Didim Barış Festivali Etkinlikleri…

Didim Barış Festivali Etkinlikleri…
Bu yıl 19. düzenlenen Didim Barış Festivali etkinlikleri kapsamında “Barış ve Çocuklar” konulu panel düzenlendi.

- Bu yıl 19. düzenlenen Didim Barış Festivali etkinlikleri kapsamında “Barış ve Çocuklar” konulu panel düzenlendi.

Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde düzenlenen paneli Didim Belediye Başkan yardımcısı Salih Bankoğlu, Didim İlçe Müftüsü Mikail Polat, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, CHP İlçe Başkanı Gökmen Karataş ve Didimliler katıldı. Panelin yöneticiliğini Önder Turan yaptı. Turan panel öncesinde yaptığı konuşmada 2. Dünya Savaşının sona ermesinden ardından 23 yıl önce 1 Eylül’ün Barış günü olarak ilan edildiğini söyledi. Barış Günü ilan edilmesine rağmen o günden bu yana Dünya’da savaşların sürdüğünü kaydeden Turan “Barış şenliği etkinlikleri başladığında ben de oradaydım ve çocuklar barışı çiziyordu. Hepsini gezdim ve tek tek inceledim. Çocuklar el ele çember şeklinde tutuşarak barışı çiziyorlardı ama biz büyükler silah depoları tükensin diye savaşlara devam ettik” dedi.

Ardından panele geçildi. Panelde ilk konuşan Panelist Abdullah Manaz slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında Ortadoğu’da yaşanan savaşların nedenlerine değindi. Amerika’nın Afganistan’da yarattığı savaşın nedenleri, Yeşil Kuşak projesi ile Büyük Ortadoğu projesiyle ilgili tespitler ve değerlendirmelerde bulunan Manaz “Ortadoğu’da yaşanan savaşların altında emperyalist güçlerin parmağı var. Savaşın temelinde su ve petrol yatıyor.” dedi. IŞİD Ortadoğu’da var olmasının nedeninin Amerika olduğunu ileri süren Manaz bölgenin ve bölgedeki kaynaklardan dolayı anlaşmazlıkların olacağını dile getirdi.

Panelist Faik Bulut ise Emperyalist güçlerin halkları etnik kökenler üzerinde ayrıştırmaya sürüklediğini belirterek “Toplumlar olarak bizler kendi sorunlarımız kendimiz çözemezsek başkaları gelir ve o sorunları çözmeye kalkar” sözleriyle değerlendirdi. Çocukların küçük yaşlarda etnik kökenlerden dolayı aldıkları eğitimler ve baskılar nedeniyle çocukların barıştan önce savaşı gördüğünü belirterek “Çocukların iyi bir eğitim almaları ve alternatif politikalarla yönetilmeleri durumunda çocuklar barışı daha iyi anlayacaktır.” dedi.

Panelist Kamuran Karaca ise Birleşmiş Milletler Çocuk hakları sözleşmesinden yola çıkarak çocuk hakları konusunda bilgiler verirken Dünyada çocukların yaşam hakkının elinden alındığını söyledi. Karaca “UNİCEF’in raporuna göre son 10 yılda 20 milyon çocuk öldü. Bu ölümlerin içerisinde açlık, susuzluk, savaş ortamı gibi nedenler var. Suriye’deki savaşta ise 15 bin çocuk, İsrail’in bir buçuk aydır Gazze’ye yaptığı saldırılarında 500 çocuk, IŞİD’in saldırılarında ise yaklaşık 250 çocuk yaşamını yitirdi.Kısacası savaşlar çocukların yaşam hakkını elinden alıyor.” dedi.

Konuşmaların ardından panel soru-cevap kısmı ile sonlandı. Etkinliğin sonunda panelistlere çiçek verildi.

DİDİM BARIŞ FESTİVALİ ETKİNLİKLERİ…

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.