Demirtaş’tan Cizre Açıklaması

Demirtaş’tan Cizre Açıklaması
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’deki olaylarla ilgili, “Biz toplum içerisinde çatışma, ölüm, şiddet yaşanması taraftarı değiliz” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş beraberi...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’deki olaylarla ilgili, “Biz toplum içerisinde çatışma, ölüm, şiddet yaşanması taraftarı değiliz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş beraberindeki heyetle Şengal’de IŞİD ile girdiği çatışmada ölen PKK’lı Serdar Sansak ile dün YDG-H üyeleri ile Hüda-Par’lılar arasında yaşanan silahlı çatışmada hayatını kaybeden Yasin Özer ve Barış Dalmış için Cizre’de Cudi Mahallesinde kurulan taziyeye katıldı.

Taziye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada Demirtaş, Cizre’nin normalleşmesini istemeyen bir kesimin olduğunu söyledi. Demirtaş, “Cizre’de huzurun hakim olduğu saatlerde, gençlik örgütlerinin açıklama yapıp durumun normale döneceğini belirttiği saatlerde bu olaylar başladı. Görünen o ki burada taraflar arası bir çatışmadan çok ciddi bir şekilde burada devlet içerisinde örgütlenmiş, kümelenmiş gruplar Cizre’nin normale dönmesini istemiyor.

Hükümet provokasyon arıyorsa kendi içine bakmalı ve içindekileri ayıklamalı, bunun gereğini yapmalı ve halka da bu konuda sağlıklı bilgi vermeli. Biz toplum içerisinde çatışma, ölüm, şiddet yaşanması taraftarı değiliz. Kalıcı barış için hiç bir zaman ve hiç kimsenin burnu kanamadan, hiç kimsenin ölmediği huzur ortamı, adalet ortamı sağlansın diye uğraşıyoruz. Herkesinde sağduyulu davranıp buna hizmet etmesini bekliyoruz. Bütün tarafların herkesin hükümette dahil olmak üzere bu yönlü davranış bekliyoruz. Hükümetten yapılan açıklamalar özellikle hükümet sözcüsünün açıklamaları talihsiz açıklamalardır” dedi.

“Edindiğimiz bilgiler var ve elimizdeki bu bilgiler doğrultusunda tedbirlerimizi alacağız” diyen Demirtaş, “Fakat herkes bilsin ki buradaki arkadaşlarımız, partililerimizin hiçbir kimseye karşı ne bir saldırgan tutumu vardır, ne böyle bir politikası vardır nede bundan sonra böyle bir yaklaşım olacaktır. Herkes açıklamasını ve tutumunu buna göre belirlemeli. Biz burada kendi ülkemiz de halkımızın içerisinde kalıcı barış için çabalıyoruz ve bu tutumumuzu da değiştirmeyeceğiz” dedi.

Hüda-Par’a da çağrıda bulunan Demirtaş, “Kendileri açıklamalarına ve kullandıkları dile dikkat etmeliler. Burada veya herhangi bir yerde partimizin saldırgan bir politikasının olmadığını bilerek hareket etmeliler. Kendileri de bu tür kışkırtmalara, karşı karşıya getirip çatışmaya dönük politikalara alet olmamalılar. Yani burada bir iç çatışma söz konusu değil. Burada Hüda-Par ile partimizin bir çatışması değil, kendileri de bunun farkına varmalılar. Burada karşı karşıya getirip kışkırtarak, birbirine kırdırmaya dönük girişimler var. Yani burada Zerdüştlerin Müslümanlara saldırıltı denildiği zaman Hüda-Par’lıların buna itiraz etmesi lazım. Cizre’de bir tane Müslüman Mahallesi varsa gerisi Zerdüşt ise Hüda-Par’lılar da bunu içine sindiriyorsa buna diyecek bir şey yok ve bu tür oyunlara gelinmemesi lazım” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Demirtaş, Cizre’den ayrıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.