Kayıt Dışına ‘SGK’ Takibi

Kayıt Dışına ‘SGK’ Takibi
Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sosyal güvenlik kurumuna, son altı ay içinde ilimizde 1600 kişinin kayıt içine alındığı öğrenildi.

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sosyal güvenlik kurumuna kamu idareleri, bankalar ve çeşitli kuruluşlardan bilgi akarken, bu kapsamda son altı ay içinde ilimizde 1600 kişinin kayıt içine alındığı öğrenildi.

SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü İzleme, Değerlendirme, Bilgilendirme ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda geçtiğimiz yıl genelde yayınlanmıştı. Genelgede, kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı istihdamla mücadelenin ülkenin en önemli sorunları arasında yer aldığı vurgulanarak, bu mücadelenin, sadece kurumun alacağı tedbir ve yapacağı denetimlerle verilemeyeceğine dikkat çekilip,  aynı zamanda devletin tüm kurumları arasında işbirliğinin sağlanması ve bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini gerektiği kaydedilmiş.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun, bankalar ve kamu idarelerine işlem yaptıkları kişilerin sigortalı olup olmadıklarını kontrol etme ve sigortasız olanları kuruma bildirme yükümlüğü getirdiği anımsatılan genelgede, bu yükümlüğü yerine getirmeyen banka ve kamu idarelerine idari para cezası uygulanmasının öngörüldüğü belirtilmiş, bankalarca, bankaya gidilerek ya da internet ve telefon bankacılığı aracılığıyla ilk defa mevduat hesabı açtırılması, kredi taleplerinin sonuçlandırılması, kredi kartı ve çek karnesi verilmesinde, başvuru sahibinden meslek bilgileri ve çalışılan yerin unvanı ve açık adres bilgileri alınarak, elektronik ortamda SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü Yazılım Geliştirme ve Sistem Daire Başkanlığına bildirilmesi istenmişti.  

Bu genelgenin ardından başta Milli Eğitim İl Müdürlükleri, ilk ve ortaöğretimde, her yıl öğrencilerin kayıt döneminde velilerin meslek, iş yeri unvan ve adres bilgilerini kurumun ilgili birimlerine göndererek.okul öncesi eğitim, özel eğitim okulları ile çeşitli kursları, uzaktan eğitim yapan kuruluşlar, dershaneler, sürücü kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, öğrenci etüt eğitim merkezleri ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri özel eğitim kurumlarına açılma izni verilmesinde, iş yeri unvan ve adresi bilgileri ile zorunlu olarak istihdam edilen personele ait iş sözleşmeleri kuruma bildirmiş.

Özel eğitim kurumları ise özel kreş, anaokulu, ilk ve ortaöğretim, özel kurslar, dershaneler ve özel destek veya rehabilitasyon merkezleri kayıt esnasında, öğrenci velileri ve hayatta olan anne ve babalarına ait meslek, iş yeri unvan ve adres; sürücü kurslarında ise kursiyerlere ait meslek, iş yeri unvan ve adres bilgileri SGK’ya iletmişlerdi.

Bunların dışında spor kulüpleri, rehberler, at sahipleri, sağlık kurumlarında çalışanlar takip edilip kayıt altına alınmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.