Ebru Sanatı Unesco’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesinde

Ebru Sanatı Unesco’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesinde
“Türk Ebru Kağıt Süsleme Sanatı” UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı.

- “Türk Ebru Kağıt Süsleme Sanatı” UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı.

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitesi’nin toplantısı Paris UNESCO Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda komite, Somut Olmayan Kültürel Miras Korunması Sözleşmesi’nin uygulanması ve listeye kültürel varlıkların eklenmesi konusunda üye ülkelerin raporlarını dinledi. Toplantıda toplam 46 dosya incelendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önerilen “Türk Ebru Kağıt Süsleme Sanatı” Paris’te düzenlenen bu toplantı sonrasında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı. Türk Ebru Kağıt Süsleme Sanatı’nın listeye girmesiyle tam bir düzine somut olmayan Türk kültürel mirası, UNESCO’nun koruması altına alınmış oldu. Ebru sanatının UNESCO etrafında şekillenen gelenek ve toplumsal uygulamaların korunmasına yönelik ciddi adımlar atacak.

Paris UNESCO Merkezi’ndeki Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitesi’nin toplantısında hazır bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, yaptığı değerlendirmede, “Tabii bizim kadim kültürümüzün önemli bir unsuru ebru sanatı, ebru Türk kağıt süsleme sanatı onu bugün inşallah öğleden sonra kabul edileceğini ön görüyoruz. Şuandaki aldığımız veriler bu yönde bunu inşallah öğleden sonra sonucu sizlerle paylaşacağız. Tabii burada önemli olan bu tür dosyaların hazırlanmasındaki kritasyonlar. Bu kritasyonlar, biz burada aldığımız bilgiler neticesinde 46 somut olmayan kültürler miras dosyası sunulmuş ve bizim ebru dosyamız bu 46 dosyanın içinde en iyi 5 dosya arasında gösteriliyor.

Bu bizim için çok büyük övünç verici çok gurur verici demek ki biz Türk halkı olarak kültürümüzü Türk Kültürünü buralarda savunarak buralarda sunduğumuz dosyalarda anlatarak buradaki insanları ve katılımcı devletleri etkilemişiz ve bu bizim için çok önemli çok sevindirici çok gurur kaynağı olduğunu paylaşmak istiyorum. Tabii burada ebru Türk kağıt süsleme sanatı çok özel bir sanat tamamen özel bir suyu var içinde özel maddeleri var yapıştırıcıları var belli isimleri var işte öd deniliyor belirli ucu sivri bir kalemle şekillendiriliyor boyalar içinde ve daha sonra özel bir kağıtla bu o suyun içinden özenle çekilerek ebru sanatçılarımız tarafından ebru haline dönüştürülüyor” dedi.

“Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne bugüne kadar ülkemiz tam 11. unsurunu kaydettirdi inşallah. Bugün ebru dosyamızın kabulünün açıklanmasıyla birlikte 12. unsur olarak Somut Olmayan Kültürel Miras Dünya Listesi’ne girmiş olacak” diyen İbiş, “Bu bizim için çok kıvanç verici ve bundan sonra bizim aslında işimiz bitmiyor. Bizim daha şuanda ülkemizde 105 unsurumuz envanterimizde bekliyor. UNESCO bizim çalışmalarımız ı çok başarılı bulduğu için bize diyor ki diğer devletler de sizin kadar veri getirsin biraz bekleyin gibi esprili bir takım konuşmalar da aramızda geçmiyor değil. Bu da bizim için çok önemli altını çizmek istiyorum” şeklinde konuştu.

UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listesine Türk Ebru Kağıt Süsleme Sanatı’nın kabul edilmesinin ardından Türkiye’den gelen iki ebru ustası, UNESCO Merkezi’nde ebru yaptılar. UNESCO’daki çeşitli etkinlikleri izlemeye gelenlerin ebru süsleme gösterisi ilgi odağı oldu.

EBRU SANATI UNESCO’NUN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.