Diyetisyen Zünbülcan, Kolay Oruç İçin Üç Altın Kuralı Açıkladı

Diyetisyen Zünbülcan, Kolay Oruç İçin Üç Altın Kuralı Açıkladı
Diyetisyen Derya Zünbülcan, oruç tutanların dikkat etmesi gereken 3 altın kuralı açıkladı. Zünbülcan, ‘Sahurda bir bardak keçi sütü, Haftada üç gün koyun eti tüketimi, Yeterli oranda su alımı’ tavsiye...

Diyetisyen Derya Zünbülcan, oruç tutanların dikkat etmesi gereken 3 altın kuralı açıkladı. Zünbülcan, ‘Sahurda bir bardak keçi sütü, Haftada üç gün koyun eti tüketimi, Yeterli oranda su alımı’ tavsiyelerine uyanların vücutlarını zorlamadan sağlıklı bir şekilde oruç tutacaklarını söyledi.

Ramazan ayında değişen öğün saatlerinin azalan fiziksel aktivitelerin ve uzayan açlık sürelerinin metabolizmada belirli değişikliklere neden olduğunu belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, “Vücudun oruçtan en az şekilde etkilenmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür” diyerek dengeli beslenme için et grubu, süt grubu, ekmek grubu ve meyve-sebze grubunun yer aldığı hafif ve hazmı kolay bir beslenme planı uygulanması gerektiğini ifade etti.

“TOK KALMAK İÇİN SAHURDA 1 BARDAK KEÇİ SÜTÜ İÇİN”

Zünbülcan, Ramazan döneminde kolay oruç tutmanın 3 altın kuraldan geçtiğini belirterek şunları söyledi:

“Değişen metabolizmanın dengeye ulaşması, orucun kolay tutulabilmesi için sahura kalkmak gerekmektedir. Sahurda yağsız kepekli tost, ayran, süt, sebze yemekleri, haşlanmış yumurta, taze mevsim meyveleri, menemen, keçi peyniri gibi kolay hazmedilecek besin tüketilmelidir. Bu besinlere ek olarak sahurda tüketilen keçi sütü bir sonraki gün orucu daha kolay tutmanızı sağlayacağından her akşam 1 bardak keçi sütü içmek alışkanlık haline getirilmelidir. İftariyelik olarak yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip besinler yerine kuru kayısı, kuru elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar, tuzsuz zeytin, hurma, tam tahıllı ekmek, keçi peyniri seçilmelidir.”

“DİNÇ OLMAK İÇİN KOYUN YA DA OĞLAK ETİ TÜKETİN”

Ramazanda dinç ve kolay oruç tutabilmenin en temel gerekliliklerinden birinin yeterli protein almaktan geçtiğini belirten Zünbülcan, “Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için haftada 2 ya da 3 defa yağları ayrılmış koyun eti tüketilmelidir. Sağlık problemleri nedeniyle koyun etini tüketemeyen ve daha az yağlı bir seçenek arayan bireyler protein ihtiyacı karşılamada kaliteli bir kaynak olan oğlak etinden faydalanabilir” dedi.

Sıcak havayla birlikte yetersiz su alımının vücudumuzda halsizlik, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Zünbülcan, “Sağlık sorularından uzak kalmak, orucu dinç ve kolay bir şekilde tutabilmek için günde 2,5- 3 litre su içilmelidir. Sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için ayran, süt, soda, taze sıkılmış meyve suları, bazı bitki ve meyve çayları tercih edilebilir” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.