Dolardaki Yükselişin Maliyetini Anlattı

Dolardaki Yükselişin Maliyetini Anlattı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, “Dolarda artış ile Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 105 milyar dolar azalmıştır. Kişi başına milli gelir 9 bin 200 dolara düştü. Döviz borcu olan şirketleri...

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, “Dolarda artış ile Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 105 milyar dolar azalmıştır. Kişi başına milli gelir 9 bin 200 dolara düştü. Döviz borcu olan şirketlerin sırtına son bir ayda 36 milyar TL ilave yük bindi" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, çözüm sürecini ve dolarda yaşanan artışı değerlendirdi. Ayhan, Damat Ferit hükümetinden 105 yıl sonra Sevr’in hortladığını iddia ederek, "İzmir’de denize dökülen ülkemiz üzerindeki bölücü, emperyalist hayaller, bu güne kadar içeride ve dışarıda hiç kimsenin uygulanmasını teklif dahi edemediği, tarihin karanlık sayfasına gömülen Sevr Anlaşması 62-64. maddelerini, Cumartesi günü açıklanan on madde ile yeniden Türk milletinin önüne getirmiştir. Söz konusu on maddeyi millete açıklamaya korkan AKP hükümeti, sahte silahlanma çağrısının ve barış yalanının yaratacağı seçim rantının peşine düşmüştür. Ancak on maddeyi AKP sahiplenmekten korkuyor” ifadelerini kullandı.

Çözüm sürecinin Haziran seçimlerine yönelik algı yönetimi halini almaya başladığını söyleyen Ayhan, “Seçim öncesi yeni bir sinerji oluşacağı hayalleri ve bu rüzgarın seçim sürecine yansıyacağı beklentileri ile AK Parti ve HDP tarafından atılmış bir adımdır. PKK’ya paralel KCK devleti oluşturmak, Öcalan’a ve PKK’ya af ile özerklik sözü verildiği anlaşılmaktadır” şeklinde konuştu.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ

Dolarda yaşanan artışı da değerlendiren Ayhan şunları kaydetti:

“Dolarda artış ile Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 105 milyar dolar azalmıştır. Kişi başına milli gelir 9 bin 200 dolara düştü. Döviz borcu olan şirketlerin sırtına son bir ayda 36 milyar TL ilave yük bindi. AKP yönetimi 12 yıldır düşük kur-yüksek faiz politikasının kaymağını yemiştir. Milli geliri türlü hesap ile 10 bin doların üzerine çıkartmakla övünmüştür. Ne var ki dolar bazında milli gelirin gerilediğini, bunların hep kandırmaca olduğunu buradan her fırsatta dile getirdik. Nitekim, ülkemizde son bir yıldır örtülü ’devalüasyon’ süreci yaşanmaktadır. Türk parası 17 Aralık 2013 tarihinden beri yüzde 25 değer yitirmiştir. Dolardaki son dönemde yaşanan yükseliş ile de GSMH dolar bazında gerileyerek, 810 milyar dolardan 705 milyar dolara gerilemiştir. Kişi başı milli gelir 9 bin 200 dolara gerilemiştir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.