Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan Davutoğlu Görüşmesine İlişkin Açıklama

Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan Davutoğlu Görüşmesine İlişkin Açıklama
MHP’nin Meclis Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Uzlaşma milletimizin arzusudur ve uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam ve yer TBMM’dir" dedi.Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı için destek...

MHP’nin Meclis Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Uzlaşma milletimizin arzusudur ve uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam ve yer TBMM’dir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı için destek turuna çıkan MHP’nin Meclis Başkan Adayı İhsanoğlu’nu AK Parti Genel Merkezi’nde kabul etti. İhsanoğlu’na oğlu Orhan İhsanoğlu eşlik etti. 20 dakikalık görüşmenin ardından çıkışta gazetecilere açıklama yapan Ekmeleddin İhsanoğlu, "Sayın Başbakan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu Bey’le görüştüm. Gayet samimi ve verimli bir görüşme oldu. 7 Haziran seçimleri belli bir tablo, siyasi irade bakımından halkımızın, milletimizin şekillendiği bir tablo ortaya koymuştur. Bu tablo uzlaşma mesajını en başta taşıyan bir tablodur. Uzlaşma milletimizin arzusudur ve uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam ve yer TBMM’dir" diye konuştu.

"Milliyetçi Hareket Partisi’ndeki arkadaşlar benim böyle bir makama talip olmamı istediler ve beni teşvik ettiler” diyen İhsanoğlu, şunları kaydetti:

“Ben de geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı seçiminde hep uzlaşma temeli üzerinde kampanyamı inşa etmiş, halkımızın değişik kesimlerini kapsayacak bir anlayış içerisinde davranmıştım. Milletimizi ayıran, ötekileştiren bir tavır içerisinde değildim ve milleti bir arada toparlayan değerlerin altını çizmiştim. Bu seferde bu gayretle inançla bu anlayış içerisinde Millet Meclisi Başkanlığı’na aday gösterildim, aday olmak istedim, arkadaşlarımızın teşvikiyle. Şuna inanıyorum ki TBMM yeni dönemde yeniden yapılandırılmalıdır. Birincisi toplumdaki itibarı ve toplumdaki mevki güçlendirilmeli. Çünkü bu devleti kuran bu Meclis’tir, bu cumhuriyeti kuran bu Meclis’tir ve bu Meclis’in dünya parlamentolarında çok farklı bir yeri vardır. Bugün artık biz demokrasimizin yeni safhasını açarken TBMM’yi yeniden toplumdaki yerini tayin etmemiz lazım. O bakımdan toplumdaki yerinin tahkim edilmesi, güçlendirilmesi lazım. İtibarının güçlendirilmesi, kazandırılması lazımdır."

Meclis’in yürütme karşısındaki yerinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken İhsanoğlu, "Yürütme karşısında Meclis yürütmeye tabi bir kurum haline değil yürütme Meclis’in denetimi altında olmalıdır. Yani böyle bir basma kalıp kanunların gelip İngilizce tabirle mühürle ’evet kabul edilmiştir’ şeklinde bir damganın basıldığı bir yer olmaması lazımdır, gece yarısı Torba Kanunlarının geçirildiği bir yer olmaması lazımdır. Kanun tekniği, kanun yazma ve yapma mekanizmaları bakımından Meclis’in çok daha farklı bir şekilde çalışması lazım, tartışmaların, müzakerelerin olması lazım. Çıkarılan yasaların kanuniyet ve hukuk esaslarına uygunluğu meselesi dikkatli bir şekilde ele alınması lazım. Bunun yanında Meclis’in kendi çalışmalarının gözden geçirilmesi lazım. Geçen dönem bir İç Tüzük çalışması yapılmıştı fakat bu tamamlanmamıştır. Şimdi bunun tamamlanması lazım gelmiştir. Çünkü Meclis yeni yapısıyla, milli iradenin bu şekilde tecelli etmesiyle 7 Haziran’da Meclis daha farklı bir şekilde çalışacak. Biz bunun iddiasındayız. Bunun arzusundayız. Takdir tabii milletvekillerimizin yani 550 milletvekilinindir. Biz bütün Meclis mensuplarının bu hususları teşekkül edeceklerini ve Salı ve Çarşamba günü herkesin vicdanına uygun bir şekilde karar vereceğinden eminim" ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının ardından İhsanoğlu, bir gazetecinin MHP-HDP görüşmesinin olmayacağına ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.