Diş Tedavisinde Bulantı Tarih Oluyor

Diş Tedavisinde Bulantı Tarih Oluyor
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bora Bağış, Diş hekimliğinde kullanılan ölçü sistemlerinde, alternatif olabilecek devrim n...

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bora Bağış, Diş hekimliğinde kullanılan ölçü sistemlerinde, alternatif olabilecek devrim niteliğinde yeni bir sistemin hayata geçirildiğini kaydetti.

CAD/CAM, yani bilgisayar destekli dizayn ve üretim sistemleri ile artık diş hekimleri birçok diş protez tipini aynı gün içerisinde kendi kliniğinde hazırlayabilecek bir teknolojiye sahip.

Diş tedavilerinin uzun süren süreçleri kapsadığını ifade eden İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bora Bağış, sürecin uzun olmasının en önemli nedenlerinden birinin laboratuvarda geçen süre olduğunu kaydetti. Dijital ölçü teknolojisinin tedavi sürecini hızlandırdığını belirten Prof. Dr. Bağış, “Ağız hazırlıkları, ölçüler, protez tipinin hazırlanması, provalar ve restorasyonların ağız içine uygulanması belirli bir süreci kapsar. CAD/CAM cihazlarıyla adeta laboratuvarlar diş hekimi kliniğine taşınmış gibi olmakta ve restorasyonların dizaynı ve üretimi klinik ortamında yapılarak tedavi süreci tek seansta bile bitirilebilmektedir.” diye konuştu.

“Hastalarda bulantı olmayacak”

Sistemin diğer avantajının gerekli ağız içi ölçülerinin, ölçü malzemeleri kullanılmadan dijital görüntüler alınarak elde edilebilmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bora Bağış, “Bulantı refleksi olan hastalarda ağız içerisinden ölçü alınmasının ne kadar güç olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu nedenle diş tedavisi yaptıramayan hastalar için de bu sistem önemli kolaylıklar sağlıyor” dedi.

“Hem hasta hem hekim yararına”

Günümüzde geleneksel yöntemlere göre daha pahalı olan bu tedavilerin teknolojinin yaygınlaşmasıyla daha ekonomik olacağını söyleyen Prof. Dr. Bora Bağış,”Bu tip uygulamalar henüz her vaka da kullanılamamasına karşın diş hekimliği tedavilerinde, bu teknolojinin yaygınlaşarak gelişmesi hem hasta hem de biz hekimlerin yararına olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.