Dto Meclis Toplantısı’nda Ekonomi Konuşuldu

Dto Meclis Toplantısı’nda Ekonomi Konuşuldu
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2014 yılı Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

- Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2014 yılı Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

DTO Başkanı Necdet Özer, dünya ekonomisiyle ilgili yaptığı açıklamada, küresel ekonomideki normalleşmenin küçük düzeltmelerle devam ettiğini belirterek, "Dünya ekonomisinin 2014 yılı büyüme tahmini IMF ve Dünya Bankası tarafından revize edilerek biraz aşağıya çekilmesine rağmen büyümenin 2014 yılında yüzde 3.3 olacağı öngörülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi büyüme ve istihdam alanlarında öngörülen hedefleri gerçekleştirmede başarısını sürdürmekle birlikte büyüme oranını yüzde 2.2 olacağı tahminleri yapılmaktadır. Japonya ve İngiltere parasal genişleme ve düşük faiz politikalarını devam ettirmektedir. İngiltere büyümeye başlamış, Japonya da fiyat artışları arzu edildiği gibi yüzde 2’ye yaklaşmıştır. AB Merkez Bankası Teminatlı tahvil alımına başlamış, ayrıca, yılbaşından önce bazı riskli varlık alımlarını da başlayabileceğini belirtmiştir. Önümüzdeki günlerde varlık alımlarının AB ekonomisini nasıl etkileyeceği göreceğiz. Euro bölgesi büyümesi ise yüzde 0.8 gibi düşük oranda olacağı beklenmektedir" dedi.

Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de değinen Özer, "2015-2017 yılları arasındaki döneme ilişkin üç yıllık Orta Vadeli Plan’da veriler tekrar güncellenmiştir. Planda 2014 yılı büyüme oranın yüzde 3.3, enflasyon oranının (TÜFE) yüzde 9.4 ve işsizlik oranın yüzde 9,6, Cari açık/ GSYH oranının yüzde 5.7 olacağı öngörülmüştür. İhracata dönük, belirlenen son teşvikler umut vericidir. İhracatın ekonomik büyümeye katkısı 2014 yılı içinde pozitif olmuştur. Merkez Bankası’nın ihracata dönük kredilerde yapmış olduğu artış ve kredi maliyetlerini aşağı çeken kararı çok gecikmiş olsa da umutlarımızı artırmıştır. Ekonomik büyüme ve bunun sürekliliği için yatırım ortamının geliştirilmesi, sanayi yatırımlarının artırılması şarttır. Türkiye ve benzeri ülkelerin yabancı kaynak ihtiyacı bir süre daha küresel piyasalardan düşük faizle karşılanacak gibidir" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.