EKK Kararları esnafı sevindirdi

EKK Kararları esnafı sevindirdi
KAHRAMANMARAŞ (AA) - Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları içindeki teşvik ve tedbirler Kahramanmaraş'ta...

 Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları içindeki teşvik ve tedbirler Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren küçük esnafı heyecanlandırdı.

Yıldırım'ın, EKK kararları içinde esnafa yönelik ilk 12 ay geri ödemesiz, 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi, SGK prim ödemelerinin ertelenmesi ve istihdamın arttırılması gibi bir çok alanda açıkladığı teşvikler, orta ve küçük işletmeleri sevindirdi.

Kahramanmaraş Sanayi ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Arpasatan, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı teşvik ve tedbirleri olumlu bulduklarını söyledi.

Desteklemede özellikle KOBİ'ler için SGK'nın 3 aylık ötelenmesinin nefes aldıracağını vurgulayan Arpasatan, şunları söyledi:

"KDV'lerin iadelerinin hızlandırılması bence en önemli noktadır. Çünkü bir çok küçüklü büyüklü firmada devletten KDV alınacağı var. KDV'lerin iadelerinin hızlandırılması şu anda bankalar tarafından finans darlığına sokulmuş reel sektöre esas nefesi aldıracaktır. Hem şirketlerin devletten alacağının olması hem de bankaların yüksek faizden finansman sunması daralan piyasada şirketleri zor duruma düşürüyordu. Ben bunu çok önemsiyorum."

Ekonomi için güvenin önemine dikkat çeken Arpasatan, "Mevcudu desteklemek lazım ki yeni tesislerin yapımı hızlansın. Özellikle küçük şirketler mevcudu çevirmede güçlük çekiyor. Bu enerji desteği de olabilir. Çünkü enerji malum ithal geliyor. Genel anlamda değerlendirdiğimizde desteklemeyi olumlu buluyoruz. En güzeli de devletin kurumlarından tasarruf ettirip bunu reel sektöre de kullandırılacak olması bizi memnun ediyor." ifadelerini kullandı.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Bekir Sıtkı Can da Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı paketin ekonomiye can suyu olacağını söyledi.

Türkiye'nin 15 Temmuz gibi çok önemli bir süreci geride bıraktığını hatırlatan Can, Türkiye'nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yapılan 15 Temmuz ihaneti sonrası gerçekleştirilemeyen darbenin özellikle ekonomide sahnelenmeye çalışıldığını dile getirdi.

Ekonomi destek paketinde, ülke refahı açısından çok olumlu gelişmeler olduğunu belirten Can, şunları kaydetti:

"Bu sürecin ardından yaşanan sıkıntılara, ekonomik daralmaya karşılık hükümet tarafından ekonomik destek paketi açıklandı. Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından açıklanan ekonomi destek paketini çok olumlu bulduk. Ekonomimizin daha canlı bir hale gelmesi ve istihdamın artırılması noktasında atılan önemli adımlar var. Özellikle KOBİ'lere sağlanan 50 bin liralık faizsiz kredilerin çok yerinde olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca işveren için SGK primlerinin ötelenmesi olumlu bir adım."

Türkiye'nin kalkınması için milliliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Can, pakette yer alan yurt içinden sağlanacak Türk malı ve hizmetlere sıfır faiz uygulamasının kendilerini ayrıca duygulandırdığını kaydetti.

Andırın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Rüzgar, açıklanan paketin, Türkiye'nin ekonomisini kalkındıracağını söyledi. 38 yıllık oda başkanlığı boyunca böyle geniş kapsamlı bir pakete rastlamadığını vurgulayan Rüzgar, hükümetin içinde bulunduğu gerek ekonomi gerekse dış ilişkiler kargaşası sırasında böyle bir paketi açıklamasının esnaf camiasını serinlettiğini belirtti.

Pazarcık Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yaşar Bozdağ, hükümetin esnaf ve sanatkarlara destek amaçlı açıkladığı ekonomi paketinin çok olumlu ve yerinde olduğunu söyledi.

Hükümetin 2015 yıl sonunda başlatıp, 2016 yılı ortalarına kadar devam ettirdiği 30 bin liralık faizsiz krediden Pazarcıklı esnaf ve sanatkarlara yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin lira kullandırdıklarını aktardı.

Bozdağ, "Bu desteğin genişletilerek devamını bekliyoruz. Hükumetin yeni almış olduğu ekonomik kararlar uyarınca KOSGEB aracılığıyla kullandırılması uygun görülen 50 bin lira faizsiz krediden girişimci esnaf ve sanatkarlarımız kullanabilecek. Bu kararı destekliyoruz. Asıl dileğimiz son zamanlarda özellikle hain 15 Temmuz kalkışması sonrasında zor günler yaşayan esnaf ve sanatkarımızın hareketli ve bereketli işlerinin olduğu güzel günlere bir an önce kavuşmasını istiyoruz. Bu pakette bunun işaretidir." diye konuştu.

Pazarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Salim, esnafın şu günlerde ihtiyacı olan açıklamaların yapıldığını belirterek, KOBİ'lere ilk 12 ay ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin lira faizsiz kredi sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Bu kapsamda toplam 250 milyar liralık kredi kullandırılacağını anımsatan Salim, "Krediyi kullandıracak kurumlar KOSGEB ve bankaların esnaflara sunulan bu finansmanı düzenli ve eşit bir şekilde yürütürlerse ülkenin can damarı olan esnaf ve sanatkarlarımızın rahat bir nefes alacaklarını umut ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Salim, esnafı sevindirecek bir diğer müjdenin de sicil affı olduğunu kaydetti.

 

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.