Ekaf'tan Karadeniz Uyarısı!

Ekaftan Karadeniz Uyarısı!
Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) Karadeniz'in giderek kirletildiğini ileri sürerek, "Karadeniz çevresini ve canlı kaynakların Karadeniz ülkeleri tarafından ortak çaba ile korumayı amaçlar’’ taahhütlerini bir kez daha hatırlatır ve sözleşme tara

- Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) Karadeniz'in giderek kirletildiğini ileri sürerek, "Karadeniz çevresini ve canlı kaynakların Karadeniz ülkeleri tarafından ortak çaba ile korumayı amaçlar’’ taahhütlerini bir kez daha hatırlatır ve sözleşme tarafı devletlerin ve ülkemizin sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyor, bu konuyu yakından takip ediyoruz’’ açıklamasında bulundu.

"31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’’ kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan EKAF üyeleri, saygı duruşundan sonra Ege Karadeniz Federasyon Derneği’nde açıklamalarda bulundu.

EN ÇOK KİRLENEN DENİZİMİZ KARADENİZ

Karadeniz’in günden güne kirlendiğini ve artık canlıların yaşayamayacağı bir hale büründüğünü ifade eden EKAF Başkanı Aydın Özyar, "Denizlerimiz içinde en çok kirlenen en çok canlıların yaşayamadığı ve ileride yaşayamayacağı deniz, Karadeniz’dir. Karadeniz, Tuna nehrinin getirdiği atıklardan dolayı denizimiz kirlenmektedir. Ayrıca, deniz nakil araçlarının her türlü atığı da Karadeniz’i kirletmeye devam ediyor. Nükleer atıklar da cabası’’ şeklinde konuştu.

Türkiye dışında Karadeniz’e kıyısı olan Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Moldova’nın, Karadeniz’i kirlilikten kurtarmak ve Karadeniz’i canlıların yaşayabileceği bir deniz haline getirmek için ilk kez 1992 yılında imzalanan bildirgenin yükümlülüklerini yerinde getirmediğine dikkat çeken Özyar,’ "Karadeniz’e kıyısı olan 7 ülke vardır. Bu ülkeler Türkiye, Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Moldova’dır. Bu ülkelerin çevre Bakanları, Karadeniz’i kirlilikten kurtarmak ve Karadeniz’i canlıların yaşayabileceği bir deniz haline getirmek için ilk olarak 1992’de Bükreş’te toplandılar ve bir bildirgeye imza attılar. 1993 yılında Odessa’ da da bir bildirge yayımladılar. En son 31 Ekim 1996’da İstanbul’da toplanan bu 7 ülkenin Çevre bakanları bir karar aldılar. Amaç, Karadeniz’in iyileştirilmesi ve korunması için Karadeniz stratejik eylem planını imzalayıp yükümlülüklerini yerine getirmekti. İşte bu Karadeniz stratejik eylem planının imzalandığı 31 Ekim günü, Birleşmiş Milletler tarafından ‘’Dünya Karadeniz günü’’ olarak ilan edilmiştir. Karadeniz’in ‘’Kirliliğe karşı korunması Sözleşmesi’’ uluslar arası bir sözleşme olup, sözleşme uyarınca Karadeniz ve çevresinin korunması amaçlandığı halde, ülkemiz de dahil olmak üzere sözleşme tarafı devletler sözleşmenin amacını yerine getirmek için yeterli çabayı gösterememektedirler’’ ifadelerini kullandı.

Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması’’ sözleşmesindeki maddenin amacını hatırlatarak sözlerine devam eden Aydın Özyar, "31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’nde Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu olarak Karadeniz’in kirliliğe karşı korunması sözleşmesinin uygulanmasını istediklerini kaydetti.

EKAF'TAN KARADENİZ UYARISI!

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.