sürede sonuç alarak hakkın sahibine teslim edilebildiği bir ülke yargısından çok hakim ve savcıların tarafsızlık, bağımsızlık ve ehliyetlerinin konuşulduğu bir ülke yargısını bizde arzu etmiyoruz.‘Devletin temeli adalettir’ düşüncesiyle yeni adli yılın, ülkemize, ilimize, tüm hakim savcı ve adalet personeline hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

ADLİYELERDEKİ İŞ YÜKÜNDE HER YIL YÜZDE 15 ARTIŞ VAR

Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, adliyelerde iş yükünün her yıl yüzde 15 daha arttığına dikkat çekerek, gerekli alt yapı düzenlemelerine rağmen bina ve teknik kapasitenin geliştirilmesine gereksinim duyulduğunu söyledi.

Başsavcı Yurdagül, bu artışta nüfus, sosyal medya ve iletişim imkânlarının artması ile ticari faaliyetlerin yoğunluk kazanması gibi etkenler kadar vatandaşların hak arama alışkanlığının gelişmesinin de önemli rolü bulunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde adliyelerin fiziki kapasitelerinin geliştirilmesi için harcanan yoğun çabaya rağmen iş artış hızı sebebiyle ihtiyaç tam olarak karşılanamadığını dile getiren Yurdagül, Bu ihtiyacın karşılanmasında uzun vadeli planlamalar yapılması gerektiği gibi, arabuluculuk, uzlaşma gibi alternatif çözüm yollarının geliştirilmesinin de önem arz ettiğini vurguladı.

Çorum Adliyesi’nin 2006 yılında faaliyete girmesine rağmen artık ihtiyaca cevap veremez durumda olduğunu hatırlatan Yurdagül, “Bugüne kadar ihtiyacın giderilmesi için çalışmalar yaptık. Bu çerçevede ek bina yapımı konusunda yaptığımız girişimler neticesinde 2016 yatırım programı çerçevesinde değerlendirmeye alındı. Bu konudaki gelişmeleri dikkate alarak, kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesi ve hizmet gereklerini de gözeterek mevcut ek binamız ile Hitit Üniversitesi’nden devir alacağımız binaya ana binadan hangi birimlerin taşınacağı konusunu değerlendireceğiz.Ayrıca bina güvenliği bakımından turnikeli geçiş sistemi duyarlı kapı ve x-ray uygulamasını hayata geçireceğiz. Turnikeli geçişler adaletkart ve barokart ile sağlanabilecek. Hepimizin güvenliği için alınacak tedbirlere binada görev yapan ve çalışmalarını büyük kısmını adliye binası içinde geçiren tüm hakim, cumhuriyet savcısı ve avukat meslektaşlarımız ile adalet personelinin özenle riayet etmelerini istirham ediyorum” diye konuştu.

ÇORUM'DA ADLİ YIL AÇILIŞI NEDENİYLE TÖREN DÜZENLENDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.