Demirtaş Germeye Devam Ediyor

Demirtaş Germeye Devam Ediyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı ve hükümetin ortak açıklamasıyla birlikte, toplumda barış umutlarının ve barış beklentilerinin bir kez daha yükseldiği, taz...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı ve hükümetin ortak açıklamasıyla birlikte, toplumda barış umutlarının ve barış beklentilerinin bir kez daha yükseldiği, tazelendiği bir döneme girdiklerini belirterek, "Bu çağrıyı son derece önemsiyoruz, çağrının Türkiye halklarının özlemini duyduğu barışın gerçekleşmesi konusunda ciddi, kritik bir aşamaya geçildiğini gösteren bir çağrı olduğunu belirtmek istiyoruz” dedi.

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin 1. Olağan Kongresi’ne katılmak üzere Batman’a geldi. Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kongrede konuşan Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"ÇAĞRININ İKİ AYRI BÖLÜMÜ VAR"

Yapılan çağrının iki ayrı bölümünün olduğunu ifade eden Demirtaş, bu çağrının birinin AK Parti’nin ve hükümetin üzerine düşen demokratikleşme konusunda müzakere yapılması çağrısı olduğunu, ikinci bölümdeyse KCK’nın silahları bırakmak üzere kongre çağrısı, toplantı çağrısı yapacağı bölüm olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu iki bölüm birbirini besleyen, senkronize iç içe geçmiş birbirini destekleyen iki bölümdür. Öcalan KCK’ya silahları bırakması konusunda kongre çağrısı yapacağı konusunda samimidir. Buna inanıyoruz, KCK’nın da bu çağrıyı yerine getireceğinden, bu çağrının gereğini yapacağından kendi beyanları ve açıklamaları doğrultusunda ehil olduğumuzu söylemek istiyorum. Bizim kuşku duyduğumuz kısım AK Parti’nin kendi üzerine düşen ödevleri yapıp yapmayacağı konusudur. Bu konuda hükümet bize güven vermiyor. Samimi gelmiyor. Bunu 13 yıllık AK Parti geçmişinden rahatlıkla çıkarabiliyoruz. Son 2 yıllık barış ve müzakere sürecinden çıkarabiliyoruz. AK Parti’nin samimiyetsizliğini güvenlik paketine yaklaşımından çıkartabiliyoruz” diye konuştu.

"BEN VE HEYETİMİZ ÇELİŞKİLİYMİŞİZ GİBİ BEYANATLAR VERİLİYOR"

İmralı heyeti ile kendisinin ayrı beyanatlar verildiği yönündeki açıklamalara tepki gösteren Demirtaş, “Şimdi heyetimizin dün yaptığı açıklamada AK Parti’ye sonuna kadar güvendiklerine dair bir cümle yok. Ama buna rağmen ben ve heyetimiz çelişkiliymişiz gibi beyanatlar veriliyor. Bu ülkenin cumhurbaşkanı çıkmış siyasi partilere bizzat cevap yetiştirmeye çalışıyor. Ülkenin cumhurbaşkanı AK Parti’ye yaptığımız eleştiriye cevap veriyor. AK Parti’nin bu ülkeye demokrasi, özgürlük getireceğine dair zerre kadar inancım yoktur. Bizim ve heyetimizin yaklaşımında da zerre kadar çelişki yoktur. AK Parti güven atfeden bir açıklama yapmamıştır, tarafların taahhütlerini açıklamıştır. Görevler yerine getirilecek mi getirilmeyecek mi bunu göreceğiz. Özellikle parlamentodaki iç güvenlik yasasını mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. AK Parti ilk samimiyet sınavını, testini burada verecek” şeklinde konuştu.

"GÜVENLİK PAKETİ MEVCUT HALİ İLE GERİ ÇEKİLMEZSE MUHALEFETİMİZİ SERTLEŞTİRECEĞİZ"

İç güvenlik paketinin mevcut hali ile geri çekilmesi gerektiğini savunan Demirtaş, “Bir yanda barış, bir yanda demokrasi müzakeresi bir yanda böylesine hukuksuz insan haklarına aykırı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve mahkemesinin kararlarına taban tabana zıt olan bir paketi asla barışla, demokrasiyle özdeşleştiremeyiz. Hükümete buradan çağrımdır; bu paketi revize etmek için, gözden geçirmek için görüşmeleri durdurun geri çekin muhalefet ve hükümet bir araya gelsin. Meclis gruplarımız bir araya gelsin. Evrensel insan hakları standartlarına uygun bir hale getirin bu paketi yeniden parlamentoya getirelim. Aksi takdirde biz parlamentodaki direnişimizi artırarak sürdüreceğiz. Biz dünkü açıklamaya binaen güvenlik paketindeki muhalefetimizi durdurmayacağız. Geri çekmeyeceğiz. Dünkü ortak açıklama parlamentodaki paketin geri çekilmesini gerektirmektedir. Geri çekilmeyecekse muhalefetimizi sertleştirerek, meclisteki direnişimizi sürdüreceğiz. Asla geri adım atmayacağız. Bu katliam yasasına asla evet demeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

"BİZİMLE KEDİ-FARE OYUNU OYNAMAKTAN VAZGEÇİN"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ’2 maymunu oynuyorlar’ söylemine de değinen Demirtaş, “Bizden seçim öncesi AK Parti propagandası bekliyorsanız avucunuzu yalarsınız. İki maymunu oynadığımızı söylüyorlar biz bunu hakaret olarak kabul edip aynen iade ediyoruz. Bu çözüm sürecinde bizimle kedi-fare gibi oynamaktan vazgeçin. Fare gibi elimizden kaçmaya çalışıyorsunuz ama nafile. Er geç sizi yakalayıp bu halka teslim edeceğiz. O iki maymun değil, 3 maymundur. Demek ki birini yine götürmüşsünüz. Bizim HDP olarak bu dönemde temel görevimiz Türkiye halklarının umudu haline geldiğimiz bir noktada AK Parti’nin toplum üzerindeki tehdidini baskısını kırmak ve durdurmaktır. Biz seçimde barajı geçeceğiz ve inşallah AK Parti tek başına hükümet kuramayacak hale gelecek o zaman işte yeni ve özgürlükçü bir anayasa, kalıcı bir barış hakiki gerçek kurumsal bir demokrasi konusunda Türkiye’nin önü açılmış olacak” dedi.

Kongreye HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan ve partililer katıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.