Dtk’dan ‘Müzakere Süreci’ Açıklaması

Dtk’dan ‘Müzakere Süreci’ Açıklaması
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yapılan ortak açıklamada, son yaşanan gelişmelerde çözüm iradesi ve fırsatı...

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yapılan ortak açıklamada, son yaşanan gelişmelerde çözüm iradesi ve fırsatının, çok güçlü bir siyasal ve toplumsal zemine oturulduğu ifade edildi.

Abdullah Öcalan’ın terör örgütüne silah bırakma çağrısıyla oluşan yeni sürece ilişkin DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ile Selma Irmak, yaptıkları yazılı açıklamada, süreci desteklediklerini belirterek, DTK olarak üzerlerine düşecek tüm görevi üstleneceklerini bildirdi. Açıklamada, çözüm sürecine ilişkin herkesim tarafından ciddi bir beklenti ve umut oluşturduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Abdullah Öcalan’ın 2013 Nevruz’nda bölge ve Türkiye halklarına ve tüm taraflara yaptığı tarihi çağrı Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü, Türkiye’nin gerçek manada demokratikleşmesi için tarihi bir fırsat yaratmıştı. Öcalan’ın yaptığı bu çağrı ardından PKK’nın çağrıyı sahiplenen açıklamaları ve ilan edilen ateşkesle birlikte çözüm iradesi ve fırsatı çok güçlü bir siyasal ve toplumsal zemine oturmuştu. Bu irade beyanı ve atılan adımlar, Kürdistan, Türkiye ve dünya kamuoyunda demokratik çözüme ilişkin ciddi beklenti ve umut yaratmıştı."

Sorunun hassas ve kırılgan niteliği, sürecin çok ciddi provokasyonlara açık hale gelmesine de zemin oluşabileceği uyarısında bulunarak, iç güvenlik paketiyle meclise sunulan yasa tasarısının yeni problemlere ve krizlere neden olabileceğini açıklamada dikkat çekildi.

"ÖCALAN’A MİNNETTARLIĞIMIZI SUNMAK İSTİYORUZ"

Açıklamada, İmralı heyeti ile hükümet yetkililerinin Dolmabahçe Sarayı’nda yaptıkları görüşme ve Öcalan’ın çözüme ilişkin 10 madde biçiminde sunduğu taslak metinle yeni bir fırsat oluşturulmuş olmakla birlikte, çözüm sürecini de son derece kritik ve önemli bir aşamaya evrildiğini belirtilerek, "Her şeyden önce her kritik süreçte olduğu gibi, bir kez daha tüm sıkıntılarına rağmen sürecin olumlu yönde devamı konusunda müdahale ederek, ileri bir aşamaya geçilmesini sağlamasından dolayı Öcalan’a minnettarlığımızı sunmak istiyoruz. KCK’nın, Dolmabahçe’de yapılan görüşme sonrasında yaptığı açıklamalarını son derece önemli ve anlamlı gördüğümüzü, hükümetin de bu açıklamaları önemsemesini ve gerekli yasal çalışmaları bir an önce başlatmasının önemine vurgu yapma ihtiyacı duymaktayız. DTK olarak, bu konuda yapılan ve yapılacak olan bütün çalışmalara her türlü katkı ve desteği en üst düzeyde sunacağımızı açıklıkla ifade etmek istiyoruz" denildi.

"YAPILAN İYİ NİYET BEYANLARI SON DERECE ÖNEMLİ VE ANLAMLIDIR"

Dicle ve Irmak açıklamalarında, son günlerde yapılan siyasi açıklamalara da değinerek, açıklamaları önemli ve anlamlı bulduklarını ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu nedenle, devlet ve hükümetten somut adımlar atmasını, süreci yeni krizlere sokacak politikalardan kaçınmasını ve Öcalan’ın sunduğu taslak metnin gereklerini yerine getirmesi çağrısını yapıyoruz. Bu konuda atılacak ilk adımın da, ’İç Güvenlik’ yasa tasarısının meclisten geri çekilmesi olduğu açıktır. Bir kez daha belirtmek istiyoruz ki, sürecin başarı ile tamamlanması için DTK olarak üzerimize düşen bütün görev ve sorumlulukları en üst düzeyde yerine getireceğimizi belirtir, tüm halklarımızı, ilerici-demokrat kamuoyunu ve kurumları sürecin sağlıklı yürümesi için duyarlı olmaya ve açıklanan 10 maddelik taslak metne sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.