Dtk Bileşenlerinden Kobane Açıklaması

Dtk Bileşenlerinden Kobane Açıklaması
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bileşenleri, Kobane’de yaşananlara ilişkin basın açıklaması düzenledi.

- Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bileşenleri, Kobane’de yaşananlara ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Aralarında Demokratik Bölgeler Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyarbakır Barosu’nun da yer aldığı 97 sivil toplum kuruluşu DTK binası önünde bir araya gelerek, Kobane’de yaşananlar ve Türkiye’nin planladığı tampon bölgeyle ilgili açıklamada bulundu. Sivil toplum kuruluşları adına açıklamayı yapan DTK Sözcüsü Hilmi Aydoğdu, Kobane’nin tam 17 gündür IŞİD'in kuşatması ve saldırısı altında olduğunu ifade ederek, IŞİD’in hedefinin Suriye’deki Kürtlerin bölgede elde ettiği kazanımları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu aktardı. Aydoğdu, "Kobane kuşatması ve saldırısı, Kürt halkının varlığına yönelmiş, Rojava’daki kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Kobane halkı, silah ve askeri güç bakımından eşit olmayan tüm koşullara rağmen, günlerdir büyük bir direniş sergilemektedir" dedi.

“ULUSLARARASI TOPLUM KÜRTLERİ KORUMALI”

Aydoğdu, uluslararası toplumun ve devletlerin Kürtleri korumaları gerektiğine vurgu yaparak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyadaki tüm Kürtlerin yüreği, Kobane halkıyla birlikte atmaktadır. Bu vahşi saldırılara karşı durmak, Kobane halkının bu onurlu mücadelesine sahip çıkmak sadece Kürtlerin değil, tüm Ortadoğu halklarının görevi ve sorumluluğudur. Bu vahşi saldırılara karşı Kobane halkıyla dayanışma içinde olmak, insani sorumluluğun gereği olduğu gibi, Kobane’deki Kürt halkını korumak aynı zamanda devletlerin ve uluslararası toplumun da ahlaki ve hukuki bir sorumluluğudur.”

"TAMPON BÖLGE SORUNUN ÇÖZÜMÜNE HİZMET ETMEYECEK"

Türkiye’nin Suriye için tampon bölge oluşturma planlarına da değinen Aydoğdu, tampon bölgenin soruna çözüm olmayacağını savundu. Aydoğdu, "Son günlerde tartışılmakta olan tampon bölge önerisini, iyi niyetli bir girişim olarak görmediğimizi açıkça ifade etmek istiyoruz. Bu öneri, sorunun çözümüne hizmet etmeyeceği gibi, sorunu daha da karmaşık hale getirerek, çözümsüzlüğü derinleştirecektir. Bu çerçevede Rojava’daki Kürt halkının meşru savunma güçlerinin desteklenmesi yerine, onların IŞİD adlı katliamcı terör gruplarıyla aralarında benzerlik kurmak talihsiz ve kabul edilemez bir değerlendirmedir" diye konuştu.

"ROJAVA’DAKİ GELİŞMELER KÜRTLERİN ALEYHİNE OLURSA, ÇÖZÜM SÜRECİ RİSKE GİRER"

Aydoğdu, Suriye’de Kürtlerin aleyhine yaşanacak bir durumun Türkiye’de devam eden çözüm sürecini de etkileyeceğini söyledi. Türkiye’nin IŞİD’e destek veriyor algısının ortadan kalkması gerektiğini aktaran Aydoğdu, "Ulusal ve uluslararası kamuoyunda Türkiye Cumhuriyeti devleti hükümetinin İŞID terör örgütüne destek verdiği yönündeki algısını son derece önemsediğimizi ve ciddiye aldığımızı belirtmek istiyoruz. Hükümeti bu algıya sebep olan tutumlarını gözden geçirmeye çağırıyoruz. Türkiye’nin Rojava ile Türk halkının da Kürt halkı ile çıkarlarının ortak ve stratejik olduğu gerçeğini dikkate olarak oluşturulacak politika ve yaklaşımlar bu algıyı ortadan kaldıracaktır. Rojava’da yaşanan gelişmelerin Kürtlerin aleyhine olması durumunda, son derece önemsediğimiz çözüm sürecini de ciddi bir şekilde riske sokacaktır. Bu bağlamda bizler, sivil toplum örgütleri olarak, Türkiye Cumhuriyeti ve hükümetini çözüm sürecinin ruhuna uygun olarak, Kürtlere yönelik Rojava politikasını gözden geçirmeye ve Kürtlerin verdikleri mücadeleye saygılı olmaya ve samimi davranmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

"HAYATI DURDURMA EYLEMİNE DESTEK EYLEMİNE SAYGIYLA KARŞILIYORUZ"

DBP tarafından yarın Diyarbakır’da kepenk kapatma eylemi, okul boykotu, sokak gösterileri gibi birtakım eylem kararıyla da ilgili konuşan Aydoğdu, DTK olarak, DBP’nin hayatı durdurma kararını son derece saygıyla karşıladıklarını belirterek, "Bu karar Kürt halkının içinde geçtiği sürece, Kobani halkının yaşadığı tehdit ve tehlikelere işaret etmek, halkımızı bu konuda duyarlı olmak için alınmış bir karardır. Biz de bu kararın son derece yerinden, haklı ve meşru bir karar olduğunu ve halkımızın da bu kararın en geniş bir şekilde uygulanması için çaba ve gayret göstermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

DTK BİLEŞENLERİNDEN KOBANE AÇIKLAMASI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.