Ebola Değil Sıtmaymış

Ebola Değil Sıtmaymış
Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Başhekimliği, ‘Ebola’ virüsü ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Başhekim Dr. Aykut Yener Kavak, şuana kadar ki...

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Başhekimliği, ‘Ebola’ virüsü ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Başhekim Dr. Aykut Yener Kavak, şuana kadar ki bütün olası vakaların sıtma çıktığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Başhekimliği tarafından tüm dünyayı tehdit eden Ebola ve Mers hastalıkları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Başhekim Dr. Aykut Yener Kavak, şu ana kadar Türkiye’de hiçbir Ebola vakasına rastlanmadığını söyledi. Kavak, bütün olası vakaların tamamının sıtma çıktığını belirterek, “Bu zamana kadar Atatürk Havalimanı’nda toplam 24 çağrı aldık. Bundan sadece 4 tanesi olası vaka olabilir diye düşündük ve hastaneye sevk ettik. Bunların da tamamı sıtma çıktı. Biz tedbirleri almaya 1 ağustosta başladık .1 Ağustos’tan beri toplam 3 ayda baktığımız vaka sayısı 24” dedi.

Bu arada Atatürk Havalimanı’nda bulunan havacılık şirketlerinin iş yeri hekimleri ve yetkililerinin katıldığı toplantıya katılımın düşük olması dikkat çekti. Hastalıkla ilgili olarak geniş bir sunum yapan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Erken Uyarı ve Cevap Birim Sorumlusu Dr. Esat Rıdvan Dikleli, 1976 yılında başlayan Ebola salgının günümüze kadar olan süreçte en büyük salgın olduğunu ve vaka sayısının 11 bine ulaştığını dikkat çekerek, hastalığın yayılımının nasıl gerçekleştiği ve salgına karşı nasıl korunması gerektiğini anlattı.

Uçakta seyahat esnasında olası risk durumunda hareket tarzı için ise Dr. Aykut Yener Kavak şöyle konuştu: “Vaka olasılığı olan uçakların tamamında kişisel koruyucu ekipmanlar kabin memurları için yüklenmiş durumda. Eğer ateşli, bulaşıcı hastalık riski olan bir vaka olursa kabin memuru bu kıyafetleri giyerek bu kişiye yaklaşıyor. THY ile alınan kararlar doğrultusunda hasta kişi uçağın en arkasına alınıyor ve sağı solu, önü arkası iki sıra boş bırakılacak şekilde seyahate devam etmesi, gerekirse maske ile koruyucu ekipmanların giydirilmesini istiyoruz. Biz uçağa gittiğimiz zaman genelde hasta arka koltukta tek başına oturuyor oluyor ve sadece bu koruyucu ekipmanlar giymiş tek bir kabin memuru onunla ilgileniyor. Ayrıca uçağın en arkasında ki tuvaleti hasta dışında kimse kullanmıyor. Bu şekilde yaklaşıyoruz. Bizim arkadaşlarımız da uçağa gittiğinde olası vaka olarak değerlendirilirse bu sefer biz bu hastanın ulaşımı ile ilgili hazırlıklara başlıyoruz.”

Kavak bir gazetecinin vakaya rastlanıp rastlanılmadığına ilişkin sorusu üzerine de bütün olası vakaların tamamının sıtma çıktığını belirterek, “Bu zamana kadar Atatürk Havalimanı’nda toplam 24 çağrı aldık. Bundan sadece 4 tanesi olası vaka olabilir diye düşündük ve hastaneye sevk ettik. Bunların da tamamı sıtma çıktı. 1 ağustosta başladık biz tedbirleri almaya.1 Ağustos’tan beri toplam yani 3 ayda yaptığımız vaka sayısıdır” diye konuştu.

Hastalığın tespiti için vücut ısısını ölçen termal kameraların kullanımı için Sağlık Bakanlığı’nın talimatının olmadığını kaydeden Kavak, “Termal kameralarımızın hepsi hazır. Hepsi istendiği anda hemen kurulabilecek pozisyonda” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.