Ebso Başkanvekili Gökçüoğlu Uyardı!

Ebso Başkanvekili Gökçüoğlu Uyardı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, ülkenin gelişiminde esas unsurun üretim olduğunu belirterek, “Türkiye inşaat ve AVM ile değil sanayi ile gelişebilir” dedi.

- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, ülkenin gelişiminde esas unsurun üretim olduğunu belirterek, “Türkiye inşaat ve AVM ile değil sanayi ile gelişebilir” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, sanayi üretiminin önündeki engellere dikkat çekti. Gökçüoğlu, “Bir ülke perakende, inşaat ve finans sektörü ile gelişemez; sanayi ile gelişir. Biz sadece kendimizi aldatıyoruz. Bu sistemle giderseniz Yunanistan gibi çakılırsınız. Perakende AVM’yi bir senede kurarsınız ama sanayiyi kuramazsınız. Bizim ne markamız ne patentimiz var? Kendi halimizde yuvarlanıp gidiyoruz” diye konuştu.

İstihdam sorununu çözümünde mesleki eğitimin önemini vurgulayan Gökçüoğlu, “Sektörel istihdam oranlarına baktığımızda oldukça düşük seviyedeyiz. Bugün ‘Her aile 3 çocuk yapsın’ diyoruz. İsterseniz 4 çocuk yapın ama sanayinizi geliştiremezseniz Hindistan gibi olursunuz. O nedenle ülkenin geleceği bilinçli projelerle belirlenmeli. Eğitim sistemine de baktığınızda Meslek Lisesi öğrencisi mezun olunca gidiyor güvenlikçi oluyor. Sanayide istihdam edecek eleman bulamıyoruz” dedi.

Tüm çalışmalarda ‘Türk gibi başlayın İngiliz gibi bitirin’ sözünün örnek alınması gerektiğini kaydeden 2023 hedeflerini gerçekleştirebilmek için sıkı çalışmak gerektiğine işaret etti. Gökçüoğlu, “Bugün stratejik sektörlerle ilgili yapılan toplantılar ve çalışmalar ne yazık ki geriye dönüp değerlendirilmiyor; 2023 hedeflerine 8 yıl kaldı. Örneğin makine sektörünün 100 milyar dolar ihracat hedefi var ama bugün 12.7 milyar dolardayız. 40 yıllık makineler Türkiye’ye getiriliyor. Bu cihazlar çok fazla enerji tüketiyor. En büyük ithalat kalemimiz enerji. Ama eski makineleri kullanarak bu açığı daha da arttırıyoruz. O halde makine sektörü 100 milyar dolar hedefini nasıl yakalanacak?” diye sordu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.