Demir-çelik sektörüne bakanlık garantisi

Demir-çelik sektörüne bakanlık garantisi
Ekonomi Bakanlığı, demir-çelik sektörünün, ihtiyaç olması halinde gerek ticaret politikası savunma araçlarıyla, gerekse de ithalat rejimi çerçevesinde...

Ekonomi Bakanlığı, demir-çelik sektörünün, ihtiyaç olması halinde gerek ticaret politikası savunma araçlarıyla, gerekse de ithalat rejimi çerçevesinde yapılacak düzenlemeler ile ithalatın zarar verici etkilerinden korunmasına devam edileceğini bildirdi.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Ülkemiz açısından da stratejik önemi haiz olan demir-çelik sektörünün, ihtiyaç olması halinde gerek ticaret politikası savunma araçlarıyla, gerekse de ithalat rejimi çerçevesinde yapılacak düzenlemeler ile ithalatın zarar verici etkilerinden korunmasına devam edilecektir" denildi. Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

"Dünya çelik üretimi kapasitesi 2000'li yıllarda hızlı bir artış göstermiş olup, özellikle gelişmekte olan ekonomilerdeki devlet teşvikleri sebebiyle mevzu bahis kapasite artışı devam etmektedir. Bu artışın 2017 yılında 2.4 milyar tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. OECD dışı ülkelerin bu kapasite artışındaki payının ise 2017 yılı içerisinde yüzde 71'i bulması öngörülmektedir.

Kapasite konusunda yaşanmakta olan bu gelişmenin yanında, önümüzdeki yıllarda çelik tüketimine yönelik talebin ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir. Fakat, özellikle son yıllarda dünya çelik sektörünün arz-talep dengesinde arz yönünde oluşan fazlalık ve girdi maliyetlerinde oluşan aşırı oynaklık, bir taraftan ithalat baskısını arttırmakta olup, diğer taraftan da üretim kararlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı ülkemizin çelik sektöründe net ithalatçı konumuna geldiği dikkati çekmektedir. Bakanlığımız tarafından çelik sektörüne ilişkin söz konusu gelişmeler yakından takip edilmekte olup, ekonomimiz açısından stratejik önemi haiz olan bu sektörün; ihtiyaç olması halinde gerek ticaret politikası savunma araçları kullanılarak, gerekse de ithalat rejimi çerçevesinde yapılacak düzenlemeler vasıtasıyla ithalatın zarar verici etkilerinden korunmasına devam edilecektir."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.