Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz:

Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz:
Edirne Ziraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz, buğday hasadının bitmek üzere olduğunu kaydederek, "Kırsal ve yağışı az olan yerlerde verim 200 kilograma kadar düştü. Bu kaliteli buğdayı sanayici v...

Edirne Ziraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz, buğday hasadının bitmek üzere olduğunu kaydederek, "Kırsal ve yağışı az olan yerlerde verim 200 kilograma kadar düştü. Bu kaliteli buğdayı sanayici ve çiftçimizin iyi değerlendirmesini temenni ediyoruz" dedi.

Başkan Yorulmaz, bu yıl buğdayda 200-600 kilogram arasında verim alındığını belirtti. Buğdayın bu yıl kaliteli olduğuna vurgu yapan Yorulmaz, "Bu kaliteli buğdayı sanayici ve çiftçimizin iyi değerlendirmesini temenni ediyoruz. Fakat son zamanlarda borsadaki yoğun talepte düşme oldu. Bunun fırsat olarak değerlendirilmemesini istiyorum. Bu yıl buğday bakımından bir kalite söz konusu ve bunun değeri nispetinde alınarak değerlendirilmesini istiyorum. Bu yıl bazı söylemlere göre, buğdayda rekor verim alındığını duyuyoruz fakat son zamanlarda Türkiye’de yaşanan doğal afetler dolayısıyla ancak ihtiyacımız kadar buğday elde edilebilecek. Türkiye’de hasat hızla devam ediyor. Ama doğal afetlerde aynı şekilde devam ediyor. Manisa, Ankara ve Ege Bölgesi’nde yaşanan afetler verimi büyük ölçüde etkiledi. Yazlık ürünlerde yağışa çok ihtiyacımızın olduğu bir dönemdeyiz. Önümüzdeki günlerde beklenen yağmurla ayçiçeğinde rekor seviyesinde verimi yakalayacağımızı umuyoruz" dedi.

"İTHALATIN GELMESİ BİZLERİ RAHATSIZ EDER"

"Buğdayda vergi oranı çok yüksek ama ayçiçeğinde düşük" diyen Yorulmaz, "Buğdayda koruma duvarı yüzde 70’lere kadar ulaşırken, ayçiçeğinde bu oran yüzde 38’in üzerine çıkmıyor. Bu nedenle zaman zaman referans fiyat uygulamasına gidiliyor. İthalatın gelmesi bizleri rahatsız eder. Bu uygulamada devletin verdiği referans fiyata göre hareket ediliyor. Bizler dahili işlemeden rahatsızız. Edirne’de Toprak Mahsulü Ofisi’nin aşağı yukarı 15- 20 bin ton dahili işlemeye verdiği buğday bizleri rahatsız ediyor. Dahili işlemedeki buğdayı 180 dolara verdiler. Bu 180 dolarlık buğdayda 500 küsur dolara geliyor. Ama ne yazık ki Türkiye’de 6 ay bir dolaşım alıyor. Bunun işlendiği anda takibi, işlendiği anda yurtdışına çıkması takip edilmeli. Bu takibin bakanlık tarafından çok iyi yapılması gerekmektedir. Bu 6 ay süresinin de kısaltılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.