Dr. Ökten: "Sağlık Çalışanları Hergün Şiddet Görüyor"

Dr. Ökten: Sağlık Çalışanları Hergün Şiddet Görüyor
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sağlık çalışanların ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ettiğin

- Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sağlık çalışanların ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ettiğini söyledi.

Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin 2. yılında açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, “Ersin’in ölümünden sonra, genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor, dövülen yoğun bakım asistanları, silah çekilen acil servisler, silahlı tehditler, kovalanan doktorlar, diş hekimleri, hemşireler. Bunlar kamuoyuna yansıyanlar. Ya bilmediklerimiz, ya açıklanamayanlar? Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinden sonra sağlıkta şiddetin önlenmesi için pek çok eylem ve etkinlik yapıldı. TBMM’de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kuruldu. Komisyon toplantılarına katıldık, şiddete ilişkin görüşlerimizi ifade eden raporlar verdik. Sonunda bu komisyon, altına imza atabileceğimiz bir rapor hazırladı. Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod uygulamasını başlattı. Bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildiriliyor. Bunlar sadece bildirilenler ve çoğunun bildirilmediğinin farkındayız. Tablo kötü” dedi.

Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün tüm dünya için hatırda tutulması gereken bir olay olduğunu söyleyen Ökten, "17 Nisan, Dünyada Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü ilan edilmelidir. Sağlık çalışanları şiddeti sadece hasta yakınlarından görmüyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlığı ticari bir hizmet haline getirmesi ve üzerinden “kar” elde edilmesinin yarattığı baskı ve mobbing bir yana; çalışanlar yöneticilerden doğrudan şiddet de görüyor" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.