“Dumansız Hava Sahası’na Destek Verelim”

“Dumansız Hava Sahası’na Destek Verelim”
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Dumansız Hava Sahası’na destek verelim, sağlıklı hava...

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Dumansız Hava Sahası’na destek verelim, sağlıklı havamızı korumaya devam edelim” dedi.

Tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincini arttırmak, sigara ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek amacıyla 31 Mayıs tarihinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildiğini belirten Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, bu tarihte dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerin yapıldığını ifade etti. Şener, “Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketiminin başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklar sonucunda 0ispatlanmış olan kullanım yaygınlığını dikkate alarak, tüketimini azaltmak, yeni başlayacakları önlemek ve pasif maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Sigara kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinden olup, her yıl 5 milyon insan sigaradan ölmektedir. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruz kalmak akciğer kanseri oluşumunu yüzde 32 oranında artırmaktadır. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, anne karnındaki bebekte düşük kilo ve zeka geriliği yapması, damar tıkanıklığı, felçler olmak üzere bir çok öldürücü hastalığa yol açmaktadır” diye konuştu.

“Sigara kullanımı, aktif ve pasif sigara içiciliğiyle hastalıklara, sakatlıklara ve ölümlere yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur” diyen Kemal Şener, Malatya’da tütün denetleme ekiplerinin yoğun bir şekilde çalıştığını, denetlemelerin 19 Temmuz 2009 tarihinden beri aralıksız devam ettiğini kaydetti. Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılmasının büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Şener, “Bu nedenle başta okullarda verdiğimiz eğitimler aracılığıyla, çocuklarımız ve gençlerimize, yerel medya aracılığıyla halkımıza yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Sigara içerek sadece kendimize değil sevdiklerimize de zarar verdiğimizi unutmayalım. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babayı model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır. Sigarayı bırakma konusunda destek almak istiyorsanız, sigara bırakma polikliniklerimize başvuralım. Bu polikliniklerimizde, göğüs hastalıkları uzmanı hekimler tarafından muayene edilen ve ilaç başlanması uygun görülen kişilere, Sağlık Bakanlığımızın gönderdiği sigara bırakma ilaçları, ücretsiz olarak verilmektedir. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle, sağlıklı bir yaşam için gelecek nesilleri tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından koruyalım. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Dumansız Hava Sahası’na destek verelim, sağlıklı havamızı korumaya devam edelim” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.