Dünyam Hastanesi Uzm. Dr. Aytül Şimşek:

Dünyam Hastanesi Uzm. Dr. Aytül Şimşek:
Dünyam Hastanesi doktorlarından Uzman Doktor Aytül Şimşek, strestle başa çıkmanın yollarını anlattı.Uzm. Dr. Şimşek, "İş hayatı, ev, çocuklar, ödenecek faturalar, kredi kartı borçları, okul taksitleri...

Dünyam Hastanesi doktorlarından Uzman Doktor Aytül Şimşek, strestle başa çıkmanın yollarını anlattı.

Uzm. Dr. Şimşek, "İş hayatı, ev, çocuklar, ödenecek faturalar, kredi kartı borçları, okul taksitleri, kalabalık, trafik, gürültü derken bu koşturmaca arasında kendimize, hobilerimize ve en önemlisi sevdiklerimize yeteri kadar zaman ayıramamak, yaşantımızda gün geçtikçe artan bir stres faktörünün oluşmasına zemin hazırlamaktadır" dedi.

Uzm. Dr. Şimşek, "Aşırı stres altındaki kişilerde yeme bozuklukları, uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, iştah kaybı ya da aşırı yeme eğilimleri sigara ve alkol bağımlılığının artması, konsantrasyon eksikliği, isteksizlik, sürekli yorgunluk g,b, kişinin iş ve sosyal yaşamını son derece olumsuz etkileyecek belirtiler görülebilmektedir. Yoğun ve uzun süreli stres altındayken dolaşım sistemine adrenalin ve stres hormonları salgılandığını belirten uzmanlar; bu hormonların da kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sağlık açısından risk oluşturulabilecek problemlere neden olabileceğini bildirmektedirler" diyerek stresle başa çıkmanın yollarını şu şekilde sıraladı:

1. Bazı durumların stres yaratacağı önceden bilinmeli ve bu durum kabul edilmelidir.

2. Spor yapılmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, çok fazla kafein ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

3. İş stresinden kaçınmak için önemli işler listesi yapmak uygun olabilir. Böylelikle, yapılması gereken acil işler ön sıraya konur ve geri kalan işlerin ise yetiştiği kadarı yapılır.

4. Mükemmeliyetçilik huyundan vazgeçilerek gerektiğinde hayır demesi öğrenilmelidir.

5. Karşılıklı ilişkilerde stresten uzak durmak için kişiler birbirlerini dinlemelidir.

6. Kişi kendi için bir zaman dilimi ayarlayıp, bu dilimde hobileriyle ilgilenmeli veya yeni hobiler edinmelidir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.