"Dünya sessiz kalıyor"

"Dünya sessiz kalıyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu an Halep'ten yaklaşık 10 bin kişi Türkiye'ye geçmek üzere sınırda bekliyor. Sürekli Rusya bombalıyor, rejim...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu an Halep'ten yaklaşık 10 bin kişi Türkiye'ye geçmek üzere sınırda bekliyor. Sürekli Rusya bombalıyor, rejim bombalıyor. Fakat dünya sessiz kalıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Quito'daki temasları kapsamında Ekvador Devlet Başkanı Raffael Correa ile heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Erdoğan, görüşme sırasında gerçekleştirdiği konuşmasında 2012 yılında Türkiye'ye yapılan ziyaretin tarihi önem taşıdığını ifade ederek Ekvador'u ziyaret eden tek Türk Cumhurbaşkanı olmasından gurur duyduğunu ifade etti. Erdoğan, "Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile ilişkilerimize önem veriyoruz. Bu çerçevede yeni büyükelçilikler açıyoruz. Quito Büyükelçiliğimiz 2012 yılında faaliyete geçti. Ekvador'un 2009 yılında ülkemizde açtığı büyükelçiliğini stratejik öneme sahip önemli misyonları arasında gördüğü özellikle kabul ediyorum. Ekvador'un da böyle kabul etmesi bizi ayrıca memnun ediyor" dedi.

Erdoğan, 119 milyon dolarlık ticaret hacmine sahip olunduğunu, ihracatın 37.4 milyon dolar ithalatın 81.6 milyon dolar olduğunu kaydetti.

"BU YATIRIM 1 YIL İÇİN TÜRKİYE'DE YETERLİ DEĞİL, BİZ BUNU ÇOK DAHA YÜKSEK RAKAMLARA ÇIKARACAĞIZ"

Yoksulluğu yok denecek notaya getirildiğini ifade eden Erdoğan, "Kişi başına geliri 3 bin 500 dolardan aldık şu anda 10 bin 500 dolara kadar tırmandırdık. Bu gelişmeler bu adımlar bir istikrarın bir güvenin neticesinde oluşmuştur" dedi.

Devletçi politikaların bir yana bırakılarak bu süreç içinde özel sektörün teşvik edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektörün bu yönde adım attığını belirterek, "Kolay değil 13-14 milyar dolar gibi bir yatırımı her yıl yapmış olmak bir risk ister. Ama bu riski alabilmesi için girişimcinin de devleti arkasında görmesi gerekir. Devlet ben sizin arkanızdayım noktasına getirdiği anda bakıyorsunuz girişimci de bu ise girişiyor. İçeriden ve dışarıdan gerek yerli finans gerekse uluslararası finans ülkede bu yatırımlara rahatlıkla giriyor" ifadelerini kullandı.

"Bu yılın 14.1 milyar gibi bir yatırımı söz konusu bu yatırım 1 yıl için Türkiye'de yeterli değil. Biz bunu çok daha yüksek rakamlara çıkaracağız. Çünkü 70 bin, 80 bin kilometrelik bir ülke ve nüfusu itibariyle de şu anda 79 milyon nüfusa ulaşmış bir ülkeyiz. Bu nüfusun artarak devamı bizim hedeflerimiz arasında" diyen Erdoğan, Ekvador ile ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediğini belirtti. Erdoğan, "Aramızdaki 119 milyon dolarlık bu rakamı bir hedef koyalım diyorum. Bunu ilk etapta 500 milyon dolara veya 1 milyar dolara çıkarabilir miyiz? Bu hedefi koyup bu hedefi medya önünde açıklarsak, iş adamlarımızı da bu konuda kararlı olmaya, ciddi adımlar atamaya teşvik etmiş oluruz diye düşünüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım Holding'in işletme hakkını almasının sevindirici bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlaşmanın Ekvador için 50 yıllık bir süreçte ciddi kazanımın teminatı olacağını ve 750 milyon dolarlık yatırıma girildiğini kaydetti.

"YOL MEDENİYETTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölünmüş yol miktarının 6 bin kilometre olduğunu 14 yıl içinde yapılan yolun 18 bin kilometre olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Yol medeniyettir. Bunlar medeni olmanın en güzel ifadelerdir. Bu yolların olmadığı yerde medeni olmak söz konusu değildir. Ama bu yollar medeniyetin en güzel ifadesidir. Bu yollar medeniyetin en güzel çalışımıdır. Su medeniyettir. Çünkü İstanbul'a Belediye Başkanı olduğum zaman İstanbul susuzdu. Susuz olan İstanbul'da medeniyetten bahsetmek mümkün değildir. Ama daha sonra ilk işimiz 1, 1 buçuk yılda İstanbul'u suya kavuşturduk" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un su sorunu kalmadığını belirten Erdoğan, "Bizde bir laf vardı. Derlerdi ki su akar, Türk bakar. Dedik ki biz bunu değiştiriyoruz. Su akar Türk yapar. Nasıl? Barajlar yapacağız içme suyunu elde edeceğiz. Barajlar yapacağız, kullanma suyunu elde edeceğiz. Barajlar yapacağız. Oradan hidroelektrik santraller enerji elde edeceğiz. Barajlar yapacağız oradan da çevreyi güzelleştireceğiz" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, THY'nin mevcut İstanbul-Sao Paula-Bounes Aries hattına ilaveten İstanbul-Bogota-Panama hattındaki seferlerin bu yılın ortalarında başlatılmasının planlandığını kaydetti. TİKA'nın faaliyetlerini değerlendiren Erdoğan, "TİKA Ekvador'da birçok yatırımda destek olacaktır, rolünü olacaktır. Bu yatırımlar başta eğitim olmak üzere en önemli adımı teşkil edecektir. Bir diğer yönden projenin iptali üzerine aslında bu ilk dayanışmasını Yasumi girişimi çerçevesinde göstermiştir TİKA. Bu somut işbirliği projelerini geliştirmekte çok büyük faydalar var. Ne yazık ki projenin iptali üzerine katkımızı ikiye katlayarak bu sefer TİKA aracılığıyla Ekvador sahillerinin temizlenmesini kanalize etmeye karar verdik" açıklamasını yaptı.

TBMM ile Ekvador Ulusal Meclisi arasındaki ilişkilerin gelişmesini önemsediğini ifade eden Erdoğan, kültürel alandaki ilişkilerin de geliştirilmesini kaydetti.

"HALEP'TEN YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ TÜRKİYE'YE GEÇMEK ÜZERE SINIRDA BEKLİYOR"

Suriye konularının da görüşüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar Türkiye'deki Suriye'den gelen mülteci sayısı 2 milyon 700 bini aşmış vaziyette. Bunların hepsine ev sahipliği yapıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız harcama 9 milyar doların üzerine çıktı. BM bize yardım olarak 455 milyon dolar vermiştir. Yaptığımız harcama bu, gelen destek bu. Başka bir destek yok" dedi.

Halen mültecilerin geldiğini kaydeden Erdoğan, "Şu an Halep'ten yaklaşık 10 bin kişi Türkiye'ye geçmek üzere sınırda bekliyor. Sürekli Rusya bombalıyor, rejim bombalıyor. Fakat dünya sessiz kalıyor. AB sessiz, BM sessiz. Tabi terörle mücadelemizi başta DAEŞ olmak üzere PKK, PYD, YPG gibi örgütlerle de kararlı bir biçimde devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Irak'ta mesela 160 bin kadar mülteci almış durumdayız, onlara da bakıyoruz. Bütün bunları insani, vicdani görevlerimiz olarak yetine getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz"

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.