Dünyada Bir İlk: İstanbul’a Üç Katlı Tüp Geçit

Dünyada Bir İlk: İstanbul’a Üç Katlı Tüp Geçit
Müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği İstanbul’un yeni çılgın projesi, Başbakan Davutoğlu tarafından açıklandı: Boğaz’a 3 katlı tüp geçit geliyor.İstanbul Boğazı’na yapılacak 3 katlı Büyük İstanb...

Müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği İstanbul’un yeni çılgın projesi, Başbakan Davutoğlu tarafından açıklandı: Boğaz’a 3 katlı tüp geçit geliyor.

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin detayları, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda açıklandı. Programa Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı.

“HASDAL-ÜMRANİYE ÇAMLIK ARASI 14 DAKİKADA GEÇİLECEK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, mega proje ile 9 raylı sistemin birbiriyle irtibatlanacağını ve bütün ana aksların birbirine bağlanacağını ifade ederek, “Fatih Sultan Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü birbirine ring halinde bağlanıyor. İstanbullular trafik çilesini çok çektiler. Çok uzun süre trafikte bekleyen, özel araçları içinde saatlerce kalmalarına sebebiyet veren trafik çilesini aşmak için geçmişte çok büyük projeler geliştirildi. Bu proje ile birlikte zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. Hasdal-Ümraniye Çamlık arası 14 dakikada geçilecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve bu köprüleri birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkartacak” şeklinde konuştu.

ÇEVRE DOSTU

Projenin çevre dostu olacağını ve İstanbul’un siluetine zarar vermeyeceğini kaydeden Başbakan Davutoğlu, “Aksine yer üstündeki trafik üzerinden İstanbul’un dokusuna verilecek zararı ortadan kaldıracaktır. Bu proje ile yıllık sera gazları 115 bin ton azalacak. Havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacak, yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlatılacak. Yıllık yaka geçişleri 1 milyon 600 binden 4 milyona çıkacak ve günde 6,5 milyonluk insan hareketine zemin hazırlanacak. Bütün bunlar İstanbul’u yaşanır bir şehir kılmak için verilen büyük mücadelenin eseri. İstanbulluya saygı gösteren, zaman tasarrufu sağlayan bir projeden bahsediyoruz, çevre dostu bir projeden bahsediyoruz ve güvenliği en ince detayına kadar düşünülmüş bir projeden bahsediyoruz” diye konuştu.

“TÜNELİN HER NOKTASI KAMERALARLA İZLENECEK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, tünel içinde yangın algılama ve söndürme sistemleri olacağını ifade ederek, “Her noktaya kameralar yerleştirilip, kameralar tarafından izlenecek. Herhangi bir tehlike durumunda güvenlik sistemi devreye girecek. Her 500 metre bir duraklama, bekleme alanı oluşturulacak. 3 kat arasında geçişkenlikler merdivenlerle herhangi bir olağanüstü durumda tedbir alınmasını sağlayacak sistem olacak. Metro kısmında otomatik sinyalizayon ve otomatik yavaşlatma ve hızlandırma sistemi olacak. Yani yepyeni bir İstanbul’a bir mega proje ile yürüyoruz. Bu proje ile İstanbul üzerinden yeni Türkiye’nin işaret fişeği var” dedi. Davutoğlu, 5 yıl içinde tamamlanması beklenen Mega Projenin ihale işlemlerinin de seçimlerden önce tamamlanması planladıklarını sözlerine ekledi.

BAKAN ELVAN: “İSTANBUL’UN RUHUNU RAHATLATACAK BİR PROJE”

Projenin detayları hakkında bilgi veren Bakan Lütfi Elvan ise, “Bu proje sadece kıtaları değil, dünyayı birleştiren İstanbul’un fiziğine dokunup, ruhunu rahatlatacak bir projedir. Sizlere dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan İstanbul’un trafiğini rahatlatıp, toplu ulaşımına neşter vuran, İstanbul ulaşımını bir omurgaya oturtan, metro ve karayolu akslarını birleştiren 3 katlı büyük İstanbul Tüneli’ni sunuyoruz” dedi.

“DÜNYADA İLK DEFA 3 KATLI TÜNEL TASARLADIK”

Yaklaşık 10 aydan beri Mega Proje üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Bakan Elvan, “İstanbul’un güzergah ve yolcu talep analizini gerçekleştirdik. Mevcut ve yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde oluşan durumu 10 yıllık projeksiyonlarla modelledik. Modelleme sonuçlarına göre Boğaz’ın altından iki yeni tünel yapma gereği ortaya çıktı. Bunlar Boğaziçi Köprüsü’nün altından bir metro tünel geçişi, diğeri ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altından bir karayolu geçiş tüneli. Boğaz’ın altından lastik tekerlekli araçlar ile, demiryolu geçişlerini ayrı ayrı yaparak iki ayrı tünel inşa etme yerine hem metro hem de karayolu geçişi için dünyada ilk defa 3 katlı tünel tasarladık” şeklinde konuştu.

“DEVLETİN KASASINDAN BİR KURUŞ ÇIKMAYACAK”

Gayrettepe- üçüncü havalimanı hattı ile İstanbul’un üç havalimanının raylı sistemle birbirine bağlanacağını belirten Bakan Lütfi Elvan, Başakşehir’den Sabiha Gökçen’e kadar uzanan bir metro hattı olacağını söyledi. Elvan, İncirli’den Söğütlüçeşme’ye yeni metro ile 40 dakikada gidileceğini ifade ederek, “Marmaray ile birlikte düşünüldüğünde her iki yaka arasında bir ring oluşacaktır. Mega Proje kapsamında inşa edeceğimiz karayolu tünelleri ile İstanbul Boğazı yeni karayolu geçiş tüneline kavuşacaktır. Hasdal Kavşağı’ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı’na her koşulda araçla 9 dakikada geçilecek. Karayolu geçiş tünelleri İstanbul’daki tüm ana karayolu akslarıyla entegre olacak. Yani TEM, D-100, Kuzey Marmara Otoyolu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve üçüncü havalimanıyla karayolu tünelimiz tamamiyle entegre olacak. Proje görüntü kirliliği oluşturmayacak ve silueti bozmayacaktır. Mega projemiz yap-işlet- devret modeliyle gerçekleştirilecek ve devletin kasasından bir kuruş çıkmayacaktır. İstanbul’da artık yaklaşık değil, dakikalık randevu verebilme, dolayısıyla zaman planlaması mümkün olacak. Biz bu yola baş koyduk. Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.