Diplomalar artık e-devletten sorgulanabilecek

Diplomalar artık e-devletten sorgulanabilecek
Yükseköğretim kurumlarından, 3 milyon 840 bini 2010 yılı ve sonrası mezunlarından oluşan toplam 6 milyon 200 bin kişiye ait mezuniyet verilerinin toplandığı...

Yükseköğretim kurumlarından, 3 milyon 840 bini 2010 yılı ve sonrası mezunlarından oluşan toplam 6 milyon 200 bin kişiye ait mezuniyet verilerinin toplandığı "Yükseköğretim Mezun Sorgulama/Doğrulama Sistemi" e-devlet kapısı üzerinden hizmete açıldı.

Yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait verilerin toplandığı bir veri tabanı olan "Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama/Doğrulama Sistemi" e-devlet kapısı üzerinde hizmete açıldı. YÖK Başkanlığı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Saraç, "Ülkemizde yükseköğretim gittikçe yaygınlaşmakta ve sisteme giren mezun öğrenci sayısı hızla artmaktadır. Şu an itibariyle yükseköğretimde öğrenci sayımız 6 milyonun üzerine çıkmış bulunmaktadır. Yükseköğretime giren öğrenci sayısının yılda 1 milyonun üzerine çıkmış olması kısa süre zarfında mezun sayılarında da katlamalı büyümelerin gerçekleşeceği bir vakıadır" diye konuştu.

"2010 YILI ÖNCESİ GİRİLENLERİ DE EKLEDİĞİMİZDE HALİ HAZIRDA YAKLAŞIK 6 MİLYON 200 BİN KİŞİNİN BİLGİLERİ SİSTEME GİRİLMİŞ BULUNMAKTADIR"

Saraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sistemin büyümesi özellikle güvenlikle ilgili açıkları ön plana çıkarmıştır. Basında da sahte diploma konularında ne yazık ki haberler sıkça yer almaktadır. Bir taraftan da iş başvurusu yapan mezunlarımız birden fazla mezuniyet belgesine ihtiyaç duymakta ve bu işlemler için birçok evrak ücreti ödemektedirler. Ayrıca üniversitelerimizin ilgili idari birimleri de konuya ilişkin gereksiz iş yüküne muhatap olmaktadır. Bu sorunları adreslemek, mezunlarımızı gereksiz işlem ve masraflardan korumak ve sahte diploma hadiselerini önlemek için kurulumuz bünyesinde "Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi" oluşturulmuştur. Bu sistem yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait mezuniyet verilerin toplandığı bir veri tabanıdır. Bu veri tabanında an itibariyle son 5 yıla ait yaklaşık 3 milyon 840 bin kayıt yer almakta ve son 5 yılın mezunlarının yüzde 99'dan fazlası sisteme kaydedilmiş durumdadır. 2010 yılı öncesi girilenleri de eklediğimizde hali hazırda yaklaşık 6 milyon 200 bin kişinin bilgileri sisteme girilmiş bulunmaktadır. Geriye doğru tüm mezunların sisteme kaydedilmesi işlemleri hızla devam etmektedir. Üniversiteler bu hususta yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kısa süre içinde tüm mezunları sisteme entegre etmeyi planlamaktayız. Bu sistem sayesinde Yükseköğretim Kurumlarından mezun olan öğrencilerimiz, mezuniyet bilgilerine e-devlet kapısı üzerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı altındaki bölümde yer alan "Yükseköğretim Mezun Belge Sorgulama ve Doğrulama" seçeneği ile artık erişebileceklerdir."

"Ayrıca mezunların başvurduğu kurumlar da aynı veriye gerektiğinde erişerek ellerindeki diploma örneğinin gerçekliğini teyit etmiş olacaklardır" diyen Saraç, "Bilindiği üzere bu sene bütün devlet üniversitelerinde elektronik kayda geçtik. Böylece 300 bini aşan sayıda öğrenci ve ailesi ilk kez kayıt işlemlerini daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirdi. Öğrenci dostu bir YÖK oluşturmak için gerçekleştirdiğimiz faaliyetler kapsamında öğrencilerimizle kayıt esnasında ve öğrencilikleri boyunca teknolojik imkânlardan yararlanarak kolaylıklar sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN İTİBARİYLE E-DEVLET KAPISINDAKİ KULLANICI SAYISI 25 MİLYON 100 BİNİN ÜZERİNDE"

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ise şunları kaydetti:

"Bugün itibariyle e-devlet kapısındaki kullanıcı sayısı 25 milyon 100 binin üzerinde. Bin 300'ün üzerinde hizmet var ve 200'den fazla kuruma hizmet veriyoruz e-devlet kapısı üzerinden. Amacımız, YÖK gibi diğer bütün kurumlarla da yakinen işbirliği yaparak, beraber çalışarak bu hizmetlerin sayısını artırmak hizmet sayısı arttığında tabi kullanıcı sayısı da artıyor. Hedefimiz 2016 sonunda 25 milyonu 30 milyon kullanıcıya çıkarmak. Bu diploma sorgulama hizmetinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bütün özel sektör, devlet kurumları, üniversiteler ve şahıslar bu hizmeti kullanacaklardır."

"BU SİSTEMLE DİPLOMA SAHTECİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEKTE HEDEFLENMİŞTİR"

YÖK Bilgi İşlem Daire Başkanı Hasan Lale ise sistemle ilgili teknik bilgileri anlatarak, sistemin e-devlet üzerinden kullanımıyla bilgi verdi. Lale, "Üniversitelerimiz, mezun olan öğrencilerinin diplomalarında yazılı olan tüm bilgilerini sisteme girmektedirler. E-devlet kapısından T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı altında yer alan bölümde "Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama" kısmına giriş yaparak, kendi mezuniyet bilgilerini içeren belgeyi bastırabilir. Bu belgeyi ihtiyaç duyan kamu kurumu veya özel şirkete verebilir. Bu belgenin üzerinde bir barkod numarası var. Barkod numarasını alarak belgeyi alan kişi diplomanın veya belgenin doğruluğunu teyit edebilme imkanına sahip. Üniversitelerce bilgiler gönderiliyor. Gönderilen verilerde bir hata olması durumunda hatalı olan veriye ilişkin bir hata bildiriminde bulunabiliyor. Hatalı bildirimler üniversitelere otomatik olarak düşüyor. Üniversitelerde bu bilgileri güncellediklerinde veriler doğrulanmış oluyor. Bu sistemle diploma sahteciliğinin önüne geçmekte hedeflenmiştir" dedi.

Toplantıda bir basın mensubunun mezun belgesi de sorgulandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.