Damping Soruşturması

Damping Soruşturması
“ABD pamuğu damping soruşturmasının Türk tekstil sektörüne olan etkileri ve çözüm önerileri toplantısı” Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

“ABD pamuğu damping soruşturmasının Türk tekstil sektörüne olan etkileri ve çözüm önerileri toplantısı” Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, ICAC Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Doğan, FTC Danışmanlık Yöneticisi Sait Akgün ve ilgili sanayici ve işadamları katıldı. Toplantıda Ekonomi Bakanlığının Amerika Birleşik Devletlerinden ithal edilen pamuk ile ilgili olarak açılan damping soruşturmasının sektöre olası etkileri ile yaşanabilecek sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

Toplantının açılışında konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Amerikan pamuğu hakkında bilgiler verdi. Karaküçük: “Amerikan Pamuğunu tercih etmemizdeki en büyük unsur temiz olması ve bununla birlikte yabancı madde içermemesi makinelerde ise daha verimli bir ürün halinde olması bizleri bu tercihe yönlendirmektedir” dedi

7-051.jpg

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ise şunları kaydetti: “Amerika pamuğunun en büyük alıcısı Türkiye. Çin o kadar pamuk almıyor.  Pamuğa gümrük vergisi eklendiği takdirde tekstil sanayisi çöker. Türkiye’de iplik sanayisi gurur verici bir şekilde çok büyüdü. Bunu kendi üreteceğimiz pamuklarla karşılamamız mümkün değil. Benim tarımın içinde faaliyet göstermiş olmam farklı açıları da görmeme neden oluyor. Dünya’da buğday 50 kuruş Türkiye’de çiftçi 90 kuruşa satıyor. Buğday ithalatında vergi var. Bu vergi kadar çiftçi buğdayını farklı satıyor. Aynı şekilde mısır içinde geçerli. Dolasıyla Türkiye de ki çiftçi tüm ürünlerini daha pahalı satıyor. Ama pamuğuna gelince bunu dünya piyasasında satıyor.”

3-103.jpg

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise sektörün bir an önce canlanması için ellerinden gelenin yapılması gerektiğini söyledi. Konukoğlu şöyle konuştu: “Bundan sonraki dönemi nasıl kontrol edeceğimize hep beraber karar vermemiz gerekiyor. Hükümetin her bakanlığı bu konu üzerinde çalışıyor. Bizim ise bu işten nasıl karlı çıkmamız gerektiğini tartışmamız gerekiyor. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının pamuğa uygulayacağı destekte artış olursa şu anda yaşanan bu durum ortadan kalkar”

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise şunları kaydetti: “Pamuğa bu soruşturma açıldıktan sonra birkaç kere Ekonomi Bakanlığı ile görüştüm. Orada Türkiye’de ki pamuk ekim alanlarının yetersiz olduğunu söyledim. Pamuğun Şubat ayında ekildiğini, Ekim sonrası 55 kuruş olan pirimini 85 kuruş veya 1 TL’ye çıkarırsanız Türkiye’de ihracat yapabilecek kadar pamuk olabilir. Bunun üzerinde bir çalışma yapılacağını devlet yetkilileri söyledi. Sonucu bekliyoruz”

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Türkiye’de ihracat kalemlerinin en önemlilerinin Tekstil ve otomotiv sektörü olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Şu anda ABD pamuğuna yapılan soruşturmanın sektöre çok sıkıntı vereceği aşikardır. Türkiye Tekstil sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Çok ciddi markalara tekstli ürünleri üreten ülke konumundayız’’

  10-035.jpg

 

FTC Danışmanlık Yöneticisi Sait Akgün ise açılan soruşturma hakkında genel bilgiler verdi. Akgün, Türkiye ile Amerika arasındaki pamuk ithali ve ihracı hakkında sunum yaptı.  

ICAC Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Doğan ise şunları kaydetti: “Demir Çelik sektörüne ABD’nin açtığı antidamping soruşturması karşısında o vergilere mütekabiliyet faslından dolayı Türkiye’nin de böyle bir adım attığı ilk aklımıza gelen bu oldu. Bu sorunun çözümü için ise hükümetimiz çalışıyor”

Toplantıya katılan sanayici ve iş adamları bu tip toplantıların sektöre çok fayda sağlayacağını söyledi. Soru ve cevapların ardından toplantı son buldu. 

1-167.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.