Doğumunun 100. Yılında Unutulmadı

Doğumunun 100. Yılında Unutulmadı
Çukurova Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Adanalı yazar Orhan Kemal için, “Doğumunun 100. Yılında Orhan Kemal” konulu sempozyum düzenlendi. Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, ÇÜ Fen Edeb...

Çukurova Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Adanalı yazar Orhan Kemal için, “Doğumunun 100. Yılında Orhan Kemal” konulu sempozyum düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Seyhan Belediyesi’nin destekleriyle ÇÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Orhan Kemal ile eserleri üzerine çalışan ve farklı üniversitelerde görev yapan araştırmacıların yanı sıra, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Orhan Kemal’in oğlu Orhan Kemal Müzesi kurucusu Işık Öğütçü, Prof. Dr. Mustafa Apaydın, Prof. Dr. Turan Karataş, akademisyenler ve çok sayıda izleyici katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan ÇÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Apaydın, “Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Orhan Kemal’in doğduğu yer olan Adana’nın, O’nun büyük bir sanatçı olmasında büyük katkısı olduğunu göz önüne alırsak, Orhan Kemalsiz bir Adana’da düşünemeyeceğimizi söylemeliyim” dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş’da sözlerine,“100. Yaşında anılıyor olmak biz faniler için büyük bir talih” diye başladı.

Orhan Kemal için 1940 yılının bir dönüm noktası olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karataş, “1940 yılında yaşanan olay Orhan Kemal için hem talih hem de talihsizlik. Talihsizliğinin sebebi özgürlüğüne el konulması, talihi ise Nazım Hikmet’le karşılaşması olmuştur. Orhan Kemal’in romanları, öyküleri, oyunları, senaryoları, kitaplaşmamış eserleriyle 21. Yüzyıl Türkiye’sinde hala ilgiyle takip edilmesi, O’nun ne denli büyük bir usta olarak kalbimizdeki yerini aldığını söylemekten dolayı onur duyduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Orhan Kemal’in oğlu Orhan Kemal Müzesi kurucusu araştırmacı-yazar Işık Öğütçü ise Orhan Kemal’in Adana’da yaşatılması, hemşehrilerinin Orhan Kemal’e sahip çıkması ve yeni kuşakların üstadı daha yakından tanıması adına düzenlenen sempozyumdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, etkinliğe öncülük eden Çukurova Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Sempozyumu yoğun ilgiyle ayakta izleyen ve anlatılanların her kelimesini dikkatlice not alan öğrencilere hayran kaldığını da dile getiren Öğütçü, “Bugün burada bir kez daha Orhan Kemal’in büyük bir yazar olduğunu ve eserleriyle bizlere çok büyük bir miras bıraktığını anlamış olmaktan gurur duyuyorum” ifadesini kullandı.

İki gün süren sempozyumda Orhan Kemal Romancılığının Yenilikleri, Orhan Kemal’in Öykülerinde İşçi Sorunları, Orhan Kemal’in Romanlarında Kadınlar, Nazım’ın Mektebinde Raşit Kemali’den Orhan Kemal’e, Orhan Kemal’in Şiirleri ve Şairliği, Orhan Kemal’in Romanlarında "Leitmotiv"ler gibi basıklar yer aldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.