Demirtaş yine uçtu !

Demirtaş yine uçtu !
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Parlamentoları partiler değil, halk kurar ve halk isterse birden fazla parlamento da kurar" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Parlamentoları partiler değil, halk kurar ve halk isterse birden fazla parlamento da kurar" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, partisinin Meclis'teki grup toplantısında konuştu. Demirtaş, son üç yıldır görkemli kutlamaların yapıldığı Taksim'in yasaklandığını belirterek, "Birçok yerde İstanbul, Adana, Antep gibi yerlerde son derece ciddi provokasyonla gerçekleştirildi. Eş Genel Başkanımızın Sayın Figen Yüksekdağ'ın alana girişi sırasında hedef gösterilerek Eş Başkanımıza gaz atıldı, müdahale edildi. Adana'da, Tarsus'ta ihbar var diye mitinglerin iptaline kadar gidildi. Son dönemde halktan korktukları kadar kimseden korkmuyorlar. Halk alanlara çıkar, meydanlarda AKP'yi protestoya başlarsa bunu durduramayınca diye kendi aralarında konuşuyorlar. Eldeki mevcut güvenlik gücü halkın isyan durumunu bastırmaya yetmediği için 15 bin yeni polis alımı parlamentoda yeni yasalaştırıldı. Böylesi sistemlerde, iktidarın zulüm konusunda sınırsız zorbalık uyguladığı dönemlerde, diktatörlüğe adım adım gidilen dönemlerde, halkı sürekli baskı altında tutmak bu tür iktidarlar için önemlidir" ifadelerini kullandı.

KİLİS'E ROKET MERMİLERİ DÜŞMESİ

Kilis'e roket mermilerinin düşmesine de değinen Demirtaş, "Öyle bir roket yapmışlar ki, bir yere giderken yanlışlıkla Kilis'e düşüyor. 20'ye yakın vatandaşımız yaşamını yitirdi. Onlarca ev kullanılmaz hale geldi. Barbar, tecavüz ordusu göstere göstere yapıyor. Genelkurmay yarım veya bir saat sonra açıklama yapıyor; "IŞİD hedefleri vuruldu. 300 IŞİD örgütü üyesi öldürülmüştür'. Böyle bir açıklama olur mu? Hiç olmazsa birkaç güm sonra yapın. Ne zaman vurdunuz, ne zaman cenazeyi saydınız? Bütün ülke büyük aldatmaca, kandırmaca içinde. Ne IŞİD ile mücadele var ne de IŞİD'e karşı top atışı vardır, mücadele vardır. Kilis Valisi komedyen midir nedir? "Düşmesin de ne yapsın. Tabii ki düşecek" diye açıklama yapıyorlar. Durum bu kadar vahim. Bu hükümet Türkiye'nin içini dışını yönetmeyi bırak, kendi partisini yönetemeyecek duruma geldi" şeklinde konuştu. Demirtaş şunları kaydetti:

"Bunlar şiddetle, silahla bütün Türkiye'yi dizayn etmeye çalışıyorlar. Meclis Başkanının laiklikle ilgili yaptığı açıklama yanlışlıkla değil, saraydan şuradan buradan habersiz değil, bütün bu süreçle bağlantılıdır. Güvenlik sorunlarının yaratılmış olması tesadüf değil. IŞİD'in Kilis'i vurması tesadüf değil. İnsanların korkmasını istiyorlar. İnanın ki bunların hepsi toplumu bir anda korkuyla şoka uğratarak, refleksini çalışamaz hale getirerek, bir oldu bittiyle referanduma götürüp mümkünse kendi sistemlerini inşa etmektir."

"NASIL BİR YETKİN VAR"

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan zihniyetinin darbe yaptığını iddia ederek, "Dokunulmazlık mevzusu bununla doğrudan bağlantılıdır. Süreci başlatan saraydaki zatın kendisidir. Israrla parlamentoya emir vere vere şu süreci başlatmadı mı? Hangi yetkiyle emir veriyorsun? Nasıl bir yetkin var? HDP var olduğu sürece bu darbe başarıya ulaşamaz. Fakat bunu halka benim gibi anlatacak değil" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin Anayasa Komisyonu'na tetikçi bir ekip gönderdiğini iddia eden Demirtaş, "Milletvekili seçerken de buna dikkat etmişler. Özellikle kafası basmayan bir grup tetikçiyi bugünlerde kullanmak için kazma, sopa olarak özellikle seçmişler. Stajyer başbakan bunları kutluyor. Detay yazdınız diye bunları kutluyor. Senin tezkereni yazmışlar" şeklinde konuştu.

Demirtaş, konunun halkın iradesi olduğunu söyleyerek, "Biz o iradeyi koruyoruz. Onurla, gururla bu şerefi korumuşlardır. Darbeye karşı parlamentonun gücünü savunmuşlardır. Sözleri, ortaya koydukları önerileri, bilgi birikimleriyle komisyona olup bitecekleri anlatmaya çalışmışlardır. Öyle bir noktaya getirdiler ki, sanki biz korkuyoruz, dokunulmazlığın kaldırılmasını engellemeye çalışıyoruz. Yok böyle bir şey. Zaten dokunulmazlık kaldırılmıyor" diye konuştu.

DOKUNULMAZLIKLAR

Dokunulmazlık tekliflerinin hazır olduğunu belirten Demirtaş, "Tümden kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıklar kalkıyor. Bizim teklifimiz budur. "Evet" diyorsanız komisyona getirelim, 59 milletvekilimizle birlikte "evet" oyu vermeye hazırız. Bizim teklifimiz Avrupa'daki en demokratik ülkelerin de uyguladığı modellerden alınmıştır" dedi. Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması halinde sessiz kalmayacaklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Bir grup vekilimizi kendi AKP yargısı haline gelmiş linç ettirmeye çalışacaklar mahkemeler önünde. Biz buna karşı sessiz mi kalacağız, hayır. Gücünüz yeterse parlamentoda vicdanlı milletvekilleri çıkıp "hayır" oyu ile çıkıp süreci durdurmada destek olmazlarsa bizi kendi bağımlı mahkemelerinizde yargılamanıza izin vermeyeceğiz. Asla böyle bir şey yapamayacaksınız. Tek bir arkadaşımız ifade için çağrıldığında ne savcılığa, ne polise ne mahkemeye gitmeyeceğiz. Zorla götürmek mi istiyorsunuz siz bilirsiniz. Ama biz gitmeyeceğiz. Tutuklamak mı istiyorsunuz siz bilirsiniz ama biz tıpış tıpış ayağımızla gitmeyeceğiz. Öyle bu iş tereyağından kıl çeker gibi sizin arzu ettiğiniz mecrada yürümeyecek. Bu parlamento sizin babanızın malı değil, halkın malıdır. Bunu size öğreteceğiz. Burası bir anonim şirket değil. Siz seçimle, biz KPSS sınavıyla gelmedik buraya. İnsanların alın teriyle çalışa çalışa geldik. Ana sütü gibi helal oylarıyla geldik buraya. Eşitiz sizinle."

"HALK NE İSTERSE ONU YAPAR"

Halkın iradesini savunmaya devam edeceğini söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Parlamentoları partiler değil halk kurar ve halk isterse birden fazla parlamento da kurar. Halk böyledir. Eğer ki o noktaya getirmek arzusundaysalar şu grup 59 kişiyle halkının yanında olur. Halk ne isterse onu yapar. Halkımızın önünde engel olmayız. Parlamentonun iradesini savunmak AKP'nin iradesini savunmak değildir. Son gücümüze kadar burada bu iradesini savunacağız. Ama burada olmuyorsa çaresiz değiliz, asla da kimse moralini bozmasın. Umutsuz, güçsüz değiliz. Bunların şefaatine muhtaç da değiliz. HDP bütün parti yönetimi ve grubuyla her saldırıya karşı adım adım ne yapacağını bilen partidir. AKP ve saray yenilecektir. Kazanacak olan biz olacağız."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.